E-Arşiv Faturaya Dahil Olma Zorunluluğu

Merhaba
Firma olarak 19 ekim de açıklanan geçiş şartlarına uymadığımız için 2020 yılında e-fatura ve e-deftere geçiş yapma zorunluluğumuz yok.Fakat 5 bin tl ve üzeri kestiğimiz faturalar konusunda kafa karışıklığı yaşıyoruz.Bu konuda yardımızı rica ediyorum.
Bu tutar ve üzeri faturaları e-arşiv olarak kesme zorunluluğumuz olacak mı?Olacak ise mali mühür talebinde bulunup bununla mı fatura keseceğiz.Bununla ilgili bir portal mı olacak?
Bu konuda aydınlatmanızı rica edeceğim.

Merhaba
Firma olarak 19 ekim de açıklanan geçiş şartlarına uymadığımız için 2020 yılında e-fatura ve e-deftere geçiş yapma zorunluluğumuz yok.Fakat 5 bin tl ve üzeri kestiğimiz faturalar konusunda kafa karışıklığı yaşıyoruz.Bu konuda yardımızı rica ediyorum.
Bu tutar ve üzeri faturaları e-arşiv olarak kesme zorunluluğumuz olacak mı?Olacak ise mali mühür talebinde bulunup bununla mı fatura keseceğiz.Bununla ilgili bir portal mı olacak?
Bu konuda aydınlatmanızı rica edeceğim.
Konu ile ilgili TÜRMOB'un açıklaması şöyle;
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dâhil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30.000 TL’yi aşması halinde Gelir İdaresi Başkanlığının ücretsiz olarak mükelleflere açtığı fatura düzenleme portalı aracılığı ile düzenlenmesi zorunludur.
Sanıyorum gelir idaresi uygulama ile ilgili duyuru yayınlayacak.
Şahsi kanaatim mali mühür,e-imza'ya gerek kalmadan gelir idaresinin açacağı portal üzerinden söz konusu faturalar e beyanname şifresi ile giriş yapılarak kesilecektir.

Herhangi bir girişim yapmanıza gerek yok şuanda, mali mühür ve e-imza ile ilgili.
Bunlara gerek olmayabilir beklemek gerek şimdilik.

acaba faturayı direk portal dan kesmek yerine başka formatta atma şansımız olabilirmi,

Programlar bunun için genelde pratik bir xml atma işlemi yapacaklardır.

Ancak şuana kadar görüştüğüm firmalardan bu yönde bir çalışma görmedim. Dedikleri şey zaten e-arşiv fatura var programlarımızda ona dahil olmanız gerekiyor diyorlar.

Sadece 5BinTL üzeri için hazırlanan internet sitesine bir xml atma şeklinde yapmıyorlar.

bende bikaç firmayla görüştüm malesef sonuç alamadım, tek başına e-arşiv fatura yok hepsine geçeceksin deniyor,
program güncelleme fiyatları zaten uçmuş, işimiz zor yani

internetten satış yapan (trendyol, hepsiburad vb siteler aracılığı ile) durumu nedir? ciroya bakılmaksızın 1,1,2020 de geçecekler mi e-arşiv e?

Hayır onlarda da sektör kıstası kaldırıldı, onlara da ciro kriteri getirildi.

Ayrıca bu siteler aracılığı ile satış yapanlar için kapsamıyordu zaten. Direkt kendi sitesi üzerinden satış yapanlar için geçerliydi o.

Arkadaşlar bir vakıf iktisadi işletmesi var ve bu işletme gayrimenkullerinden elde ettiği kira gelirlerine kağıt fatura düzenliyor. 01/01/2020 den itibaren kdv dahil 5,000 tl. yi geçen miktarların e arşiv fatura olarak kesilmesi gerekecek. Bu durumda nasıl bir prosedür uygulanmalı acaba?

İnteraktif VD şifresi alın eğer yoksa vergi dairesinden. Gerisi portaldan kesilecek zaten. Portala giriş yaparak inceleyiniz orayı.