Emekli Aylığımı Artırmanın Bir Yolu Var mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Sezgin Özcan * Metin Taş
|Akşam Gazetesi| |26.04.2009|

Emekli aylığımı artırmanın bir yolu var mı?
İki yıl önce emekli oldum. Emekli aylığımı arttırabilmek için tekrar çalışmaya başlayıp prim ödeme gibi bir yol var mı? Varsa elime geçecek aylıkta 300-500 TL artış olabilmesi için ne kadar süre, ne kadar prim ödemem gerekli gibi bir tablo/çizelge bulabilir miyim? Vural Erdoğan
Emekli aylığını kestirip yeniden çalışmaya başlamak mümkün. Yüksek tutardan prim ödeyip bir süre sonra yeniden aylık talebinde bulunulabilir. Bu durumda emekli aylığı yeniden hesaplanır. Ancak 'Şu kadar çalışır, şu kadar da prim ödenirse, emekli aylığı şu kadar artar' diye bir tablo/çizelge yok. Üç beş yıl prim ödeyip 300-500 TL artış sağlamak mümkün değil. Ayrıca bu süre içinde vazgeçilen emekli aylığı da dikkate alınırsa, külfeti nimetinden fazla olur.

Hem şirket ortağı hem ücretli çalışan emeklinin SGDP
4/a sigortalısı olarak emekli olan bir kişi aynı zamanda şirket ortağıdır. Şirket ortaklığının devam etmesi nedeniyle emekli aylığından Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesilmektedir. Söz konusu kişi ortak olduğu şirkette de işçi olarak çalışmaktadır. SGDP emekli aylığından kesilmeye devam mı etmeli yoksa işçi ücreti üzerinden mi hesaplanmalı? Ertok Muhasebe
Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) tabi olma hallerinin birleşmesi durumunda, hangi duruma göre SGDP'ye tabi olunacağına ilişkin bir düzenleme yok. Sigortalılık hallerinin birleşmesi durumunda (4/c kapsamındaki sigortalılık hali hariç) sigortalı, önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılıyor. Benzer durumun SGDP'ye tabi olma açısından da dikkate alınması ve söz konusu kişinin, önce başlayan şirket ortaklığından dolayı aylığından SGDP kesilmesine devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

14 yıl karşılığı emekli ikramiyemi alabilecek miyim?
2000 yılında sigortadan emekli oldum. En son sigortalı çalıştığım için 14 yıllık Emekli Sandığı'na tabi öğretmenlik hizmetim karşılığı olan emekli ikramiyesini alamadım. 03.03.2009 tarihinde bir televizyon programında Anayasa Mahkemesi'nin eski yasayı iptal ettiğini, Emekli Sandığı'na bağlı çalışanların, emekli olduktan sonra ikramiyelerini alabileceklerini duydum. Ben de Emekli Sandığı'nda geçen 14 yıl karşılığı emekli ikramiyemi alabilecek miyim? Anayasa Mahkemesi'nin kararı hangi tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Yusuf Özdemir
Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararı henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Karar, yeni bir düzenleme yapılması için, Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu süre içinde yeni bir düzenleme yapılacak. Diğer yandan Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümüyor. Yapılacak yeni düzenlemenin içeriği bilinmeden bir şey söylemek mümkün değil. Gelişmeleri takip etmenizi öneriyoruz.

Hizmet birleştirmesi için başvurabilirsiniz
15.10.1990 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. Askerliğimi 1999-2000 yılları arasında yedek subay olarak yaptım. 2007 yılında, yedek subay olarak Emekli Sandığı'na tabi geçen hizmetimin SSK'ya aktarılmasını talep ettim. Görevli personel, zaten tüm kurumlar birleşeceği için gerek olmadığını, emekli olacağım zaman hatırlatmamın yeterli olacağını söylendi. Sonuçta ölümlü dünyada yaşıyoruz, bir yıl bile eş ve çocuklarıma maaş bağlanmasında etki eder. Hizmet birleştirilmesi için ne yapmam gerekiyor? Muhsin Güneş
2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun'a göre, çeşitli sosyal güvenlik kanunlarına (kurumlarına) tabi olarak geçen hizmet süreleri, aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştiriliyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu yapmış olduğu açıklamada, emeklilik işlemlerinin kısa sürede tamamlanabilmesi için sigortalıların aylık talebinden en az bir yıl önce hizmet birleştirmesi için başvurmalarını öneriyor. 2007 yılındaki başvurunuzla ilgili olarak bugün itibarıyla herhangi bir işlem yapılmamış ise yeniden hizmetlerinizin birleştirilmesi talebinde bulunabilirsiniz.