Ek Bildirge

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hakankrl

Tanınmış Üye
Şubat ayı için ek bildirge verirsem Şubat ayında 5510 sayılı kanuna göre yararlandığım %5 ssk işveren hissesi indirimi de iptal edilir mi.Yoksa sadece ek bildirgeden dolayı 1/8 asgari ücret ceza + ek bildirgeye ait çıkan prim borcu ile kurtulabilir miyim. Sonuçta şubat bildirgesini verirken %5 indirim koşulu için gerekli olan bir borcu bulunmamaktadır şartını taşımaktaydım.Yardım lütfen

Ynt: Ek Bildirge

Tam açıklık olmamakla birlikte; ek verilmesi durumunda ilgili ayda borcunuz kaldığı ve zamanında ödenmediği savıyla teşvik iptal olmakta.

Teşekkür ederim.Böyle bir durumla karşılaşan var mı, ne yaptınız itiraz,ödeme vb.

Asıl bildirge için 5 puanlık indirim sonradan ek versenizde iptal edilemez. Ancak kanuni süresi dışında ek aylık prim ve hizmet belgesi verdiğinizde, yalnızca bu belge için 5 puanlık indirimden yararlanamazsınız.
G E N E L G E
2008 - 9339393....
Öte yandan, asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini Kuruma 5510 sayılı Kanun
türünü seçmek suretiyle gönderen ve muhteviyatı prim tutarlarını da yasal süresi içinde ödeyerek
beş puanlık prim indirimden yararlanan işverenler, bahse konu belgelerde kayıtlı sigortalılara ilişkin
yasal süresi dışında iptal veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmesi gerektiği
durumlarda, iptal veya ek nitelikteki prim belgelerini de yine 5510 sayılı Kanun türünü seçmek
suretiyle düzenleyecek, ancak, 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle yasal süresi dışında
Kuruma verilmiş olan ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı (muaccel sigorta
primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı
borcunun bulunup bulunmadığına bakılmaksızın) beş puanlık prim indiriminden yararlanılması
mümkün olamayacaktır.

mohicans ' Alıntı:
Asıl bildirge için 5 puanlık indirim iptal edilemez. Ancak kanuni süresi dışında ek verdiğinizde 5 puanlık indirimden yararlanamazsınız.
G E N E L G E
2008 - 9339393....
Öte yandan, asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini Kuruma 5510 sayılı Kanun
türünü seçmek suretiyle gönderen ve muhteviyatı prim tutarlarını da yasal süresi içinde ödeyerek
beş puanlık prim indirimden yararlanan işverenler, bahse konu belgelerde kayıtlı sigortalılara ilişkin
yasal süresi dışında iptal veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmesi gerektiği
durumlarda, iptal veya ek nitelikteki prim belgelerini de yine 5510 sayılı Kanun türünü seçmek
suretiyle düzenleyecek, ancak, 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle yasal süresi dışında
Kuruma verilmiş olan ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı (muaccel sigorta
primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı
borcunun bulunup bulunmadığına bakılmaksızın) beş puanlık prim indiriminden yararlanılması
mümkün olamayacaktır.

Genelgeden anladığım süresinden sonra verilen ek bildirge için indirimden yararlanamayacağım ama asıl bildirgedeki indirimin iptal edilip edilmeyeceği konusunda yine bu forumda rastladığım farklı söylemler bulunmakta ve genelgede de net değil. Bu nedenle emin olmak istiyorum

hakankrl ' Alıntı:
Genelgeden anladığım süresinden sonra verilen ek bildirge için indirimden yararlanamayacağım ama asıl bildirgedeki indirimin iptal edilip edilmeyeceği konusunda yine bu forumda rastladığım farklı söylemler bulunmakta ve genelgede de net değil. Bu nedenle emin olmak istiyorum
Hakan bey
Genelge oldukça nety olarak bu konuya değinmiş... Asıl nitelikli belge için indirim iptal edilemez. Kanuni süresi dışında Ek bildirgede indirim kullanılamaz diyor.

bende 2.aya ait süresinden sonra ek bildirge vermek zorunda kaldım 200 tl ödedim

hayır prim tutarı zaten verdiğin kişi sayısına gün sayısına göre değişiyo ceza olarak 200 ödedim tabi indirimli olarak (15 gün süresi var) normalde 260 tl olması lazım

ayse81 ' Alıntı:
hayır prim tutarı zaten verdiğin kişi sayısına gün sayısına göre değişiyo ceza olarak 200 ödedim tabi indirimli olarak (15 gün süresi var) normalde 260 tl olması lazım

Nasıl yani, her ek bildirge için 1/8 asgari ücret tutarı değil mi

Ek bildirge cezası diye bir şey yok.

süresi dışında verildiğinden ; Belge başına değil kişi başına,

2) Belgenin ek olması halinde, aylık asgarî ücretin iki katını geçmemek kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgarî ücretin sekizde biri tutarında,

Yani 666*2=1332 TL (belgede maksimum 16 kişi olur, 16dan fazla kişi olasa bile ceza asgari ücretin 2 katını geçemez.) Bu İPC cezasına ilave olarak prim tahakkuku yapılır.

Eğer eksik gün bildirimi yapıp, ayın 23 ünden sonra kuruma gönderdiyseniz Size SSK bir yazı ile geri dönüş yapacakır. burda raporlu personelin dışındaki eksik günleride 30 a tamamlamanız istenir.

ben asıl bildirgemde indirim talep etmiştim süresi geçtikten sonrada ek bildirge verdim sskdan bana söylenen ilk bildirgede indirim talep edildinğinden ek nitelikteki bildirgeyi asıl olark kabul ettiler ek bildirgemde toplam prim tutarım 843,60 tl buna istinaden de 200 tl ceza ödedim açıkçası çokda araştrmadım ve ödedim

SGK verilen bildirim olup olmasına göre değil aynı kanun türünde daha önce bildirim verilip verilmediğine göre asıl/ek ayrımı yapmakta. Daha önce "5510" kanun türüne göre bildirdiniz kanuni süre geçtikten sonra hiç bir kanun türü olmaksızın ilave bildirim verdiniz diyelim ikiside asıl bildirim olarak değerlenmekte.