Envanter Defteri Hk.

beyhanserin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Haz 2005
Mesajlar
260
envanter defteri yazılırken bilanço formatında mı olması gerekiyor?
Gelir tablosunuda bazı işletmeler envanter deftreine yazıyormuş?Bu bazı işletmeler için mi geçerli yoksa her firmanın yazması zorunlumu?
Envanter defterine başka neler yazılacak?

:)
 
sayın beyhan serin

defterin sol tarafına bilanconun aktif tarafı sag tarafına ise pasif tarafı yazılır gelir tablosu ve stoklarda yazılır

taner ozturk
 
Merhaba,

VUK’nun

“ENVANTER DEFTERİ VE BİLANÇO GÜNÜ” başlıklı,
“Madde 185- Envanter defterine işe başlama tarihinde ve müteakiben her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanterler ve bilançolar kaydolunur ve bu tarihe “Bilanço günü” denir. Envanter defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur.”,

“ENVANTER ÇIKARMAK” başlıklı, “Madde 186- Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir.

Şu kadar ki, ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutat olmayan malların değerleri tahminen tespit olunur.
Mevcutlar, alacaklar ve borçlar işletmeye dahil iktisadi kıymetleri ifade eder.”,

“BİLANÇO” başlıklı,
“Madde 192- Bilanço, envanterde gösterilen kıymetlerin tasnifli ve karşılıklı olarak değerleri itibariyle tertiplenmiş hulasasıdır.
Bilanço aktif ve pasif olmak üzere iki tabloyu ihtiva eder.
Aktif tablosunda mevcutlar ile alacaklar (ve varsa zarar), pasif tablosunda borçlar gösterilir.

Aktif toplamı ile borçlar arasındaki fark, müteşebbisin işletmeye mevzu varlığını (Öz sermayeyi) teşkil eder.

Öz sermaye pasif tablosuna kaydolunur ve bu suretle aktif ve pasif tablolarının toplamları denkleşir. İhtiyatlar ve kâr ayrı gösterilseler dahi öz sermayenin cüzileri sayılırlar.”

Hükümlerini değerlendirdiğimizde.

-Envanter defterine işe başlama tarihinde ve müteakiben her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanterler ile bilançoların kaydedileceği,

-Envanter defterinde, bilanço, gelir tablosu vs. gibi herhangi bir formatın olmadığı, kayıtların tam ve eksiksiz olarak yazılması halinde, sıralı olarak yazılmasında herhangi bir sıkıntı olmadığı,

-Envanter kavramının, bilanço kavramını da kapsayan geniş bir kavram olduğu ve envantere bilanço bilgilerinin yanı sıra, işletme ile ilgili her türlü mevcutların, alacakların, borçların yazılacağı anlaşılmaktadır.
Ancak günümüzde, ekleri ile beraber eksiksiz ve örnek bir şekilde düzenlenmiş bulunan bilançolar, işletmenin bütün mevcut, alacak ve borçlarını kapsayacak bir şekilde düzenlendiğinden, bilanço bilgilerinin envanter defterine yazıldığı yaygın bir uygulamadır.
 

Benzer konular

Üst