Ek bildirgeye kesilen ipc

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ercan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ercan

Katkı Sunan Üye
emekli bir işçi için sehven 01 belge türü ile verdiğimiz 10/2009 dönemi bildirgesini 01-iptal 02-ek vererek düzelttik ancak ipc kesildi uygulama doğru mu? sadece belge türü değişti sonuçta

Ynt: Ek bildirgeye kesilen ipc

sonuçta bir değişiklik yapmışsınız , neden kesilmesin ..?

İ.P.C KANUN HÜKMÜ
102/1-c-1,2

YÜKÜMLÜLÜK
Asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin, Kurumca belirlenen şekil ve usulde süresi içinde Kuruma verilmemesi yada e-Sigorta yoluyla gönderilmemesi

YASAL SÜRESİ
İlişkin olduğu ayı takip eden ayın 23'ü

FİİL TARİHİ
Belgenin verilmesi gereken sürenin son günü

VERİLECEK İ.P.C TUTARI
"Her bir fiil için;
1- Belgenin asıl olması halinde A.Üx2'yi geçmemek üzere belgede kayıtlı sigortalı sayısıxA.Ü/5
2- Belgenin ek olması halinde, A.Üx2'yi geçmemek üzere belgede kayıtlı sigortalı sayısıxA.Ü/8"

Ceza tutarı ne kadar

Daha önce Kuruma belge türü veya kanun numarası hatalı seçilerek verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerine ilişkin düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, düzeltme ile fiili hizmet süresi zammı kazandırma hali hariç, belgede kayıtlı sigortalılar ve bu sigortalıların prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazanç tutarının aynı olması kaydıyla, ayrıca incelemeye gerek kalmaksızın işleme alınır. Bu nitelikte verilen aylık prim ve hizmet belgelerine idari para cezası uygulanmaz.
Anlatılmak istenen sigortalıların tamamı mı acaba.

SGK bilgisayarları kanunu iyi bilmediklerinden bazı durumlarda otomatik ipc kesebiliyor. Kuruma yapılacak itiraz sonucu ceza kaldırılıyor.
-/-
Yasal süre içinde aynı ay için SGDP kodlu bildirim verdiniz miydi. Çünkü daha önce o kodda verilen bildirim yok ise ek değil asıl bildirim yapılır.

Yasal süresi içinde bildirgeyi iptal edip yerine tutarı artırsam ceza keserler mi ? Yoksa sadece damga vergisi mi olur

Yasal süre içinde +/- düzeltme yapabilirsiniz ve ipc yoktur. Her düzeltme ek dv doğuracaktır. Ancak - yönde yapılacak düzeltme dikkat çekip incelemeye isteme olasığını doğurur.

Teşekkür ettim

Saygılarımla

ilginize teşekkürler (ipc tutarı 86 tl). 10/2009 döneminde 01 ve 02 belge türü ile kanuni süresi içinde bildirge vermiştik(ek-iptal verdiğimiz personel haricinde 2 adet daha emekli var) sadece 1 adet emekli personel için muh.programında belge türü yanlışlıkla 01 seçildiği için 01 nolu belgede göstermişiz. Biz sadece 01 deki bir personele iptal ve 02 için ek verdik. Bu durumda ben itiraz etmeyi düşünüyorum.

Belge türü veya kanun türü hatalı seçilmiş olan aylık prim ve hizmet belgeleri için, Kuruma, düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında iptal nitelikte ve doğru belge türü veya kanun türü seçilmek suretiyle asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi halinde, belge türü veya kanun türü hatalı seçilmiş aylık prim ve hizmet belgesi ile düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilmiş asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki sigortalıların prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazanç tutarlarının aynı olması kaydıyla, yasal süresi dışında düzeltme amaçlı olarak verilen aylık prim hizmet belgeleri incelemeye gerek kalınmaksızın işleme alınacak ve sözkonusu belgelere idari para cezası uygulanmayacaktır. (AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ' den alıntı)

Mutlaka itiraz edin kaldırırlar. Mali tatile güvenip ek sürede verdiğim işe girişe de otomatik ipc yansıtmışlardı ve itiraz sonucu kalkmıştı.

iptal ve ek vermekle hata etmişsiniz aynı olayı ben yaşadım iptal ve ek leride hazırlayıp gittim önce memura gittim havale almam gerektiğini ve de bunun içinde ceza yiyeceğimi söyledi sonra şefe gittim o da iptal ve ek e gerek olmadığını dilekçe ile düzeltmenin yapılabileceğini söyledi bende öyle yaptım ve sorun çözüldü