fonradar

Düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

Üyelik
26 Kas 2011
Mesajlar
1
Ocak /2011 döneminde malzeme alımı yaptığımız firmalardan biri adreste bulunamadığı için (öğrenebildiğimiz kadarıyla) koda girmiş. Altımızda sıkıntılı firma istemediğimiz için ilgili faturaların kdv sını indirilecek kdv toplamımızdan çıkardık. Ocak/2011 döneminden başlayarak kdv düzeltme beyannamelerimizi verdik. Öğrenmek istediğim ;

1-KDV'den çıkarma olayında muhasebe kaydı nasıl olacak ? (191'e alacak yazmayı düşünüyorum ama borçlu hesaba ne yazıcam bilemiyorum.)
2-Sadece kdv beyannamelerimizle ilgili düzeltme verdik. Form BA ve geçici vergi beyannamelerinde düzeltme yapmadık, sizce bu doğrumu ? (Çünkü alıma ait faturamız, irsaliyemiz, banka havalesi dekontumuz mevcut gerçekten bu alımı yaptık biz.)

LÜTFEN YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM....
 
Ynt: lütfen yardım edin... düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

Selamlar.
Şimdi siz yaptığınız işlemin doğru olduğundan emin olduğunuz halde (kendinizi savunabileceğinizi düşünüyorsunuz) riske girmemek için düzeltmeler yapmışsınız.İyi bişey yapmışsınız.
1- Sonuçta verilmiş bir beyanname var.kayıtları olduğu gibi silmek mümkün değildir.Mecburen düzeltme (tashih) maddesi yapacaksınız.Zamanında yaptığınız maddenin tersini yapacaksınız.İlk kayıtta 191 borçlu kullandınız,tahakkuk maddeleriyle de bu ya 190'a gitmiştir.Yada 360'a ve 191'ler kapanmıştır. Düzeltme maddelerni düzeltme beyanlarınızı verdiiniz tarihlerde yapacağınızdan ve 191'i alacaklandıracağınızdan bu hesap haliyle bakiye verecektir.Düzeltilmiş kdv'lerdeki devir veya ödeme pozisyonuna göre 191 bakiyesini 190 veya 360 hesaplarına virmanlayarak kapatacaksınız.

2- Uyanık bir memur bu düzeltmeleri de isteyebilir.Aslında bunlara da düzeltme vermek gerekebilir. Geçicilere düzeltme istemezler çünkü yılın son geçicisinde kümülatif olarak zaten düzeltilerek beyan verilecektir.İsterlerse sadece B'lere isteyebilirler.Fakat faturaları geri çekince ya stok azalacak ya da (dolaylı olarak) gelir artmış görünecektir.İlgili dönemlerde bu fark size ekstra kar doğuruyorsa geçicilere de düzeltme istenebilir.Çünkü fark vergisi de zamanında hazineye aktarılmaış oluyor.Ama pek rastlanılan bir işlem değildir.
Saygılar
 
Ynt: Düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

kdv sini indirmede sıkıntı çektiğiniz faturayı gider olarakta indirmemeniz en doğrusu bence.
o faturayı ve kdv sini olduğu gibi kkeg yapın.

benim şahsi fikrim ocak ayındaki o kayıttaki işlemi 191i de matrah yazın gider yazın .
150 *
191*
320 * iken
150*
150*
320 *
950*
951 * yapın KKEdilmeyen gider.
ay sonundaki kdv tahakkuk yevmiye kayıtlarını da o fatura yokmuş gibi bakiyelerden düzeltin. tahakkuklarla düzeltilecek beyannameler aynı olsun. b formları için bişey yapmayın. kayıtlarda işlediğiniz halde b leri düzeltirseniz sorumluluğu muhasebeciye olur.
 
Ynt: Düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

siz taa enbaştan yanlışı düzeltme beyanlarını ihtirazi kayıtla vermemekle yapmışsınız. şimdi buna dava açma hakkınız yok.
dava açıp ödemelerinizi ibraz edebiliyorsanız davayı kaybetme şansınız sıfır. aynı olay bizim de başımıza geldi. mahkemeye verdik daireyi. vergi mahkemesi lehte karar verdi. daire bu sefer temyize gitti. ve tam 3 sayfalık vergi dairesine ayar niyetine karar açıkladı. hani şu türk milleti adına diye başlayan yer var ya. haliye düzeltmeler hepsi silindi.
 
Ynt: Düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

Bence burda en baştaki hata düzeltme beyannamesi vermek olmuş :) Madem özel esaslardan genel esaslara geçebilmek için gereken şartları mevcut (Çünkü alıma ait faturamız, irsaliyemiz, banka havalesi dekontumuz mevcut gerçekten bu alımı yaptık biz.) hiç düzeltme beyannamesi vermenize gerek yoktu. Zaten adresinde bulunmamak vergi dairelerinin çok ciddiye alıp mükellefi sıkıntıya sokacak derecede riskli bir grup değil.

Ama illa ben bu KDV'yi kullanmamak istemiyorum diyorsanız ben sizin yerinizde olsa indiremediğiniz KDV yi son dönem KDV beyannamesinde ilave edilecek KDV satırın yazıp ilgili tutarıda KKEG (689/391) yaparak olayı kapatırdım, düzeltme beyannamesi olayına girmezdim.

Düzeltme beyannamesi verdiniz ve KDV'yi indirim konusu yapmadınız. 191 alacaklandırdınız Borçlu hesabınız ise KKEG olmalıdır.
 
Ynt: Düzeltme beyannamesi muhasebe kaydı hk.

Ocak ayından itibaren bütün dönemler için düzeltme beyannamesi vermenize gerek yoktu. 60 Nolu kdv sirkülerinde bu hususta açıklama yapılmıştı.

7.3. Düzeltme Beyanı

KDV mükellefleri tarafından geçmiş vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak bir düzeltme beyannamesi verilmesi halinde, en son KDV beyannamesi de dahil olmak üzere aradaki tüm KDV beyanlarının buna göre düzeltilmesi gerekmektedir.

Ancak, düzeltme beyannamesinin verildiği dönemden en son vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesine kadar, bu düzeltme neticesinde aradaki vergilendirme dönemlerinde ödenecek bir vergi çıkmaması kaydıyla, her bir dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tür durumlarda düzeltmenin yapıldığı vergilendirme dönemi ile en son vergilendirme dönemine ilişkin, düzeltme beyannamesi verilmesi yeterli olacaktır.
 
Üst