Envanter Denetimleri..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan acziyet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

acziyet

Katkı Sunan Üye
E N V A N T E R D E N E T İ M İ

Değerli mükelleflerimiz,

2007 yılı Aralık ayında başlayıp 2008 yılı Ocak ve Şubat aylarını kapsayan üç aylık dönemde Başkanlığımızca Adana ilimizde ?envanter denetimi? yapılacaktır. Bu denetimde, mükellefler tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu?nun 186?ncı maddesi hükmü uyarınca 31/12/2007 tarihi itibariyle yapılması gereken sayma, ölçme, tartma ve değerleme çalışmalarının gerçek ve doğru bir şekilde kayıtlara intikal ettirilmesi ve doğru vergi tahakkukunun sağlanması amaçlanmıştır. Bu denetim, iyi niyetli ve vergisel ödevlerini eksiksiz yapan mükelleflerimizi kayıt dışı işlem yaparak haksız rekabet yaratan mükellefler karşısında korumaya yönelik olarak yapılacaktır.
Envanter denetimi, 2007 yılında sürekli devreden katma değer vergisi beyan eden veya faaliyette bulunulan iş hacmine göre kayda değer bir katma değer vergisi ödemeyen ticari emtia alım ve satımı yapan ve bunları üreten mükelleflerimiz nezdinde yapılacaktır.
Vergi dairesi başkanlığımızca belirlenen mükelleflerimize denetime başlamadan önce bilgilendirici ve hazırlayıcı bir yazı gönderilecektir. Bu yazıda 9-31 Ocak 2008 tarihlerinde mükelleflerimizin işyeri, şube, depo vb. yerlerinde fiili sayım yapılacağı ile bu sayımlar esnasında gerekli olan defter ve belgelerin hazır bulundurulması ve denetim elemanlarına yardımcı olunması hususları yer alacaktır. Belirtilen tarihlerde başkanlığımız vergi denetmenlerince mükelleflerimizin işyeri, şubesi, deposu vb. yerlerinde fiili sayım yapılmak suretiyle envanter defteri veya listelerinde kayıtlı malların miktarlarının ve tutarlarının gerçek ve doğru olup olmadığı envanter yapıldıktan sonraki tarihlere ait alış ve satışlara ilişkin belgeler de kontrol edilmek suretiyle denetlenecektir.
Başkanlığımıza bağlı vergi denetmenleri ve diğer personel tarafından yapılacak olan envanter denetimine başlamadan önce mükelleflerimizin uyarılması ve bilgilendirilmesi, Başkanlığımızın mükellef odaklı yaklaşımının bir sonucu olup mükelleflerimizin ileride ağır mali külfet ve cezalara maruz kalmamaları için bu uyarımızı dikkate alarak doğru ve gerçek miktarlar ile tutarlarda envanter çıkarmalarında ve kayıtlarına intikal ettirmelerinde büyük yarar vardır.
Değerli Mükelleflerimiz,
Denetimler esnasında denetim elemanlarımıza yardımcı olmanızı ve göndereceğimiz yazıda belirtilen defterleriniz (işletme veya yevmiye, envanter defterleri, listeleri) ile belgelerinizi (alış, satış faturaları, perakende satış fişleri ve ödeme kaydedici cihaz Z raporları, sevk irsaliyeleri vb.) denetim elemanlarımıza ibraz edilmek üzere işyerinde hazır bulundurmanızı önemle rica ediyoruz. Zira, ibraz ödevinin yerine getirilmemesi, adınıza re?sen ve cezalı vergi tarhiyatı yapılmasını gerektirmesinin yanı sıra Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi suçu sayılmakta olup bu sebeple Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.
Değerli meslek mensupları (SMMM),
Mükelleflerimizin doğru ve gerçek bir envanter çıkarması ve denetimler için gerekli olan defterleri ile belgelerinin denetim için belirtilen zamanda hazır bulundurulması konularında mükelleflere yardımcı olmanızı ve denetimlerin belirtilen amaca uygun olarak sonuçlandırılabilmesi için gerekli hassasiyeti göstermenizi önemle rica ederiz.
Tüm mükelleflerimize ve meslek mensuplarına duyurulur.
ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
DENETİM GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

15.12.2007

Ynt: Envanter Denetimleri..

iyi günler ;

Fiili envanter sayımı için mükelleflerimize gelen yazılarda defter ve belgeler istenmektedir.Bu istenilen belgelerin hepsinin verilmesinde herhangi bir sorunumuz yok ,fakat yevmiye defterini nasıl ve ne şekilde verebiliriz.Malumunuz üzere ,genelde olduğu gibi bu defterleri beyannamelerden sonra çekip muhafaza etmekteyiz.Sizler bu konuda neler yapıyorsunuz görüşleriniz nelerdir.
İyi Çalışmalar...