Esnaf İsteğe Bağlı Prim Ödeyemez

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Posta Ekrem Sarısu 9 Nisan 2009

Soru: 1965 doğumluyum. 15 Nisan 1995 tarihinden itibaren SSK girişim yapıldı. Daha sonra Bağ-Kurlu oldum. 8 senede Bağ-Kur?a prim ödedim. 4 yıl isteğe bağlı prim ödemem var. 2005?den beride esnaflık yapıyorum. Ama bu kez Bağ-Kur?a kayıt olmadım. Sormak istediğim, isteğe bağlı sigortalı olmam halinde, Bağ-Kur sigortalısı olmam gerekir mi? İsteğe bağlının primi daha az. İsteğe bağlı devam edemez miyim?

Şükrü TOPRAKTEPE

Cevap: Zorunlu sigorta kapsamında olanlar isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez. Gelir vergisi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda olduklarından isteğe bağlı sigortalı olmazlar. Ancak, Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyete başladığı tarihte SSK sigortalısı(yeni adıyla 4/a sigortalısı) olan ve sigortasını kesintiye uğratmadan devam ettirenlerin Bağ-Kurlu(yeni adıyla 4/b sigortalısı) olması gerekmiyor. Ancak, SSK sigortasına bir gün dahi ara verildiği takdirde, Bağ-Kur devreye giriyor ve gelir vergisi mükellefiyeti terk edilip, Bağ-Kur dosyası kapatılmadığı sürece bir daha SSK sigortalısı olunamıyor. Sonuç olarak esnaflık yapan kişi Bağ-Kurlu olmak zorunda.

7000 gün prim ve 58 yaş şartlarıyla emekli olacaksınız

Soru: 1977 doğumluyum. 15 Eylül 1994 tarihinde okul tarafından sigorta kaydımız yapıldı. Bu tarihten itibaren SSK girişimiz geçerli mi? Bunu merak ediyorum. 1 Ocak 2003 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2003 yılından 253 gün, 2004 yılından 5 gün prim ödedim. 1 Mart 2004 tarihinde isteğe bağlı Bağ-Kur?a geçiş yaptım. 31 Mart 2006 tarihine kadar Bağ-Kur?a prim ödedim. 9 Mayıs 2006 tarihinden itibaren aktif olarak sigortalıyım. Hizmetlerim birleştiğinde acaba ne zaman emekli olabilirim?

Nesrin KÜTÜKOĞLU

Cevap: Okul döneminde yapılan sigorta stajyerlik sigortasıdır. Stajyerlik sigortasında kişileri emekli eden malullük, yaşlık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığından emeklilik işlemleri açısından başlangıç sayılmaz. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak, 1 Ocak 2003 tarihi dikkate alınacaktır. Bu başlangıca göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 4942 gün daha prim ödeyerek, 2058 gün olan prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2035?de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Emekli kadın eşinden dolayı da dul aylığı alabilir

Soru: Bağ-Kur emeklisi kadın, Emekli Sandığı emeklisi eşinin vefatından sonra kendisinin ve eşinin maaşını almaya devam eder mi?

Semiha GÜRLER

Cevap: Bağ-Kur emeklisi kadın, Emekli Sandığı emeklisi olan eşinin vefatından sonra hem kendi emekli aylığını alır, hem de eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alır.

Babanızın primi yeterli 48 yaşın dolmasını bekleyecek

Soru: Babam 1 Ocak 1963 doğumlu. 1983-1985 yılları arasında askerlik yaptı. Askerden sonra 17 Şubat 1986'da sigortalı olarak işe başladı. Şu anda sigortalı olarak çalışmakta. 6000 gün primi var.18 ay askerlik borçlanmasını yatırdı. Bu şartlarda kaç yılında emekli olur?

Nilay TUT

Cevap: Babanız askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığından, borçlanma sigorta başlangıç tarihini 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmasını sağlıyor. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, 48 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilir.

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 13 Eylül 1962 doğumluyum. 2715 gün SSK prim ödemem var. 8 Ekim 1996 dan itibaren Bağ-Kurluyum. Ve halen aktif olarak çalışmaktayım. 5458 sayılı yasaya göre taksitlendirme yapmıştım. Ancak 2008 de baktığımda tarafıma yine borç çıkarıldığını gördüm. Bunun üzerine 5510 nolu yasadan faydalandım ve borcumun tamamını ödedim. Geçmiş dönem borcum bulunmamaktadır. 22 Ağustos 2008 de aldığım ekstre de Bağ-Kur hizmetim 11 yıl 10 ay 23 gündür. Emekli olabilmek için daha ne kadar prim ödemem gerekiyor? Emekliliğe ne zaman hak kazanırım? Sağlık karnesi alabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor?

Esra SOFU

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 22 Ağustos 2008 tarihinden itibariyle yaklaşık 7 ay daha prim ödemeniz varsa, 31 Mart 2009 tarihi itibariyle prim ödemeniz 20 tam yıla tamamlanmış olup, 45 yaşınızı doldurmuş olduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız gerek

Soru: 2 Aralık 1959 doğumlu olup, sigortalı işe ilk giriş tarihim 1 Haziran 1992 dir. Toplam 3 ay prim ödedim. İşten ayrılıp ev hanımı oldum. Acaba kalan primlerimi ödeyerek emekli olabilme imkânım var mı?

Erdinç Uysal

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinize göre en az 3600 gün prim ödeyerek emekli olmanız mümkün. 3510 gün daha prim ödeyerek 90 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız halinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Babanız için SSK avantajlı

Soru: Babam 4 Ocak 1953 doğumlum. SSK ya girişim 1978 dir. Ocak 1978 ? Nisan 1978 ve Ocak 1979- Nisan 1979 arasında prim ödemeleri yapıldı. Ayrıca 1990 yılında da bir dönem SSK ödemesi yapıldı. Ve 2002 tarihinden bu yana tarım Bağ-Kuruna geçti. Ve prim ödemelerini aralıksız yaptı. Halen prim ödemeleri devam ediyor. Bu şartlarda babam ne zaman emekli olabilecek? Ayrıca askerliğini borçlanmasına gerek var mıdır?

Dilek KOCAKABAK

Cevap: Babanız Bağ-Kurdan emekli olmak için, en az 15 tam yıl(5400 gün) prim ödemesi gerekiyor. Bilgilerinizi tarih yerine yıl olarak verdiğinizden net olmamakla birlikte babanız Bağ-Kurdan emekli olmak için yaklaşık 7 yıl daha prim ödemesi gerekiyor. Prim ödemesini 15 tam yıla çıkartması halinde, 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Askerlik süresini borçlanması halinde askerlik süresi kadar az prim öder ve askerlik süresi kadar erken emekli olur.

Sigorta başlangıcı babanızın SSK?dan emekli olmasını avantajlı kılıyor. SSK da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartlarına tabi. Ancak primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bu şartlarla emekli olabilmesi için SSK lı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemesi gerekiyor. 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren ara vermeden prim öderse, 1260 gün prim ödeme süresini dolduracağı Kasım 2012 tarihinde emekli olabilir. Bu seçenekte askerliğini borçlanmasına gerek yok.

Bildirilmeyen günleriniz için dava açmanın lazım

Soru:1959 doğumluyum. 1976 da 1,5 yıl çalışmış bulundum. Fakat 28 günlük SSK primim ödenmiştir. Emekli olabilmem için ne kadar gün prim ödemem gerekli?

Pınar Özdemir

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sizin gibi 18 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, emekli olma şartları açısından eski kanuna tabiler. Eski kanuna göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 28 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Çalıştığınız işyeri girişinizi SSK ya bildirip, çalıştığınız günleri eksik bildirdiği için, bildirilmeyen günler için, İş Mahkemesine Hizmet tespit davası açabilirsiniz. Ancak günlerinizi yargı yoluyla kazanabilmeniz için, çalışmalarınız mahkemede kanıtlamanız gerekiyor.

Bu yazı 16 defa okundu.