fonradar

E-fatura İtirazı (ticari Senaryo)

Üyelik
20 May 2006
Mesajlar
36
Merhaba Sayın Üstadlar,

Ticari fatura senaryosu ile düzenlenmiş bir faturayı kabul etmiyoruz. Fatura yanlış düzenlendiği için kayıtlarımıza almak da istemiyoruz. Bu faturayı 7 gün geçtikten sonra (sistemsel olarak kabul edildikten sonra) kep üzerinden iade edebilir miyiz? Bir kaç yerde okuduğum kadarı ile; kep üzerinden fatura itirazı sadece temel faturalarda geçerliymiş. Ancak ben ticari faturayı hesaplarıma dahil etmek istemiyorum. Bunun başka bir yöntemi var mıdır?

Acil yardımlarınızı rica ediyorum.

Saygılarımla,
 
Ferhat Bey,

İçeriği itibariyle kayıtlarda bulunmasını istemediğimiz bir faturanın, mecburiyetten dolayı kayıtlara alınıyor olması sıkıntılı bir durum değil midir? Sonuç olarak bu faturaya tekrar iade faturası keseceğiz ama ticari fatura olarak göndersek karşı taraf red edebilir...! temel fatura göndersek kep üzerinden iade edebilir...! yani bizimle hiç ilgisi olmayan bir fatura yanlışlıkla firmamıza kesilmiş ise mutlaka kayıtlara alıp iade kesmemiz gerekiyor... Umarım bu duruma bir çözüm bulunur.

geri dönüşünüz için teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 

Mükellef adına düzenlenen Fatura Eğer Ticari E-Fatura ise;

1.) 7 Gün içinde Uygulama Yanıtı İle “red” cevabı göndererek “red” edilebilir.
2.) 8 iş günü süresi geçmiş ise Ticari E-Fatura’yı Kağıt Faturada Olduğu Gibi Noter üzerinden red / iptal yapabilirsiniz.
E-Fatura Yeni Bir Fatura Türü Değildir. Kağıt Faturanın Tabi Olduğu gib Türk Ticaret Kanunu ve V.U.K. hükmleri geçerlidir..
 
Sayın İkra

Sorunuzla yazdığınız cevap arasında dünyalar kadar fark var beraber bakalım.

Sorunuz :Ticari fatura senaryosu ile düzenlenmiş bir faturayı kabul etmiyoruz. Fatura yanlış düzenlendiği için kayıtlarımıza almak da istemiyoruz.

Açıklamanız :İçeriği itibariyle kayıtlarda bulunmasını istemediğimiz bir faturanın, mecburiyetten dolayı kayıtlara alınıyor olması sıkıntılı bir durum değil midir?

Cevap: E-Faturaya geçilmesinin asıl maksadı hem sistem olarak bir çok işlemi kayıt altına almanın yanında yanlış yapılan işlemlerinde kontrolü sağlanmaktadır.Yani keyfi fatura çıkarma,defter yazdırma v.b daha bir çok usulsüz işlemin önüne geçmektir. Kanuni defterlerdeki hataların nasıl düseltileceği Vergi Kanunlarımızda açıklanmıştır. Size gelen hatalı faturayı devlet yine sistemden düzelt bende göreyim diyor.Diğer yönler hukusal faturayı kabul etmemeniz,ödemesi v.b bunlar hukuksal

Şimdi mutfağa dönelim.Piyasada yapılan ne ? Fatura yanlış mı kesildi kayıtlardan siliniyor yeni fatura geliyor falan ,filan

Sayın ikra ben şunu anlayamadım cahilliğime verin;

yani bizimle hiç ilgisi olmayan bir fatura yanlışlıkla firmamıza kesilmiş ise mutlaka kayıtlara alıp iade kesmemiz gerekiyor.

Sizinle ilgisi olmasa E-Fatura nasıl size sistemden ulaşıyor.

Diğer bir sorun bu faturanın sizinle hiç bir ilgisi yoksa,yanlışlıkla firmanıza kesildi ise ;

Sonuç olarak bu faturaya tekrar iade faturası keseceğiz ama ticari fatura olarak göndersek karşı taraf red edebilir...! temel fatura göndersek kep üzerinden iade edebilir...!

Karşı taraf nasıl red edebilir veya kep üzerinden iade edebilir. Sonuçta faturanın sizinle bir ilgisi yoksa,yanlışlıkla firmanıza kesildi ise...!

O zaman herkes birbirine fatura kesip birbirini borçlu- alacaklı yapsın.Size mal ve hizmet sunmamış,yanlışlıkla fatura kesmiş birisinin bunu red etmesi veya iade etmesi olabilir mi?
 
Merhaba Ferhat Bey,

Aslında anlatmak istediğim şuydu: Çalıştığımız bir tedarikçi, sistemlerinin yanlış aktarım yapmasından kaynaklı, başka bir tedarikçisine oluşturması gereken faturayı bizim firmamıza oluşturmuş. İçerik olarak alım satımını yapmadığımız ürünler, bize fatura edilmiş görünüyor. biz de bu faturayı sistemimize işlemeden iade etmek istiyoruz. Ancak fatura ticari fatura senaryosu ile gönderilmiş. Biz de faturayı 7 günlük süre geçtikten sonra fark ettik. yani faturayı sistemsel olarak kabul etmiş durumdayız. Yardım istediğim nokta da tam olarak bundan sonrasında ne yapılabilirlikle ilgiliydi. Anladığım kadarı ile sisteme almamızın ve iade fatura dönmemezin uygun olacağını yazmışsınız.

İkinci bir konu da; belirli dönemlerde tedarikçilerimize prim faturaları düzenliyoruz. tedarikçilerimizin bazıları da bu prim faturalarını tutarsal olarak hatalı olduğu gerekçesi ile iade ediyorlar. Ancak sözleşme gereği oluşan faturalarda herhangi bir tutarsızlık söz konusu değil. bizde firmanın kestiği faturayı iade ediyoruz ve kimi zaman bu döngü gereksiz birden fazla faturalaşmamıza neden oluyor.

Sanırım yukarıda konuyu aktarırken yanlış aktarmışım. kusura bakmayın lütfen.

Bu arada, tam da bu konuyla ilgili GİB'in e-fatura forumunda bir yazı buldum. verilen cevapta, ticari fatura senaryosu ile kesilen faturaların iadesinin kep ya da noter kanalıyla yapılabileceği yazılmış. (0019336: Ticari fatura iptal süresi ve yöntemi hakkında - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu)

Saygılarımla,
 
Sayın İkra,

Forumda yazılı olan cevaplar bazı noktalarda Yasalarla uyuşmuyor. e-fatura ile ilgili yazılan cevapların esasen kurulmuş olan sistemle ilgili olduğunu kabul etmekte yarar var. Sistemin hala gerçek anlamda zaman kontrolü yapmadığını da hatırlatırım. Özellikle forumda yazılı olan bilgilerin "Mukteza Niteliği Dahi Taşımadığını" bilmekte yarar var. Her cevapta hatırlatıyorlar. En ilginç olan cümle ise her seferinde "Harici Yollar" teriminin kullanılmasıdır. Kep yada noter, başka yol yokmu ?. Gelir İdaresi bu konu ile ilgili bir Tebliğ/sirküler yayınlamayı aynı şekilde e-defter için de yayınlamıadı. Ancak her iki sistem de alışılagelmişin dışında birsürü uygulama getirdi. Özellikle defter yazım tekniğinde. Bunların hiçbiri adam gibi açıklanmadı. Programevleri/programcılar dahi gereksiz ve anlamsız yorumlarda bulunuyorlar. Geçen gün burada hesap planı ile ilgili yapılmış bir yorum vardı.

Bu nedenle sistem dışındaki konularda hala önce TTK daha sonra VUK hükümlerinin amir olduğunu bilmekte yarar var. Sadec KEP konusu elektronik imza ile yasa olarak düzenlendiğinden geçerli bir yapı olduğunu da vurgulamak lazım.
 

Benzer konular

Üst