sevgili forumdaşlar,
bugün biraz daha inceledim olay şu: firma ihracat yapıyor bütün cariler aşağı yukarı dolar, euro, sterlin.
şöyle olmuş geçen seneden cari hesapların dövizli bakiyeleri hatalı geliyor. nedeni basit firma dolar fatura işlerken TL bakiyeleri doğru işliyor fakat her nasıl ise döviz kurunu TL olarak alıyor.
kur 3 lira fatura 30.000 dolar ve karşılığı 90.000 lira lakin döviz cari hesaba giden tutar 30.000 lira bunun gibi hatalar var beyanlar doğru.
firmanın 55-60 tane dövizli cari hesabı var ve açılış fişi hatalı yıl içinde de hatalı kayıtlar var.
cari hesaplar birbirine girmiş, netice olarak 646-656 hesaplar üzerinde bir değerleme yapmak olası değil.
siz olsaydınız nasıl düzeltirdiniz kayıtları. şu an fikirleriniz benim için altın yumurta gibi.
kolay gele.
Sayın stabil,
Şimdi Dövizli faturalarınız için konuşuyorum.
Her ne kadar dövizli faturaların TL karşılığını muhasebe kayıtlarına olması gerekenden farklı TL tutar olarak girseniz ve muhasebe kayıtlarına girilen hatalı TL tutarları beyannamenize ekleseniz dahi şunu diyemezsiniz.Muhasebe kayıtlarındaki hatalı TL tutarlar ile beyannamede belirtilen TL tutar tutuyor bu tamamen hem muhasebe hem de beyan edilen beyannamelerin hatalı beyan edildiği anlamına gelir.
Verdiğiniz örnek rakamlardan yola çıkarsak kur . 3,00 TL x 30.000 USD değerindeki bir faturanın TL tutarı : 90.000,00 TL - muhasebe kayıtlarına giren TL karşılığı 30.000,00 TL = Her bir fatura için eksik beyan 60.000,00 TL x verdiğiniz fatura adedinden yola çıkarsak geçen yıla ait 60 adet fatura : 3.600,000,00 TL mali iradeye bildirimi yapılmamış beyan demek.
Bu yıl da aynı şekilde fatualar var olduğunu söylüyorsunuz.
Ben olsam çok açık bir yüreklilik ile söyleyeyim mali iradeye konuyu beyan ederek gerekli düzeltmeleri yapar gerekir ise gerekecektir incelemeye girmeyi tercih ederdim.
Olası farklı bir uygulama metodu ilerleyen dönemlerde işi çıkmaza sokacaktır.
Bunun haricinde yapılan ve/veya yapılacak tüm işlemler hatalı işlem silsilesini takip edecektir.
Ve ayrıca bu faturaların girişini yapan kontrol eden beyannameleri hazırlayan kişileri bence kontrolden geçiriniz.
Dost tavsiyesi rakamlar çok yüksek farlı macera aramaya gerek yok.