Emekli Olup Mükellef Olan Kişilerin Durumu

muhasebe42

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Ağu 2005
Mesajlar
141
değerli arkadaşlar


birmüşterim ssk dan emeklidir. Fakat minibüscülük işi ile iştigal edeceğinden mükellef olmuştur. İlgili ihale şartnamesinde bağkurdan borcu yoktur yazısı istenmekte ve bunu almak için bağkura gittiğinde maşından %10 sgdp primi kesileceği söylenmekte

bunu ssk maşından direkmi kesecek yada yapılması gereken konu nedir aydınlatırsanız sevinirim
 
SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kurdan Emekli olan Şirket Ortakları ve Kendi Adına Çalışanlar, %10 SGD Primini yatırıyor musunuz?

(Borç toplamı 2.000 YTL’Yİ aşıyor!)



Mustafa GÜLŞEN

SMMM

[email protected]



Öncelikle, kanunu bir hatırlatacak olursak ; 02.08.2003 tarih 25187 sayılı resmi gazete ile 4956 sayılı kanun yürürlüğe girmişti. Buna göre; gerçek veya basit usul vergi mükellefi olup, bağ-kurdan yaşlılık aylığı bağlananların maaşlarından %10 , diğer kanunlara göre yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlardan(Emekli Sandığı ve SSK Emeklisi) ise Bağ-kur’un 12’nci gelir basamağının %10’u oranında sosyal güvenlik destekleme primi (SGDP) ödemeleri hüküm altına alınmıştır.

Sonradan şirket ortakları da fark edilmiş olup, 28.01.2004 tarih ve 25360 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5073 sayılı kanunun 15'inci maddesi ile anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları da 5073 sayılı kanunun yayım tarihi olan 28.01.2004 tarihi itibariyle kapsama alınmış olup 01.02.2004 tarihinden itibaren yukarıda belirtilen şirket ortaklarından da sosyal güvenlik destek primi kesileceği hüküm altına alınmıştır.


Önceleri, Bağ-kur nasıl olsa emeklilerin maaşlarından her ay keser düşüncesi ile bu dikkate alınmamıştır. Ancak, Bağ-kur’un yüklü miktar içeren (2.000 YTL’yi aşkın ) yazıları, emeklilere tebliğ edilmeye başlandığını duyuyoruz. Meslektaşlar ile görüşmelerimizde Bağ-kur’un, kendisinden emekli olan ve kendi adına çalışan emeklilerin maaşlarından düzenli olarak %10 oranında kesinti yaptığını ( bu bilgi kesin değildir, bu durumda olanlarda Bağ-kurdan teyit etmelidir), şirket ortağı veya diğer kurumlardan emekli olanlardan kesinti yapılmadığını tespit söylenmektedir. Şifahen görüşmelerde kesinti yapılmayan emeklilerin, öncelikle Bağ-kur’a uğramaları ve verilecek belgeler ile biriken SGDP T.C. Ziraat Bankasına yatırmaları, bundan böyle aylık kesintilerin yatırılmasını aksatmamaları istenmektedir.



Borçların yeniden yapılandırılmasının bir ay uzatılması nedeniyle (30.06.2006’ya kadar) 2003’den bugüne kadar %10 luk SGDP ödememiş emeklilerin en azından borçlarının gecikme zamları yapılandırma kapsamında biraz daha hafifleyecektir. (Not: 2005/Mart ayı ve öncesi olan borçlar)









NOT: Yeni sosyal güvenlik reformu gereği, bu rakam 01.01.2007 gününden sonra artacak ve en az asgari ücretin % 33,5 ile %39 arasında olacaktır. (Bugün için hesap edersek 177 YTL ile 207 YTL arasında olacak)
 
31/07/2003 tarihinde bağkurdan emekli olan bir kişi halen mükellefiyeti devam etmektedir ve sgdp kesintisi ile ilgili kanun 02.08.2003 bu tarihte yürürlüğe girdiğinden bu şahıstan ogünden beridir(yani emekli olduğundan bu yana)sgdp. kesintisi yapılmamıştır. ve sanırım buna benzer bir çok kişidende sgdp. kesintisi yapılmamaktadır ancak bu kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli olanlardan otamatik kesinti yapılıyor;
şimdi bu durumda olan mükelleflerin durumu ne olacak onlardan sgdp. toplu olarakmı kesilecek
 
Üst