fonradar

Eksik Gün Bildirim Formu

Üyelik
28 Mar 2007
Mesajlar
45
Merhaba Arkadaşlar,


Bir çalışanımız mayıs ayı içinde 10 gün rapor aldı. Eksik gün bildirim formuna eksik gün sayısı olarak 10 gün mü
gireceğim yoksa 9 gün mü gireceğim?

Yardımlarınıza ihtiyacım var.
 
Ynt: eksik gün bildirim formu

10 gün yazacaksınız, çalışma gün sayısı 21 gün olacak.
 
Ynt: eksik gün bildirim formu

10 gün rapor yazmanız gerekli. çalışma günü 21 olucak.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Yanlız Arkadaşlar,


eksik gün bildirim formu ile ilgili olarak sgk ile görüştüm. Onlar ise 31-10=21 günü aylık prim hizmet belgesinde, 9 günü ise eksik gün bildirim formunda göstermem gerektiğini söylediler.

AÇIKLAMALAR

5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin 4 üncü ve 5 inci fıkralarında yapılan düzenlemelere göre, aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalıların aşağıdaki belgelerden durumlarına uygun olan/olanlar;
1) İstirahatlı olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,
2) Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
3) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,
4) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
5) En az işveren tarafından imzalanmış puantaj kayıtları,
6) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği,
bu formun ekinde ilgili üniteye verilir veya acele posta servisi (aps), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak gönderilir.
Yasal süresi dışında verilen söz konusu belgelerden geriye yönelik olarak her zaman düzenlenebilir nitelikte olanlar işleme konulmaz.
Yukarıda sayılan durumların dışındaki (30) günden az çalışılan sürelere ait geçerli belgeleri belirlemeye Kurum yetkilidir.


Bu durum sizin ifade ettiğiniz ile çelişmiyor mu?
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Olması gereken aylık bildirimde fiilen çalışılan ve çalışılmış sayılan günler toplamını göstermek gerekmekte. Eğer bu sgk günleri 30 az ise 30-sgk gün kadar ek-10 yazılmakta. Sonuç aylık bildirim günü+ek-10 günü=30 olmalı.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/09/20080928-15.htm


28 Eylül 2008 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 27011

TEBLİĞ


Sosyal Güvenlik Kurumundan;

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ


.

.

d- Ay/dönem içinde bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için de ücret almamış sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

d.1- Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
.
.
.



g- Eksik gün nedenlerinin ve işten çıkış nedenlerinin bildirilmesi

g.1- Eksik gün nedenlerinin bildirilmesi

Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve çalıştırılmadığı günler için ücret de ödenmeyen sigortalıların eksik çalışma nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi gerekmektedir. Sigortalının eksik çalışma nedenleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9 nolu ekinde yer alan aylık prim ve hizmet belgesinin arka sayfasında açıklanmış olup,

01-
İstirahat
08-
Grev

02-
Ücretsiz/aylıksız izin
09-
Lokavt

03-
Disiplin cezası
10-
Genel hayatı etkileyen olaylar

04-
Gözaltına alınma
11-
Doğal afet

05-
Tutukluluk
12-
Birden fazla

06-
Kısmi istihdam
13-
Görevden uzaklaştırma

07-
Puantaj kayıtları
14-
Diğer


eksik gün nedenleri olarak sayılmıştır.

Dolayısıyla, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve çalıştırılmadığı günler için de ücret ödenmediği beyan edilen sigortalılara ilişkin olarak, aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı eksik gün nedeni hanesine, yukarıda belirtilen nedenlerden sigortalının durumunu açıklayan kod numarası aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilecektir.

Diğer taraftan, kamu işyerleri ve toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleri hariç olmak üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalıştıklarını ispatlayan belgelerin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 10 nolu ekinde yer alan belge ile aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne elden verilmesi veya aynı süre içinde posta ile gönderilmesi gerekmektedir.

Kamu işyerleri ile toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerleri ise, sigortalıların eksik çalışma nedenlerini aylık prim ve hizmet belgelerinde beyan etmeleri yeterli olup, bu durumu kanıtlayıcı belge ibraz etmeleri zorunlu bulunmamaktadır.

Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait primler Kurumca re?sen tahakkuk ettirilerek tahsil edilecektir.

Kanunun bu hükmüne istinaden, eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilmesine rağmen Kurumca geçerli sayılmaması halinde, işveren/aracılardan eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin bir aylık süre içinde verilmesi, 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile istenilecek, ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin söz konusu yazının tebliğinden itibaren bir aylık süre içinde verilmemesi halinde, bahse konu prim belgeleri ilgili ünitece re?sen düzenlenerek, tahakkuk eden primler yine 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile işveren/aracılara bildirilecektir.

Dolayısıyla, eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya Kurumca geçerli sayılmaması halinde, 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilecek yazı ile işveren/aracılardan eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belge değil, sigortalıların eksik bildirilen sürelerine ilişkin ek nitelikteki aylık pim ve hizmet belgelerinin verilmesi istenilecektir.

Diğer taraftan, eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelilikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmesine ilişkin yapılan tebligat üzerine, işveren/aracılarca, ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi yerine, söz konusu belgede kayıtlı sigortalıların eksik çalışma nedenlerine ilişkin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ibraz edilmesi halinde (belgelerin noter tasdikli veya resmi nitelikte olması kaydıyla), söz konusu belgelere de itibar edilecektir.

Eksik gün nedenlerine ilişkin bilgi ve belgeleri Kuruma vermeyen veya vermelerine rağmen Kurumca geçerli sayılmayan işveren/aracılara gönderilecek olan tebligatlarda, ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin hangi sigortalılar için düzenlenmesi gerektiği, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazanç tutarı da belirtilecektir.

İşveren/aracılardan istenilecek olan ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesindeki prime esas kazanç tutarının ne kadar olacağı, sigortalının ilgili ayda daha önce Kuruma bildirilmiş olan prime esas kazanç tutarının prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan günlük kazanç tutarının eksik bildirilen gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacaktır.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

T U R K O ' Alıntı:
Olması gereken aylık bildirimde fiilen çalışılan ve çalışılmış sayılan günler toplamını göstermek gerekmekte. Eğer bu sgk günleri 30 az ise 30-sgk gün kadar ek-10 yazılmakta. Sonuç aylık bildirim günü+ek-10 günü=30 olmalı.

30 günden farklı olan aylarda bu söylediğiniz geçerli değil.Mayıs ayı için aylık bildirim günü+ek10 günü=31 olmalı.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Renklendirerek gösterdiğiniz bölüm aylık bildirimle alakalıdır, ek-10 ile alakalı değildir.
Eğer Ek-10 için aydaki gün sayısına göre hareket edecek olsa idik 05 ayında 1 gün ücretsiz izin alan bir kişi için aylık bildirimde 30 gün ve ek-10 1 gün göstermek gerekirdi ki bu kişi için 30 sgk günü olduğu için ek-10 verilmemektedir.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Sayın TURKO, ilgili örneği inceleyebilir misiniz, sizin söylediğinize göre de Şubat ayı için 30-10=20gün olmalı.Ama tebliğdeki örnekte 18 gün.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Yukarıda da yazdım alıntı yaptığınız tebliğ aylık bildirim ile alakalı.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

31 gün çeken ayda 20gün pirim 10 gün rapor yazarsanız ekindeki puantaj kayıtlarındaki eksik gün sayısyla ek 10 örtüşmeyecek zaten ve arada 1 gün çalışmışmı çalışmamışmı neye göre anlaşılcak ?
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Ek-10 ne için verilmekte? 30 günden az günü olanın neden eksik günü olduğu için değil mi?
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Eksin Gün bildiriminin verilme nedeni Sigortaya noksan yatırılan günlerin nedenlerini bildirilmesidir. Sigortada ayı 30 gün olarak kabul ettiğinden maksimum 30 prim günü ödenebiliyor o ayrı konu. 31 çektiğinde 1 noksan gün sigortanın priminde bir eksiklik yaratmadığından önemli değil. Fakat eksik gün 30 un altına düşerse işte o zaman ayın kaç çektiği önem arzedecek 31 çeken ayda 2 eksik gün olması halinde 29 prim günü ödenerek 2 eksik gün yazılır. 28 gün çeken şubat ayında ise 28 ler 30 olarak tanımlandığından ve 27 gün çalışmalarda tam tersi 3 gün eksik gün yazılması gerekir diye düşünüyorum. saygılar...
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Eksik günlerde ele Hangi ayın kaç gün çektiği değildir.Eksik gün bildirimlerinde Ait olduğu ay 30 gün üzerinden hesaplanır.

Örnek: Mayıs Ayında 10 gün istirahatli bir işçi Prim Hizmet Bildr. yapılırken 20 gün gösterilmelidir.

Ek 10 + Prim hizmet Belg.gün süresi = 30 gün olmak zorundadır.


Yok hayır böyle değil diyen arkadaşlara Bir sorum olacak Mayıs ayı 31 çekiyor ise 1 gün istirahatli olan kişi için nasıl işlem yürütecekler?Ek-10 verilecek mi?
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

T U R K O ' Alıntı:
Olması gereken aylık bildirimde fiilen çalışılan ve çalışılmış sayılan günler toplamını göstermek gerekmekte. Eğer bu sgk günleri 30 az ise 30-sgk gün kadar ek-10 yazılmakta. Sonuç aylık bildirim günü+ek-10 günü=30 olmalı.

Arkadaşın yazdığı kesinlikle doğrudur.Pendik SGk müdürlüğü bu soruyu bu şekilde cevaplamıştı.Kadıköy SSK müdürlüğünede aynı soruyu sormuştum ve cevap olarak Eksik günler 30 gün üzerinden işlem yapılacağını söylenmişti..ayların 31-30 çekmesi işe giriş ve çıkışlarda dikkate alındığı dile getirildi.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

yureklimu ' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,


Bir çalışanımız mayıs ayı içinde 10 gün rapor aldı. Eksik gün bildirim formuna eksik gün sayısı olarak 10 gün mü
gireceğim yoksa 9 gün mü gireceğim?

Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Ek-10 yapılırken Eskik gün sayısı 10 gün olarak ele alınıp Prim hizmet belgesinde 20 gün çalışmış gösterilecektir.
Ek-10 + Prim Hizmetteki Süre = 30 gün
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Muhasebeee ' Alıntı:
yureklimu ' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,


Bir çalışanımız mayıs ayı içinde 10 gün rapor aldı. Eksik gün bildirim formuna eksik gün sayısı olarak 10 gün mü
gireceğim yoksa 9 gün mü gireceğim?

Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Ek-10 yapılırken Eskik gün sayısı 10 gün olarak ele alınıp Prim hizmet belgesinde 20 gün çalışmış gösterilecektir.
Ek-10 + Prim Hizmetteki Süre = 30 gün

sgk günü yani aylık bildirim günü 21 olarak gösterilmek zorun ki tebliğde de bu yönde açıklanmıştır. Ek-10 ise 30-21=9 gün gösterilmelidir.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Mayıs ayın da 1 gün istirahatli olan bir kişinin prim hizmet süresi ve ek-10 uygulaması nasıl yapılacak cevap yazarmısınız-*
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

SGK tebliğine göre aylık bildirimde 30 gün gösterilemeli dolayısı ile 30 günden eksik gün olmadığı için ek-10 verilmemeli.
 
Ynt: Eksik Gün Bildirim Formu

Muhasebeee ' Alıntı:
T U R K O ' Alıntı:
Olması gereken aylık bildirimde fiilen çalışılan ve çalışılmış sayılan günler toplamını göstermek gerekmekte. Eğer bu sgk günleri 30 az ise 30-sgk gün kadar ek-10 yazılmakta. Sonuç aylık bildirim günü+ek-10 günü=30 olmalı.

Arkadaşın yazdığı kesinlikle doğrudur.Pendik SGk müdürlüğü bu soruyu bu şekilde cevaplamıştı.Kadıköy SSK müdürlüğünede aynı soruyu sormuştum ve cevap olarak Eksik günler 30 gün üzerinden işlem yapılacağını söylenmişti..ayların 31-30 çekmesi işe giriş ve çıkışlarda dikkate alındığı dile getirildi.

Sormuştum,cevap olarak böyle söylediler değil de bizlere bu konuda tebliğ vb.açıklayıcı bir belge göstererbilir misiniz.Sgk müdürlüklerinde kimlere sorduğunuzu bilmiyorum ama inanın birçok konuda yanlış konuşuyorlar,özellikle dosya memurları çok yetersiz.
 

Benzer konular

Üst