fonradar

Enflasyon Muhasebesi 255 Muhasebe Kodu

Üyelik
25 Haz 2014
Mesajlar
78
Konum
MUĞLA
Üstadlar Merhaba
Özel bir şirkette muhasebe elemanıyım.2003,2004 yıllarında enflasyon muhasebesi uygulanmış.Bu yüzden 253,255,257,502 nolu hesaplarda o yıllardan gelen bakiyeler var.Bu hesapların bu şekilde durmasında bir sakınca var mı?Varsa bunları nasıl kapatabiliriz.Yardımcı olur musunuz ?
 
Sayın ali84,

İlgili hesaplarla yapılması gerekn işlemler dönem tebliğlerinde açıklanmıştı, bu işlemlerin nasıl yapılıp yapılmadığına ilgili yıl kayıtlarına geri dönmek gerekir, bu yüzden bu haliyle bırakmanızda yarar var.
 
O dönemde bunları yapmıştık. Ancak çoğunu unuttuk. Aklımda kaldığı kadarıyla hesaplanan farklar 253,255,257 nolu hesapların alt kırılımında "enflasyon düzeltme farkı hesabına" na kaydediliyordu. Daha sonrada kıymetin değerine ilave ediliyordu. Atıyorum 253 teki bir makinanın değeri 100 TL. hesaplanan fark 10 TL. Alt hesapta tutulan bu fark daha sonra makinanın değerine ilave edilerek, 110 TL. olacak. 502 hesap ise sermayeye ilave edilebilir. İşletmeden çekilmesi halinde de kurumlar vergi beyannamesine ilave edilerek vergisi ödenir. (Beyannameyi incelerseniz "işletmeden çekilen sermaye düzeltmesi olumlu farkları" kısmını görebilirsiniz. ) Aklımda kalanlar bunlar, sizde biraz mevzuatı incelerseniz sonuca ulaşabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Merhaba
Geçmiş yıllarda enflasyon muhasebesiyle çok uğraşmıştık.
Hafızamı yokladığımda;
İşletmenin aktifinde ve pasifinde yer alan parasal olan ve parasal olmayan hesaplar içiayrı ayrı oranlama yapılır,bu oranlamalar sonucu oluşan değerler önce 698 hesabında toplanır (sermaye hesapları hariç,buradaki farklar 502 ve 503 hesabında takip edilirdi) 698 hesabında toplanan bakiyeler ise leyhte ve aleyhte olacak şekilde 648 ve 658 hesaplarıyla gelir tablosuna aktarılırdı.Enflasyon muhasebesi uygulanan hesaplara ait oluşan ve bulunan farklar yine ilgili hesaba bir alt hesap eklemek şekliyle takip edilirdi.Örneğin her bir demirbaş için oran uygulanır,bulunan oranlar ilgili demirbaşın maliyetine "enflasyon düzeltme farkı" olarak eklenir ve bunlar içinde ayrı tablolar hazırlanır yeni değerler bu tablolardan takip edilirdi.
Bu ön bilgiden sonra sorunuza dönersek,
Belirttiğiniz hesaplarda kalan bakiyeler sabit varlığın alış değerimi yoksa oluşan farklara ait değerler mi?
Örneğin
255.01 bilgisayar 1.000,00
255.100 enf.düz.farkı 20,00
ise büyük ihtimal şöyle yapılmışta olabilir.Bilgisayar satılır veya aktiften çıkarılırken sadece 1.000 liralık değer ve onun hesbı dikkate alınmış,bu hesap kapatılmış fakat 255.100 nolu hesaba dokunulmamış olabilir.Eğer böyle yapılmışsa (bunu hesapların bakiyelerinden bir ihtimal anlayabilirsiniz) vakti zamanında ilgili duran varlık için kar-zarar da haliyle yanlış hesaplanmış olabilir.
O nedenle önce Kevork abinin dediği gibi hesapları kontrol etmekte fayda var.Kalan bu bakiyeler nereden gelmekte.O yılın deftrlerinden belki bulunabilir.
Bulunamazsa bu hesaplarda artık boştaysa "şahsi görüşüm" 253,255,257 hesaplardaki bu bakiyeleri karşılıklı çalıştırıp kapatmak,oluşan farkları ise,gelir oluştuğunda 649 hesabı, gider oluştuğunda 689 KKEG olarak dikkate almak bana şu an doğru gibi geliyor.Çünkü ne olduğunu bilmeyerek bu hesapları sürekli devretmenin bir sonu olmayacaktır.Artık bir şekilde riski sonlandırmak ve hesapları kapatmak bence en mantıklı olandır.5'li hesaplar sermaye hesapları olduğu için bunlara şimdilik dokunmayın. Gerekirse ileride sermaye artırımında bir ihtimal kullanılabilir.
Benimde bilgim ve düşüncelerim bu şekilde.
 
Şimdi konun uzmanı olarak yukarıdakileri bir toparlayalım. Enflasyon muhasebesini 2003 ve 2004 yıllarına uygulandı. O zaman çıkan rakamlar Tahsin arkadaşımızın dediği gibi 698 hesap yansıtılmasıyla borç verirse 503 Enflasyon Zararı hesabı, 698 hesap alacak verirse 502 Enflasyon Kar hesabına atıldı.
Ve dendi ki; Eğer bunlar İşletmeden çekilir yada başka hesaba nakledilirse veya Şirket Tasfiye kararı alırsa Kar- Zarar hesabı ile ilişkilendirilmeksizin Vergilendirilecektir dendi.

2005 Yılından sonrakiler ise Tahsin arkadaşımızın da dediği gibi olumlu farklar 648, Olumsuz Farklar 658 hesaba atılarak Gelir Tablosuna gidiyor ve Kar- Zarar hesabında dikkate alınıyor. Bügüne kadar da Enflasyon Muhasebesi bu şekilde parasal olan ve parasal olmayan işlemelere bu şekilde uygulanıyor.

Eğer işletmenizde 2003 ve 2004 yılından kalan 502 veya 503 hesap varsa bunları Sermayeye İlave dışında, yada Şirketin Tasfiyesi halinde vergilendirmeniz gerekir. Sermayeye ilave etme vergilendirmeyi gerektirmiyor.

Eğer bilançonuzda parasal olmayan kalemler varsa bunların elden çıkarılmasında Tek Düzen Muhasebe uygulnaması, fatura kesilmesi ve değerlenmiş değerlerin göz önüne alınması gerekir
 
Gerçekleşen enflasyonla beklenen enflasyonuda göz ardı etmemek lazım sonra muhasebe kaydı kolay olur sanirim
 
Üstadlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Tavsiyelerinizi dikkatte alarak işlem yapacağım.Yardımcı olan bütün büyüklerimin meslek hayatında başarılar diliyorum.
 
Üst