fonradar

Emlak Vergisinde Aşınma Payı Hesaplaması

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba

Emlak vergisinde Çelik karkas - Betonarme karkas binalar 0-3 yaş arası aşınma payı %4 yazıyor. 3 yıl içinde isek de % 4 müdür? süre hesabını nasıl yapmamız gerekmektedir?

Saygılarımla
 
Süre hafta veya ay olarak belli edilmişse başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün tatil saatinde biter

01.06.2010 da alınmış ise 01.06.2013 demi süre biter
2013 yılı için emlak vergi değeri hesaplanırken % 4 mü hesaplanır yoksa % 6 mı ?
 
(4751 sayılı Kanunun 2/B maddesiyle değişen madde Yürürlük: 9.4.2002) Bina vergisi, ilgili belediye tarafından;
a) Dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılının Ocak ve Şubat aylarında,

b) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icabeden hallerde, vergi değerini tadil eden sebeplerin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılın Ocak ayı içinde, vergi değerini tadil eden sebep yılın son üç ayı içinde vuku bulmuş ve bildirim, vergi değerini tadil eden sebebin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılda verilmiş ise bildirimin verildiği tarihte,

c) 33 üncü maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı hallerde, takdir işlemlerinin yapıldığı bütçe yılını takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında,

29 uncu maddeye göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunur. Bildirim posta ile gönderilmiş ise vergi, bildirim verme süresinin son gününü takip eden yedi gün içinde tarh olunur. Bu suretle tarh olunan vergiler, tarh edilen tarihte tahakkuk etmiş sayılır ve mükellefe bir yazı ile bildirilir.

Yapılan tarh ve tahakkuku takip eden yıllarda, 29 uncu maddeye göre tespit edilen vergi değeri üzerinden hesaplanan bina vergisi, her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.

Bir il veya ilçe hududu içerisinde birden fazla belediye olması halinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binaya ait bina vergisini tarha yetkili olacak belediye, ilgili valiler tarafından belirlenir.(*)
(*)Değişmeden önceki şekli
(3239 sayılı Kanunun 103'üncü maddesiyle değişen fıkra) Bina Vergisi ilgili belediye tarafından mükellefin beyanı üzerine yıllık olarak tarh ve tahakkuk ettirilir. Şu kadar ki, bir il veya ilçe hududu içerisinde birden fazla belediye olması halinde belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalara ait Bina Vergisini tarha yetkili olacak belediye ilgili valiler tarafından belirlenir.
(4369 sayılı Kanunun 66'ıncı maddesiyle değişen fıkra Yürürlük; 29.7.1998) Genel beyan dönemi veya vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıllarda, bu Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre tespit edilen matrah üzerinden hesaplanan bina vergisi, her takvim yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.(**)
(**) (Değişmeden önceki şekli) Yapılan bu tarh ve tahakkuku takibeden yıllarda, Bina Vergisi her bütçe yılının birinci (Dahil) ayından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.


Değerli üstadım verdiğiniz cevap için teşekkür ederim, tüzüğü okudum, 1319 sayılı emlak vergisi kanununun 11.maddesine de baktım

Maddede Yapılan tarh ve tahakkuku takip eden yıllarda, 29 uncu maddeye göre tespit edilen vergi değeri üzerinden hesaplanan bina vergisi, her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.yazmaktadır

Anladığım kadarı ile Ocak ve Şubat aylarında tahakkuk eden emlak vergisi o sene içinde 3. Sene bitmiş olsa bile sene başında o yıl için Tahakkuk ettiğinden /4 den hesaplanacaktır değil mi?
Teşekkür ederim
Saygılarımla
 
SAYIN DAY-DAM,
çok önemli bir konu değil. bu sadece emlak bildirimi için geçerli bir oran. artık bildirimler belediyeler tarafından otomatikman dolduruluyor. emlak rayiç bedelleri ile normal rayiç bedelleri arasında ise dağlar kadar fark var. doğrusu merak ettim; niye lazım oldu bu hesaplama?
selamlar
 
Bence vergiyi doğuran olay ve tahakkukun gerçekleştiği tarihte bina henüz 3 yaşını doldurmadığı için %4 olması gerekir.

İşin garibi MTV'de yaşın nasıl hesaplanacağı 2/18'inci madde de belirtilmişken ,EVK mevzuatında açıkça bir düzenleme yok, kıyas yapmak da yasak olduğuna göre 3 yaştan, 3 tam yılı anlamamız ve tahakkuk zamanını da göz önüne alarak aşınma payını %4 olarak dikkate almamız gerekir.
 
Sayın koraykarakaya,

Dediğiniz gibi EVK mevzuatında bir düzenleme yok yani Mayıs 2010 yılı tam yıl (1 yıl) 2011/5-2012/5-2013/5 (+3 yıl) toplam 4 yıl olarak hesaplamak gerekir içerisinde bulunan senenin her hangi bir ayı bile olsa örnek Aralık yinede tam yıl olarak dikkate alınıyor.

Kanun koyucu yasama organı vergi yasaları ile ilgili vergiyi doğuran olayı yoruma açık bırakıyor. Vergi yönetimi vergi yasasını yorumlama yaparken daha çok kamu yararına yönelik yorum yapıyor. Dolayısı ile tahakkuk, gelir ve giderlerin tahsil edildikleri ya da ödendikleri döneme bakılmaksızın maliyet ve tutar itibariyle kesinleştikleri dönemin gelir ya da gideri olarak kayıtlara alınmasıdır hukuki açıdan tamamdır.Tahakkuk kelimesi geniş anlamda düşünüldüğünde kesinleşmiş anlamı ifade ettiğinden dolayı içerisinde bulunan yılın her hangi bir ayına isabet eden tahakkuk ilgili yılı tam olarak kapsamaktadır.

Dolayısı ile yukarıdaki soruda 2010-2013 yıllarını 4 tam yıl olarak aşınma payını ise %6 olarak dikkate almak gerekir.

İyi Günler.
 
Sayın Demiral yalnız sizin dediğiniz ticari kazancın tespitindeki tahakkuk ilkesi, oysa burada VUK md.22 uyarınca tarh ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesidir. Emlak Vergisinde VUK md.22'de tanımlanan tahakkuk ise EVK md.11 uyarınca izleyen bütçe yılının başıdır. 5018 sayılı Kanunun 3/o maddesine göre bütçe yılı takvim yılını ifade eder. Yani bütçe yılı ve verginin tahakkuk ettiği tarih 01.01.2013'tür ve bu tarih itibariyle bina henüz 3 yaşını doldurmamıştır. Bu nedenle aşınma payı oranı %4 olmalıdır.
 
Sayın koraykarakaya,

Dediğiniz gibi yapıldığını görmedim o zaman baş müfettişler,hesap uzmanları,müfettişler vs vs ve ben :) demekki yanlış biliyoruz.

İyi Günler.
 
Değerli üstadlarım

01.06.2010-01.06.2011----------------%4
01.06.2011-01.06.2012----------------%4
01.06.2012-01.06.2013----------------%4

Yoksa
01.06.2012-31.12.2013---------------%4 müdür ?
Her 4 yıl da bir tahakkuk eder denilmesi şu şekilde midir ? 2010 da tahakkuk eder 2014 de tahakkuk eder 2018 de eder gibi mi ?
 
Sayın Day-Dream her 4 yılda bir tahakkuk etmez, her yılın birinci günü tahakkuk eder, 4 yılda bir olan taşınmazın emlak vergi değerinin komisyonca takdir edilmesidir.

%4 mü %6 mı meselesinde ise Demiral ve ben 180 derece zıt görüşlere sahibiz, artık aklınıza hangisi yatıyorsa onu doğru kabul edin:)
 
Değerli üstadlarım her ikinize de çok Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için ama sorduğum soru bir noktadan sonra beni aştı :)
Saygılarımla
 
Üstadım :) Tam tersi sorduğumdan çok daha fazlasını anlattınız çok Teşekkür ederim. Ben sorarken daha basit bir cevabı vardır diye düşünmüştüm
 
Üst