fonradar

Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

acemismmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Ocak 2010
Mesajlar
270
Konum
ankara
Arkadaşlar,işletme defteri eczanesi olanlar varsa nasıl tutulduğunu anlatabilirmi acaba ?teşekkürler
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

Eczane işletme defterlerinin, normal işletme defteri tutanlardan bir farkı yoktur.
Bilindiği üzere, VUK madde 194 'de göre işletme defterinin;
Sol tarafını gider, sağ tarafını hasılat kısmı teşkil eder.
1. Gider kısmına: Satın alınan mallar veya yaptırılan hizmetler karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletme ile ilgili diğer bütün giderler;
2. Hasılat kısmına: Satılan mal bedeli veya yapılan hizmet karşılığı olarak tahsil edilen paralarla tahakkuk eden alacaklar ve işletme faaliyetinden elde edilen diğer bütün hasılat; kaydolunur.
Gayrimenkuller ve tesisat gibi amortismana tabi olan kıymetler işletme hesabına intikal ettirilmez. Şu kadar ki, 189 uncu Maddeye göre amortisman kaydı tutulmak şartiyle bu kıymetler üzerinden her yıl ayrılan amortismanlar gider kaydolunabilir. Gider ve hasılat kayıtlarının en az aşağıdaki malumatı ihtiva etmesi şarttır.
1. Sıra numarası;
2. Kayıt tarihi;
3. Muamelenin nev'i;
4. Meblağ.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

722 adet recete bedeli 18,988,79
katkı payı 3,622,90
%8 kdv 1,135,13
%18kdv 8,48
muayene ücreti 2,000,00
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ödenecek Miktar 15,365,89


Yukarıdaki muhasebe kaydını nasıl yapmalıyım Eczane dosyası ile ilkez karşılaşıyorum yarıdmcı olacak arkadaşlara şimdiden tşk ederim.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

120 15.365,89.-TL(15.379,85-) Faturada Hatalı KDV hesaplanmış veya toplam alınmış
600 %8 kdvli satışlar 14.189,13
600 %18 KDV'li satışlar 47,11
391 %8 KDv 1.135,13
391 %18 kdv 8,48
----------------------------------------------------------
işletme defterine yalnız 600 ile 391 de gösterilen değerleri gireceksiniz.
Kolay gelsin.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

muayene ve katkı payları nasıl kaydedilecek ?tekşlr
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

Katılım payına eczaneler fiş kesiyor. Dolayısıyla katkı payına ait ciro z raporlarında mevcut.
Muayene ücretinide faturada belirtiyorlar. Bu parayı hastalardan zaten aldılar. Bu para SGK tarafından eczaneye ödenmiyor. Dolayısıyla yukarıdaki şekilde hareket edeceksiniz.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

sayın mohicans,kurumun ödeyeceği gerçek fatura 15379,85 +3622,90+ 2000=21,002,75 tl olmalıyken katkı payı ve muayene ücretini biz peşin aldığımız için kurum faturasından düşüyoruz dimi
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

Bakın normalde reçete bedeli olan kısım, Katılım payı dahil kısım. Katılım payına eczaneler yazar kasa fişi kesiliyor. Yani katılım payına ait kdv hesaplandı ve fişi kesildi.
Burada eczane SGK diyorki, Toplam reçete bedelim 18.988,79-TL'dir. Bu tutardan 3.622,90-TL yi hastalardan katılım payı olarak aldım. Dolayısıyla bu reçetlerin siz 15.369,85-TL si nama ödeyeceksiniz.
Muayene ücreti katılım payı gibi algılanmamalı. Bu tutar eczaneler tarafından SGK adına tahsil ediliyor. Bu tutarın fatuyla hiç bir ilgisi yok. SGK 15.369,85-TL'yi ödeyeceği zaman kendi adına tahsil edilen bu tutarı eczaneye ödeyeceği bedelden düşüyor. Muayen ücretinin Teslim ve hizmet ile ilgisi yoktur.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

sayın mohicans,ozan kurm bana fatura ödemesi yaparken 15379,85 - 2000=13379,85 tl ödeme yacak dimi
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

2012 mart ayına ait eczanenin sgk kurumuna kesilmiş faturası örneği olan arkadaşlar varsa yayınlarlar mı site de teşekkürler.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

merhaba herkese iyi çalışmalar. Eczanelerde, Sgk'nın yatıracağı para fatura altı toplamdan muayene ücreti(elden alınanlar)+reçete katılım payının düşülmesi ile bulunur. Reçete katılım payı daha yeni olan konudur. Diyeceksiniz ki faturada reçete katılım payı diye bir kalem görünmüyor. Eczaneler, Sgk'ya düzenleyecekleri faturaları Medula ismi verilen bir sisteme göre keserler. Ve bu sistemin çıkardığı kağıtta hepsi yazar. Ör: muayane ücreti elden alınan, muayene ücreti maaştan kesilen, ilaç katkı payları ve reçete katılım payları. Ancak her eczacı faturalarının üzerinde reçete katılım payı tutarını yazmaz. Ben şöyle yapıyorum, kesilen her Sgk faturasının kesilmeden önce Medula çıktısının alınmasını rica ediyorum. Böylece bütün kelmeleri ayrıntılı olarak görüyorsunuz. Siz işletme defteri olduğunuz için zaten ayrıntılı kayıt yapmayacaksınız yani 120 cari hesap gibi. Sgk'nın fatura bedelini kaç gün sonra yatırdığını öğrenin ve tutarı karşılaştırın, sağlamasını yapmak istiyorsanız tabi. Eczaneler ilaç katkı paylarını z raporlarından çıkış yapıyorlar, onlar zaten faturada düşüyor gördüğünüz gibi. Katkı payında kasıt o. Ama muayane ücreti konusunda herhangi bir evrak düzenlemiyorlar. Bununla ilgili Bakanlık yazısını Eczacılar odasının sitesinden bulabilirsin.
Kdv ler hesaplanırken arada oluşan farka gelirsek. Her Sgk faturasında bu farkları göreceksin. Bunun sebebi şudur, sizin örnek verdiğiniz faturada kdv den matraha gidersek 13,96 tl lik fark oluşuyor. bu faturada 722 adet reçete sözkonusu (büyük ihtimal B grubu sanırım) reçete başına 0,01 sapma sözkonusu ki bu sistemden dolayı kaynaklanıyor. Bu farkları her faturada görebilirsiniz. İşletme defteri olması avantaj çünkü olmasaydı bu farkı muhasebeye aktarman gerekirdi. Onu da yazmak gerekir ama sizim sorunuzda o yok. Umarım yardımcı olmuşumdur. Kafanıza takılan olursa ve bilgim varsa yardımcı olurum. Kendinize iyi bakın.
 
Ynt: Eczanelerde işletme defteri nasıl tutulur?

syn üstüner özel mesajlarınıza bakınız lütfen..
 
Üst