Enflasyon Muhasebesi Enflasyonu Düşürür mü ?

Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
48
Konum
ankara
Eğer düşürecekse her ay yapalım. Düşürmeyeceğini bile bile her yıl yapmayada razıyız. Ama bize dayatılan ve eylemler yapılmasına rağmen bugüne kadar sesi çıkmayan maliyeye diyecek sözü olan yokmuda bu konuyu konuşmuyoruz.
 
Enflasyon muhasebesi enflasyonu dusurmek icin degil:

1) sirketlere karsilastirilabilir ve anlasilir finansal tablolar sunabilmek icin yapilir. Enflasyon doneminde sirketin kar mi zarar mi ettigi finansal tablolardan ansilamaz hale gelir.

2) enflasyon vergisi de denilen, firmalarin enflasyon doneminde paranin deger kaybi yuzunden haksiz vergi odemesini onlemek icin yapilir.

Ornek1 :
A firmasi 8 USD ye mal alip 10 USD ye satiyor ve 2 USD kar ediyor. (Bu firmanin kar marji 20%). Kurumlar vergisinin 20% oldugunu varsayalim. Bu firma 0.4 USD vergi odeyecek.

USD mali alirken 1 USD = 10 TL idi, mali satarken ise 1 USD = 20 TL oldu. Fiyatlarin artisi yuzunden A firmasinin giderleri 80 TL, geliri ise 200 TL olarak kayit edildi. Satis kari 120 TL olarak gozukuyor. (Kar marji 60%). Bu tablo uzerinden vergi odenmedi durumunda bu firma 24 TL vergi odeyecek (120 x 20% vergi orani). Kur en son 1 USD = 20 TL idi. Dolayisi ile bu firma 1.2 USD vergi odeyecek.

Olmasi gerekenin 3 kati. Firma enflasyon muhasebesi olmayan ortamda 3 kat fazla vergi odemek zorunda kaliyor.

Ornek2:
Ayni firmanin piyasanin zor durumu nedeni ile mallarini aldigi fiyata elden cikardigini dusunelim. Birinci senaryoda 0 USD gelir karsiligi 0 USD vergi odeyecek. (Alis ve satis ayni fiyat, 8 USD. Kar yok)

Ikinci senaryoda 160 TL satislardan 80 TL mal fiyatini dusup, 80 TL uzerinden 16 TL vergi odeyecek. (Gercekte kar etmemesine karsin).
Firma ayni urunu tekrar almaya kalksa patronun cebinden para eklemesi gerekecek. Urunun fiyati 80 TL ama vergi sonrasi sirkette 64 TL kaldi. (Sirket reel de kar etmemesine karsin finansal tablolarda kar marji 50% gozukuyor)

Enflasyon icin duzeltilmeyen finansal tablolar ile sirketinizi yonetemezsiniz. Kar mi ediyorsunuz, zarar mi ediyorsunuz, onu bile anlayamazsiniz raporlarinizdan.

Not: Kur farki daha cok odeme modeline bagli olarak firmadan firmaya farklar gosterir. O yuzden onun etkisini dahil etmedim, edilseydi de genel resim ayni olurdu.
 
Bu islemler muhasebecinin veya muhasebe /raporlama departmaninin is yukunu ciddi oranda arttirir. Dolayisi ile musteriye anlatip ucretlerinize yansitabiliyor olmaniz gerekir. Eksi takdirde maliyete muhasebeci olarak siz katlanirsiniz. (Bedavaya calismis olursunuz)
 
İroni yapmıştım ama enflasyon muhasebesinin ne olduğunu anlatmışsınız.bizlere müstehak bu saçmalıklar. Şunu yıllık yapsak ne olurdu. Geçici vergiye eklemek doğrumuydu. Biraz geniş düşünün. Gerçek faydalanıcı bldirimi nasıl saçmaysa benim için geçicide enflasyon yapmakta aynı derecede saçmalık. Ki bir sürü iş çıkardılar oda cabası.
 
Ben şeyi merak ediyorum, yaşım gereği o yıllarda üniversitede olduğumdan dolayı bundan 20 yıl önceki enflasyon muhasebesi 2004 yılındaki uygulamayı pek hatırlamıyorum. Yapan meslektaşlarım mutlaka vardır.. O yıllarda geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi yıllık mıydı yoksa geçici dönemlerinde de yapılıyor muydu.. Adı üzerinde geçici vergi peşin vergi uygulamasinda enflasyon muhasebesinin yeri olmadığını düşünüyorum.
 
Mizah yaptiginizi anliyorum ama mukellefinize verdiginiz hizmeti anlamiyorum o yuzden ornegi verdim.

Muhasebecilerin mukelleflerinin cikarlarini korumak icin enflasyon muhasebesi yapilmasini talep etmesi gerekir. Enflasyon muhasebesini sadece yillik yaptiginiz durumda, mukellefiniz gecici donemleri yuksek vergi oder, kurumlar beyannamesi ile de iade talep edebilir. Ancak odeme ile iade/mahsup arasinda gececek donemde o para pul olabilir. Dolayisi ile mukellefinin zararina olan birseyi istiyorsunuz.

Burada sorun enflasyon muhasebesi yapmaniz degil, bu ek isin ucretini alamamaniz ve bunun oda tarafindan anlatilmamasi ve fiyatlara yansitilmamasi.
 
Üst