Ynt: eksik gün bildirimi
cheto ' Alıntı:
mohicans ' Alıntı:
Arkadaşlar bu ceza kurumun aylık prim ve hizmet belgesini resen düzenlemesi halinde geçerlidir.
Nitekim AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ 'de gerekli açıklamar var. İsterseniz bir okyunuz. İlgili tevbliğ SGK'ya bu konuda iki tür yetki vermiş
1- Düzenlenen Belgelerin geçerli sayılmaması halinde işverenlere 1 aylık süre verilmesi.
2- 1 aylık süre verilmeden resen düzenleme yapılması. Şayet SGK Düzenlemeyi resen yaparsa ceza geçerli.
Benim görüşüm bu yöndedir.
Açıklamaları eksik okumaktasınız. Kurum resen işlem yapmazsa, inceleme yapmazsa siz de ek:10 bildiriminde bulunmazsanız doğru bir işlem mi olmuş olur?
Sizin söylediğiniz gibi yaptık diyelim 1 yıl sonra kurum ek belgeleri istedi siz o döneme ait ek belgedeki primleri ve ipc'yi 11 aylık cezası ile birlikte ödeyeceksiniz demektir.
Siz bildirimleri süresi içerisinde yaptıktan sonra kurum kayıtları kontrol eder. Kayıtları geçerli saymaz ise sizden ek belge talep eder. Siz belgeleri vermez iseniz kurum resen işlem yapar.
1- Ek:10 Bildirimlerini süresi içerisinde kuruma vermezseniz süresi geçince ek:10 veremezsiniz.
2- Süresi geçen Ek:10 Bildirimindeki günlere göre Ek Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlemeniz gerekir.
3- Ek aylık prim için ipc gerekir.
Sayın Cheto,
"Açıklamaları eksik okumaktasınız. Kurum resen işlem yapmazsa, inceleme yapmazsa siz de ek:10 bildiriminde bulunmazsanız doğru bir işlem mi olmuş olur?
Sizin söylediğiniz gibi yaptık diyelim 1 yıl sonra kurum ek belgeleri istedi siz o döneme ait ek belgedeki primleri ve ipc'yi 11 aylık cezası ile birlikte ödeyeceksiniz demektir."
diyosunuz. Ben işlemi böyle yapın eksik gün bildirim formunu vermeyin demiyorum. Arkadaşımızın başına gelen sıkıntılı bir durum var. Ona yardımcı olmak amacıyla ne yapılabilir, onu araştırıyorum.
Aramızda kanun maddelerini ve tebliğ hükümlerini okurken yorum farkı olduğu kanatindeyim.
Yinede uyarınız için teşekkürler.
ikinci kısımda da
"1- Ek:10 Bildirimlerini süresi içerisinde kuruma vermezseniz süresi geçince ek:10 veremezsiniz.
2- Süresi geçen Ek:10 Bildirimindeki günlere göre Ek Aylık Prim ve Hizmet Belgesi düzenlemeniz gerekir.
3- Ek aylık prim için ipc gerekir."
Sayın Cheto
Eksik gün bildirimi geç vermek nedeniyle ceza kesilmesi olayını kanun kurumun resen düzenleme yapmasına bağlamış SGK'da bu konuda yayınladığı tebliğde kurumun resen düzenleme yapmadan evvel mükellefe 1 aylık süre verilmesini ve bu süre içerisinde
1- Ya ek aylık prim ve hizmet belgesi vermesini (Bilindiği üzere Ek aylık prim ve hizmet belgesine sgk ipc cezası uygulamaktadır.)işverenin ek aylık prim ve hizmet belgesi gerektirecek bir olay olması ve işverenin bu ek aylık prim ve hizmet belgesini vermiş olması halinde bile kurum resen düzenleme yapmadığı için eksik gün bildirimine ipc uygulanmayacaktır.
2- Yada eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelilikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmesine ilişkin yapılan tebligat üzerine, işveren, ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi yerine, söz konusu belgede kayıtlı sigortalıların eksik çalışma nedenlerine ilişkin her zaman düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ibraz edilmesi halinde (belgelerin noter tasdikli veya resmi nitelikte olması kaydıyla), söz konusu belgelere de itibar edilecektir." diyor.
Yani belgelerin sonradan düzenlenebilir bir belge olmaması halinde resen düzenleme yapmayacak ve ek bildirge talep edilmeyecek sonucu ortaya çıkıyor. Yani resen düzenleme yapılmadığı için eksik gün bildirim formunun süresi geçtiksen sonra verilmesi nedeniyle ceza kesilmeyeceği ortaya çıktığı kanatindeyim. Tabi bu benim kişisel yorumum
Tabi kurum ilgili tebliğde de belirtildiği üzere hiç bunları yapmadan da resen düzenleme yapabilir.Bu takdirde eksik gün bildirimi süresinde verilmemesi nedeniyle ipc cezası kesilecektir.
Dikkat edin kanun eksik gün bildirimini süresinde verilmemesi nedeniyle kesilecek ipc cezasını kurumun resen düzenleme yapma yetkisine bağlamış.
İlgili ceza maddesini tekrar belirtiyorum
Ek belgenin 86 ncı maddenin beşinci fıkrasına istinaden Kurumca
re'sen düzenlenmesi durumunda, aylık asgari ücretin iki katını geçmemek
kaydıyla her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin
yarısı tutarında,