emeklilik hakkında

Üyelik
15 Ağu 2008
Mesajlar
3
Ben emekliliğim için yaşımdan dolayı (11.10.1966 doğumluyum-1 ay 26 gün) bekliyorum.

-1.10.2008?den önce emekliliğim için başvurup emekli olarak ve sgdp ödeyerek çalışmaya devam ettiğimde hem emekli maaşı hemde çalıştığım işyerimden maaş alabilirmiyim,kanun değişiyormuş sanırım.



-Çalıştığım işyerimde 2002 yılından beri çalışıyorum,emekli olarak sgdp ödeyerek çalışmaya devam ettiğimde tazminat hakkım ne olur?Herhangi bir kaybım olur mu?



-Çalışırken emekli maaşımı alabilme hakkımı kaybetmemek için böyle bir başvuru yaptığımda şirketim beni, buna dayarak ihbar önellerini ödemeden çıkartabilirmi?Cevabınız evet ise ,başvuru dilekçemi nasıl yapmalıyım ki kanun önünde haksız konuma düşmeyeyim? (Şirketimizde emekli olarak çalışmaya devam eden pek çok kişi var)



-Bir süre sonra bu iş yerinden ayrılmak istediğimde bu hakettiğim kıdem tazminatını alabilmek için nasıl bir taleple gitmeliyim,zaten emekli olarak çalışmaya devam ettiğim için bu hakkımı kaybedermiyim?
 
Ynt: emeklilik hakkında

emeklilik için ssk ya başvurduğunda işyerinden ilişik kesme belgesi alacaksın zaten işten çıkmış olacaksın kıdem tazimanıtı alırsın daha sonra yeniden giriş yapılacak bence
 
Ynt: emeklilik hakkında

1966 doğumlu olduğunuzu belirtmişsiniz. Bu tarih ile yaşlılıktan emekli olmanızı iyi hesaplamanızı öneririm. Yaşlılıktan emekli olmak için 3 şartın bir araya gelmesi gerekir. (Bayanlar için 15 yıllık sigortalılık, 50 yaş ve 3600 gün sayısı) Ayrıca bu 3 şartın hangi tarihler arasında tamamlandığı da emeklilik yaşı için çok önemlidir.

Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışma hakkı, eski sigortalılar için halen geçerli. Yasa yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için bu hak kalkıyor.

Emekli olduğunuzda kıdem tazminatına hak kazanacaksınız. Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam ettiğinizde, 1 yıllık süreyi doldurduğunuz tarihten itibaren yasa gereği tekrar kıdem tazminatı hakkınız doğacaktır.

Emekli olduktan sonra, işverenin sizi SGDP ödeyerek çalıştırma konusunda yasal bir zorunluluğu yoktur.
 
Emekli olduktan sonra maaşını alarak çalışma imkanı

Bilgiler için tşk,benim bilgilerim açık olmadığı için cevap yetersiz geldi.
Durumumu daha netleştirirsem 1.10.1985 yılında SSK lı işe başladım,6 aylık ssk hizmetimden sonra 3.5 yıl memur olarak çalıştım,ondan sonra bugüne kadar hep ssk lı olarak çalıştım.(1989-1990 arasında sadece 1 yıllık bir boşluğum var)SSK'nın sitesinde bu bilgilerle hesaplattığımda hesaplattığımda 10.10.2008 de emekli olabileceğim blirtiliyor.
Ancak benim "Emekli olduktan sonra maaşını alarak çalışma imkanının olmaması" durumunu berteraf edebilmek için ne zamana kadar emeklilik işlemlerime başlamalıyım.10.10.2008 de başvurursam bu hakkımı kaybetmiş mi olacağım yoksa bu yeni sigortalı olanlar içinmi geçerli,beni etkilemeyecek mi?
Tekrar tekrar tşk.
 
Ynt: emeklilik hakkında

Dilek Yeni ' Alıntı:
...
Ancak benim "Emekli olduktan sonra maaşını alarak çalışma imkanının olmaması" durumunu berteraf edebilmek için ne zamana kadar emeklilik işlemlerime başlamalıyım....
Bu sizi ilgilendirmiyor. Bu düzenleme yeni kanuna göre ilk defa sigortalı olanlar için geçerli, sizi etkilemez.
 
Ynt: emeklilik hakkında

Sn Dilek Hanım;
Ssk (İhtiyarlık Sigorta Müdürlüğü) ya siz dilekçe ile emeklilik başvurusunu yapın. Şuan yapmanız en güzeli. Çünkü; sistem eskiden internet üzerinden yapılmadığından bazı ayların prim günleri görünmüyor. Ssk size yaklaşık 1 ay içinde durum bilgisini dilekçe ile bidirecektir. Daha sonra ordan alacağınız dilekçeyi işvereninize götürceksiniz. Ekinde belirtilen sigortalı hesap fişini çıkış tarihi itibariyle internetten online olarak işvereninizin vermesiyle birlikte, Ssk nın verdiği dilekçe ekine ekleyeceksiniz. Ayrıca; 2 adet fotograf ve 1 adet vukuatlı nufüs cüzdan sureti de kurumun istediği evraklar dahilindedir.
İnternetten hesaplamış olduğunuz günlerin sebebi kanımca bağ-kur da emekliliğin ssk dan geç olması sebebiyle oraya yatan primlerin sskya kaydırılması suretiyle yaş faktörüyle birlikte sistemin o şekilde algılamasından kaynaklanıyor olabilir. (bu sadece bir olasılıkdan ibarettir).
Zaten 1 Ekimde yürürlüğe girecek kanundan önce sigortalı olduğunuz için SGDP için bir kaygı taşımanıza da gerek yok.
Tabi emekli olduğunuz gün itibariyle, işvereniniz çıkışınızı vereceğinden dolayı kıdem tazminatına hak kazanmış oluyorsunuz. Emeklilikden sonra işe başlamanız tamamen işvereninizin insiyatifinde olan bir durumdur. Çünkü; artık tazminatınızı ödedi ve size karşı hiçbir sorumluluğu kalmamış oldu. Kanımca emekli olmadan önce karşılıklı anlaşma sağlamanız gelecek adına en iyi olan yöndür.
 
Üst