Emekli Olup, Aynı İşte Çalışma Durumumda Maaş

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Hakan54
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba
Özel bir şirkette orta düzey yönetici olarak çalışıyorum. Bu iş yerinde 5 aydır çalışmaktayım. Emeklilikte yaş sınırına takılanlardanım. Emeklilik hakkımı bu sene Eylül aynıda kazanıyorum. Bu nedenle emekli olmak ve aynı iş yerinde aynı pozisyonda çalışmak istiyorum. Bu konuda işveren ile anlaştık.
Emeklilik için bu yıl Eylül ayı sonunda, iş yerinden ilişik kestirip, Emeklilik başvurusunu aynı gün SGK’ya verip ertesi gün aynı iş yerinde aynı görevde çalışmaya devam edeceğim.
Buraya kadar her şey normal. Ancak işveren emekli olup çalışmam durumunda şu an aldığım brüt maaşı %17,5 oranında eksiltmek istiyor.
Benim bildiğim, emekli çalışanlar için SGK İşçi primi %14’ten %7,5’a düşüyor (yanlış bilmiyorsam, bu kesinti emeklilikten sonra SGDP İşçi payı olarak adlandırılıyor) ve SGK İşsizlik Payı ödenmiyor.
Gelir vergimde biraz artış olacak, Damga vergisi sabit. Hesaplandığı taktirde, emekli olup bugün aldığım brüt maaşı alıp çalışmaya devam edersem net maaşım artacak.
Bunun aksine işverenin ödediği SGK İşveren payı, SGDP’ne dönüşüp kesinti oranı %22,5’a çıkacak ve işveren ayrıca %2 oranında Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi ödeyecek.
Sonuç olarak bakarsak, emekli çalışmaya devam edersem işverene yıllık maliyetim artacak.
Ben aldığım net maaş miktarının düşmesini istemiyorum. İşverenin şu an aldığım brüt maaşımı emekli olursam %17,5 oranında indirmek istemesi herhangi bir yasa, yönetmelik vb.’lere uygunmudur? Yoksa keyfi yaptığı bir uygulamamı dır? Aynı miktar brüt maaş ile işe devam edebilmem için ne önerirsiniz?
Teşekkürler

Emeklilik nedeniyle ayrılmanızdan sonra , yeni bir sözleşme ile çalışmaya başlayacaksınız. Ücret de işverenle anlaştığınız kadar olur.
Eskiden daha yüksek alıyor olmanız yeni dönemde de aynı ücreti almanızı gerektirmiyor.
İşverenle ücretiniz konusunda anlaşmak dışınızda bir yol yok.

Ayrıca yaptığınız oran hesaplamaları hiçbir teşvik yok iken olanlar, bir teşvikten yararlanılıyor ise emeklilik sonrası yararlanılamayacağı için işv. maliyeti değişebilir.