fonradar

Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu ile İstege Baglı Ssk Sigorta

Üyelik
26 Ocak 2006
Mesajlar
44
Konum
eskisehir
ESNAF VE SANATKÂRLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNU
Kanun No. 5362
Kabul Tarihi : 7.6.2005

GEÇİCİ MADDE 3.- 15.8.2005 tarihine kadar, mevcut esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıtlı üyelerin üyelik nitelikleri bu Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen şartlara uygun olarak yönetim kurulu tarafından güncelleştirilir.

Sicile kayıtlı olmayıp odaya kayıtlı üyelerle, odaya kayıtlı olmayıp sicile kayıtlı olan üyelerin eksik işlemleri, sicil tarafından oda ve sicil numaraları ilgili odayla irtibatlı olarak verilerek tamamlanır. Ayrıca, odalar; üyelerine ilişkin bilgilerin Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında güncelleştirilmesini 15.8.2005 tarihine kadar, tamamlamak zorundadırlar. Üyeler de bu süre içinde eksik bilgilerini odaya ulaştırmak mecburiyetindedirler. Bu çalışmalar sonucunda vefat ettiği, emekli olarak veya başka bir nedenle mesleğini icra etmekten vazgeçtiği tespit edilen üyelerin bilgilerini havi listeler oda yönetim kurulunca sicile bildirilir ve bu kişilerin sicil ve oda kayıtları silinir. Bu şekilde yapılan terkin işleminden harç alınmaz ve Sicil Gazetesinde yayımı ücretsiz olarak yapılır.

Oda kayıtları bulunup esnaf ve sanatkâr sicil kayıtları olmayan üyelerin üyeliklerinin bu yasaya uygun olarak güncellenmesini temin için üyelik niteliklerini taşımaları kaydıyla ve bir sefere mahsus olmak üzere 15.8.2005 tarihine kadar esnaf ve sanatkâr siciline yapılacak kayıtlarında tescil harcı ve herhangi bir masraf alınmaz ve bunların Sicil Gazetesinde ilanı ücretsiz olarak yapılır.

Oda üyeliğine istinaden Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu üyesi olan, ancak bu Kanunun yürürlüğe girmesiyle üyelik şartlarını taşımadıkları için oda üyelikleri sona erenlerin bu kuruma olan üyelikleri, yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla devam eder.
Güncelleme çalışmaları sırasında Maliye Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Sigortalar Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarından yararlanılır.
Soru: Arkadaslar boylesine bir odada kaydı olan kişi ssk lı olup istege baglı sigorta odeyebilirmi ? aslında biraz karısık degilmi durum kişi hem odaya uye hemde uyelik sartlarını tasımadıklarını soyluyor bu ne yi izah etmektedir Hatta uyelikleri son buluyor deniyor ?
yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla devam eder. dedigi bu kanunda nelerdir ? sorum bu noktada soyledir kanunda adı gecen odaya uyeligin devam edebilmesi için SSK lı kişinin sadece oda aidatını yatırması oda uyeliginin devamı için kafi midir?

 
Merhaba,

Bu mevzu yazıldığı gibi karışık değil. Oda üyeliği için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekir (5362 S.K. mad.7). Bu şartlardan herhangi birini taşımayanların odaya kayıtları da sicil tarafından silinmektedir. Geçici maddede belirtilen yükümlülüklerden maksat, odaya kayıtlı olabilmesi için gerekli olan şartlardır. Üyeliği silinenlerden bu şartları taşıyanların oda kayıtları tekrar tesis edilir. Bu şekilde üyeliği tekrar tesis edilen üyenin daha önce kazanmış olduğu hakları aynen devam eder.
Oda üyeliğinin devamı, kanunda yazılı olan şartların devamına bağlıdır. Bu şartlar ve üyeliği silinmesi kanunun 7 ve 8. maddelerinde açıklanmıştır.

Saygılarımla
 
esnaf kanunu ve oda baglantısı

merhabalar sayın semizoglu cevabınız için sagolun sorumda bu kişinin halihazırda odada kaydı oldugu ve calısmamasından dolayı sosyal sigortalar kurumunda istege baglı sigortasını odeyebilirmi seklindeydi ne dersiniz?
 
Kanunla kurulu meslek odalarına kaydı olupta bilfiil bu işi yapmayanlardan, vergi dairesine ve esnaf sanatkarları siciline kayıtlı olmayanlar, bağ-kur kapsamına alınmazlar. Bu kişiler ücretli olarak bir işverence çalıştırılmaları halinde SSK'ya tabi olarak ssk'lı olmak zorundadırlar. Şayet isteğe bağlı sigorta yapmak istiyorlarsa, bu durumda en az 1080 gün SSK'ya prim ödeyenler, müracaatları haline isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

Saygılarımla,
 
ssk ve oda

sayın semizoglu yukadaki konuya atfen kişi oda uyeligi devame etmekte olup ancak esnaf sicile kaydı yoksa ve tesis edilmiş bir vergi mukellefiyeti de yoksa kişi işi olmadıgından istege baglı ssk da primlerini odemesi (bagkur'a degil - SSKURUMUNA )durumunda oda kaydı yine gecersizmidir veya bu kişinin odadan kaydını sildirmesi gerekiyormu yada oda bu kişinin kaydını simesi gerekirmi ? odadaki üye kaydını sildirebilmek için ne yapılması gerekiyor ? şimdiden tesekkur ederiz biliyorum sorum kısa ancak kademeli bir soru oldu kusura bakmayın baslıklar altında cevaplayabilirseniz cok seviniriz
 
Merhaba,
Kanunla Kurulu Meslek Odalarında, oda kaydı siz sildirmediğiniz müddetçe devam eder. Bir kişinin oda kaydını sildirmesi için o işi yapmadığına dair vergi dairesinden ve Esnaf ve Sanatkarları Sicilinden yazı alması gerekir. Diğer bir deyişle Esnaf ve Sanatkarlar sicilindeki kaydınızı da sona erdirmeniz için de İlgili odadan ve Vergi dairesinden yazı almanız gerekiyor. Burada Oda ile Esnaf Sicili tamamen kişinin bilfiil mesleki faaliyette bulunması esasına göre işlem tesis etmektedir.
1- Oda kaydınızı sildirmeli misiniz? Şayet kanunla kurulu mesleki odalara (serbest meslek) ruhsata ve ikametgahınızın durumuna göre kayıtlı iseniz bunu sildirmeniz gerekmiyor. Bunu sildirmek isterseniz mesleki belgenizin iptalini de istemeniz gerekir.
2- Herhangi bir mesleki faaliyetten dolayı (serbest meslek harici) oda kaydınız var ve siz bu işi terk ettiğiniz takdirde oda kaydınızı da sildirmeniz gerekiyor. Varsa Esnaf sicil kaydınızı da bununla birlikte sildirmelisiniz. Bunun için Vergi dairesinden ve ilgili meslek odasından alacağınız yazıyla kaydınızı sildirmeniz mümkün.
 
oda kaydı

sayın semizoglu oda ile ilgili olarak size soyleyebilecegim kişinin sadece odada kaydı olup esnaf sicil kaydı yoktur vede vergi mukellefiyeti tesis edilmemiştir bu durumda nasıl sekilenmektedir ? tesekkur ediyorum hersey için
 
Üst