Elektrik Mühendisi Mühendislik Faturası Keserken Veya İş Karşılığı Fatura Keserken Nasıl Kesmelidir ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gazikurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Eki 2021
Mesajlar
23
Konum
Istanbul
ana faaliyeti elektrik mühendisliği(faaliyet kodu:711203)olan bir kişi için işe başlama verdim.2.inci ek faaliyet olarak766415 faliyet kodu elektrik malzemesi toptan ticareti 3'üncü ek faaliyet 332051 elektirk ekipmanllarun kurulumu 4'üncü ek faaliyet olarak 331490 elektrik bakım onarım olarak işe başlama verdim.

burdaki benim sorum elektrik mühendisliği için fatura keserken stopaj uygulanacak mı? aynı zamanda bu kişi inşaat firması ile iş karşılığı elektrik mühendisliği ve malzemeli anlaşma yapıyor burda fatura nasıl kesiliyor. faturakları ayrı ayrı mı kesmek lazım yoksa birleştirip tek fatura mı kesmek lazım. fatura örnekleri ve bu konuda bilgisi olan varsa benimle baylaşabilirmi.
 
mühendislik için serbest meslek defteri elektrik malzemesi için işletme defterine başvurmalısınız. Mühendislik faaliyeti için makbuz keserken karşı tarafın vergi mükellefi olma durumuna göre tabi ki stopaj kesinti olmalıdır. mesleki faaliyetin makbuzunu ayrı mal satışının faturasını ayrı ayrı düzenlemeniz gerekir.
 
Bir meslektaşım ⚡aylık işletme sorumluluğu⚡ hizmetini stopaja konu etmeden belge düzenlediği için (bilanço esaslı defter değildi) belge düzenlenen şirketin denetiminde sorun çıktı. Sorgulama geçirdi. Bunun içindir mühendisler bilanço esaslı deftere yönlendirilir. Şirket kurmadan da yapılabilmelidir bu işler ama maalesef piyasaya özel koşullar (aslanın duodenumunda ekmek), vergiden kaçınma(!) ihtiyacı derken, serbest meslek makbuzu ile devam eden mimar mühendis azdır.
Benzer biçimde özel hastane 👨‍⚕️hekimlerine de (staff olanlar değil) makbuz ile yaşayabilecek iken zoraki şirket kurdurulur veya ortak edilir. 🤷‍♂️
 
Üst