Emlak Vergisi veya ÇTV de Gecikme Zammı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ufukan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba
benim sorum emlak ve çtv deki gecikme zamları hakkında.
Diyelim bir kişinin 3 ayrı yeri var ve bunlara ait emlak beyan (veya çtv) mevcut ve bu kişi zamanında ödemesini yapmıyor.Daha sonra ödemeye geldiğinde bu 3 yerin toplam tahakkuk tutarı üzerinden mi gecikme zammı hesaplanması lazım yoksa emlak ve çtv de bildirim esası geldiğinde dolayı her bildirim için(örnekte 3 tane) ayrı ayrı mı gecikme zammı hesaplanmalı.

Mesela kişinin 3*10 =30 liralık tahakı var .Bunun toplam gecikme zammı hesaplanırsa atıyorum 1 lira olacak (6183 nolu kanunun 51. maddesi gereği 1 ytl den az olamaz) ama ayrı ayrı hesaplanırsa 3 ytl oluyor.
bu hesaplama çeşitlerinden hangisi doğru
Şimdiden teşekkürler

Ynt: emlak vergisi veya çtv de gecikme zammı

her biri için ayrı ayrı.

Ynt: Emlak Vergisi veya ÇTV de Gecikme Zammı

tmm da bunun belli bir kanun maddesi var mı?yoksa sadece benim söylediklerim mi mevcut

Ynt: Emlak Vergisi veya ÇTV de Gecikme Zammı

Sayın ufukan,

Emlak vergisi uygulamasında, her bir bina için ayrı bir emlak vergisi mükellefiyeti doğmaktadır.
Mükellefe ait birden çok bina varsa da, her bina için ayrı ayrı tahakkuk eder.
Bir adet tahakkuk veya tahsilat belgesi düzenlenmesine rağmen her biri ayrı bir kalem halinde gösterilir. Buna bağlı olarak gecikme zammı da her biri için hesaplanır.

Gelir vergisinde olduğu gibi unsurlar birleştirilerek tek bir kalemde vergi hesaplanmaz, her biri için ayrı olarak tahakkuk eder ve tahsil edilir, bağlı olarak gecikme cezaları da ayrı ayrı hesaplanır/tahsil edilir.

......
Matrah
Madde No 7
Bina Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir.
.....