fonradar

Emekli Sandığı Emeklisi Nasıl Çalışabilir ?

Üyelik
25 Şub 2013
Mesajlar
7
Konum
İstanbul
Emekli sandığı emeklisiyim. Bir tv kanalında program yapacağım. Karşılığında ücret alacağım.ama maaş değil. Başka program yaparsam tekrar ücret alacağım. Bana bunu gider makbuzyla ödeyecekler. şirket %5 vergi verecek. Ben bunu sgk ya bildirmelimiyim? Her ücret aldığın da sgk ya bildirmem mi gerekir. 500 tl ödediler koş sgk...3 hafta sonra 250 tl ödediler koş sgk. 3ay hiç bi şey yok 1000 tl ödediler sonra koş sgk şeklinde mi olacak.yoksa şirketin ödediği vergi yeterli mi?
 
Valla bir Allahın kulu işi bilen cevap yazmamış. Çok üzüldüm arkadaşlar bilen yok mu şu işi ya. Devlete ben nasıl vergi verecem.500 Tl ücret aldım diye emekli maaaşımı almayacak mıyım?
 
Durumunuz biraz karışık gibi. Bordrolu çalışmadığınıza göre SGK ile işiniz yoktur. Bir işyeri girişiniz yapılmamaıştır. Yalnız vergi %5 nasıl oluyor onu pek çözemedim.
 
Merhaba ;

Yapacağınız işler süreklilik arzederse yapılacak işlemler ;

1- İlgili işyerinde kısmi sözleşmeli sigortalı olmak ,
2- Vergi mükellefi olmak ( maaşınızdan % 15 kesinti yapılacak ) ve SGK yerine ilgili V.D. ne koşturmak olacaktır.
 
İş veren bana ödediği ücret için şirketten para çıkışını gider makbuzu ile gösteriyor.Bu ödeme için %5 vergi ödüyor. Abdullah bey cevabınız için Teşekkür ederim. Yapacağım işler,reklam seslendirmesi, uluslararasında yayın için tercüme, ve konuk ağırlama esnasında oturum düzenlemek...Ancak bunlar düzenli olarak yapılmayacak...İhtiyaca ve talebe göre değişecek. Ben emekli olduğum için benimle öyle bir sigorta sözleşmesi yapılmayacak sanırım. İşverenin konuşmasından öyle anladım. İşi gider makbuzuyla halletmeyi düşünüyor. Benim açımdan hukuki bir sorun oluşturu mu?
 
Tabi vergi mükellefi olursanız (Serbest Meslek Erbabı ) olmanız gerekiyor. Bunun da bir çok formalitesi var.
 
Nizam bey ben kendi nam ve hesabıma çalışıyor olacağım. Şu anda emekli bir memurum. Bazı yeteneklerim var onları medya sektöründe değerlendirmek istiyorum. Yapacağım işler bu kapsamda olacak.
 
İşte sizin durumunuza uyan vergi mükellefiyeti Serbest Meslek Erbabıdır. Ticari kazanç değildir. Yahut da gider makbuzu ile ödeme alacaksınız ama burdan %5 değil bence %20 kesinti yapılmalıdır.
 
GVK 65 md. göre serbest meslek kazancı;
Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

şeklinde tanımlanmıştır.

Diğer önemli bir husta serbest meslek faaliyetinde süreklilik unsurudur. Yapılan serbest meslek faaliyeti arizi nitelikte yapılması halinde gider pusulası düzenlenebilir sizin durumunuz için gider pusulasıyla size yapılacak ödeme üzerinden %20 vergi kesintisi yapılmalıdır. Ancak gider pusulası düzenlenmesi halinde burada dikkat edilecek husus serbest meslek kazancının arizi nitelikte olmasıdır. Serbest meslek faaliyetinin sireklilik arz edecek şekilde yapılması halinde mükellefiyet açılışı yapıp karşı tarafa vermiş olduğunuz hizmetler için serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekecektir. Arizi kazanç sınırı hesap döneminde bir kez elde etme veya takip eden hesap dönemlerinde birer defa olması olarak tanımlanmıştır idare tarafından.Bu sınırın aşılması halinde mükellefiyet tesis edilmesi gerekecektir.
Yıl içerisinde adınıza sürekli olarak gider pusulası düzenlenmesi idare tarafından tespit edildiğinde serbest meslek faaliyetini sürekli olarak icra etmeniz sebebiyle geçmişe dönük resen mükellefiyet tesis edilmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst