fonradar

Emekli Maası ile İlgili

Üyelik
26 Ocak 2006
Mesajlar
44
Konum
eskisehir
Bazı arkadaslar ile konusurken emekkliliklerine 3 veya 4 sene kala işverenlerine bir sekilde primlerini yuksek odetmek sureti ile yuksek emekli maası baglatmayı planladıklarını soylediler kendilerine maaslarını sordugumda birisi 580 bir digeri 600 dedi bu arada maasların baglanması için son 8 senelik ortalamayı baz aldıklarını soyledi bunun gerceklik payı varmıdır yoksa tam tersine tum calısma hayatı boyunca konuya esas olan primlerin ortalamasımıdır yok eger buda degilse yuksek maasa etki edebilecek faktorler ne olabilir ? Veya biraz daha radikal dusunelim son 4 sene istege baglı sigota primleri aksamadan her ay için bugunku tavan 862 oldugunu bilerek sigortalı emekli olabilmek için tam 4 sene 500 ytl oduyor sonuc için ne diyebiliriz ? bugunku raiçlerle 1000 ytl maas alan ssk emeklisi varmıdır sizce?
 
Merhaba,
Son dönemlerde fazla prim ödenmesi elbette faydalı olacaktır. Ama, işte burada bir ama var. 506 sayılı yasanın Yaşlılık aylığı hesaplanması ile ilgili 61. maddesi bir çok kez değişikliğe uğradı. Son uygulanan hali 25.08.2000 tarih ve 4447 sayılı yasa ile yapılan değişikliğe göre çalışma süresindeki ortalama matrahın aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucu bulunacak tutar yaşlılık aylığı olarak bağlanacaktır.
Bundan önceki hükümlere göre hesaplama son 5 yılın ortalama gelirinin aylık bağlama oranı ile çarpılması şeklinde hesaplanmasını öngörüyordu. 2000 yılından önce sigortalı olanlar için uygulama ise maddenin her iki durumunun karma olarak hesaplanması şeklinde olacak. Yani oldukça karışık bir hesaplama şekli olacak.
Netice olarak ne kadar yüksek prim ödenirse o kadar yüksek yaşlılık aylığı alınacaktır.
Son cümlenin yanıtı ise çok yakında (yeni sisteme göre ödenen prim süresinin artmasıyla) 1.000,00 YTL ve üzeri yaşlılık aylığı alanları göreceğiz.
 
eski hali;

Kod:
Maddenin eski şekli:(Değişik: 06/03/1981-2422/7 md.) 

Yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanan sigortalıya, bu Kanuna göre tespit edilen göstergesinin katsayı ile çarpımının % 60'ı oranında ve aşağıdaki hükümler nazara alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

B) Yaşlılık aylığının hesabına esas alınacak gösterge, sigortalının işten ayrıldığı tarihten önceki malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş son 5 takvim yılının prim hesabına esas tutulan kazanç tutarlarına göre bulunacak ortalama yıllık kazanç esas alınarak tespit edilir.

yeni hali;
Kod:
Madde 61- (Değişik: 25.08.1999 - 4447 / 7 md. Y.T. 01.01.2000) 

Yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama yıllık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımının 1/12'si alınarak hesaplanır.

Sigortalının her takvim yılına ait prime esas kazancı, kazancın ait olduğu takvim yılından itibaren aylık talep tarihine kadar geçen takvim yılları için, her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kadar ayrı ayrı artırılarak bulunan yıllık kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazancın 360 katı, aylığın hesaplanmasına esas ortalama yıllık kazancı oluşturur. (*)

 Aylık bağlama oranı, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3600 gününün her 360 günü için %3.5, sonraki 5 400 günün her 360 günü için %2 ve daha sonraki her 360 gün için % 1.5 oranlarının toplamıdır.   

60 ıncı maddenin B, C ve D bentlerine göre aylığa hak kazananların aylık bağlama oranı % 60'dan az olamaz. 

Hesaplanan yaşlılık aylığı, aylık bağlanması için yazılı başvurunun yapıldığı yılın Ocak ayı ile aylığın başlangıç tarihi arasında geçen her ay için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki aylık artış oranları kadar artırılarak bağlanır.
 
çalışma süresindeki ortalama

sayın baskan cevapta yanılmıyorsam dediginiz''calısma suresindeki ortalama matrahın'' yatırılan primler mi olmaktadır? soruma verdiginiz yanıtta istege bagli sigorta ibaresi yoktu açıktan primini yatıran bir kimse bir iş yerinde calısmayacagına gore ortalama matrah ortalama prim demek galiba cevabınızda belirttiginiz durum istege baglı ssk da gecerlimi?
 
Re: çalışma süresindeki ortalama

prolink' Alıntı:
sayın baskan cevapta yanılmıyorsam dediginiz''calısma suresindeki ortalama matrahın'' yatırılan primler mi olmaktadır? soruma verdiginiz yanıtta istege bagli sigorta ibaresi yoktu açıktan primini yatıran bir kimse bir iş yerinde calısmayacagına gore ortalama matrah ortalama prim demek galiba cevabınızda belirttiginiz durum istege baglı ssk da gecerlimi?

Merhaba,
Tabiki isteğe bağlı ile normal sigortalının primi arasında bir fark yoktur. İsteğe bağlı sigortalının matrahını bulmak için ilgili dönemdeki "prim/prim oranı" formülü ile matrahı bulabilirsin.
Yani son hali ile 150,00 YTL isteğe bağlı prim ödeyen birinin matrahı;
150,00 YTL / 0,25 = 600,00 YTL olacaktır.
 
Üst