Emekli Tazminatı Hak.

Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
3
Konum
İstanbul
Emekli olan bir kapıcının tazminatını hesaplarken diğer tazminat hesaplamalarından farklı birşey yapılıyormu
cevap veren herkese teşekkür ederim.
 
Emekli olan kapıcının tazminat hesaplamasında, diğer çalışanlardan farklı bir hesaplama sistemi uygulanmaz.
 
Sayın Mithata cevap:

Konut kapıcılarının kıdem tazminatı konusundaki hakları 1475 sayılı Kanunda (Md:5) münhasıran kaloriferli konutlarda görev yapan kaplıcalarla sınırlandırılmıştı. Ancak , 4857 sayılı Kanunda (Md:4) bu sınırlama kaldırılmış ve kalorifer hizmeti yapan veya yapmayan bütün kapıcılar kanun kapsamına alınmıştır.
Diğer taraftan kapıcıların kıdem tazminatı hesabında diğer işçilerden farklı bir uygulama yoktur. Son ücretleri üzerinden ve sağlanan parayla ifade edilebilen diğer sosyal haklar dahil edilerek kıdem tazminatları hesabedilir.
1475 sayılı İş kanunun 14. maddesi ile düzenlenen kıdem tazminatı hesabında aşağıdaki bilgilerin dikkate alınmasında fayda vardır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir.
* Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanır. Yalnızca damga vergisi kesintisi yapılır.
* Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için tam bir yılın dolması gereklidir.
* Kıdem yılı 360 gün kabul edilemez. Bir tam yıl ifadesinden iş akdinin devamına ilişkin yıl, yani 365 günün anlaşılması icap etmektedir. Müteaddit (birden fazla) yargı kararlarında da ifade edildiği üzere, kıdem tazminatının hesabında bir güne isabet eden miktar bulunurken, bir yıl içinde ilgililere yapılmış olan ödemelerin 365 sayısına bölünmesi, ilamda da belirtildiği üzere yılın 365 gün olarak dikkate alınması gerekmektedir. (Sayıştay Temyiz Kurulu 7 Mart 1989 Dosya No:21607, Tutanak 21721)
Kıdem tazminatında en önemli konu çalışma süreleridir.
* Çalışma sürelerinin yanında işçiye sağlanan sosyal haklar da kıdem tazminatı hesabında önemli rol oynar. Ancak sosyal hakların süreklilik arz etmesi gerekmektedir.
* Aynı işverene bağlı olarak birden fazla işyerinde çalışan işçinin hizmetleri birleştirilir.
* Farklı zamanlarda, farklı ücretlere göre yapılan ödemelerin bir güne isabet eden miktarının bulunmasında son bir yıl içinde yapılan ödemeler tutarı 365'e bölünmelidir. (Yargıtay 9 Hukuk Dairesi 13 Haziran 1983, Esas 3542, Karar 5245)
* Kıdem tazminatı karşısında, işyerinin devri yapılsa bile eski işveren ve yeni işveren birlikte sorumludurlar.
 
Üst