Esnek Çalışma Çalışma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AKIN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
19 Şub 2007
Mesajlar
15
Personel bölümünde bayan çalışanımız , çocuğunun bakımı nedeniyle saat :13:00/17:30 saatleri arasında haftada beş gün çalışma talebinde bulundu.
Bu saatler arasında çalışmasını kabul ettiğimizde: ücret, sosyal hakları, sigorta günü vs. nasıl bir düzenleme yapmalıyız, sözleşmesini tekrar düzenleyecekmiyiz tekrar tam süreli çalışmaya geçiş nasıl olur?

Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Ynt: Esnek Çalışma Çalışma

Merhaba,

İş sözleşmesinin akdi esnasında tam süreli iş ilişkisi kurulabileceği gibi, sözleşmenin değiştirilmesi suretiyle de kısmi süreli iş ilişkisi oluşturulabilir. Ancak, sözleşmenin değiştirilmesi suretiyle tam süreli çalışmanın kısmi süreli çalışmaya çevrilmesi işçi aleyhine esaslı değişikliktir. Dolayısıyla, İş Kanunu'nun 22'nci maddesi hükmüne tabidir.*

_________________________________________________

* Gelelim 22. maddenin hükmü gereği, işverenin esaslı değişiklik önerisinin kabul edilmesi (Değişiklik sözleşmesi) hakkında ;

İş Kanunu'nun 22'nci maddesine göre, işverenin değişikliği önerisinin işçi tarafından yazılı olarak kabul edilmemesi halinde işçiyi bağlamayacaktır. Buna göre, değişiklik önerisinin işçiyi bağlaması için, değişiklik teklifinin işçi tarafından yazılı olarak kabul edilmesi zorunludur. Kanun koyucu, kabul beyanının yazılı olmasını geçerlilik şartı olarak öngörmüştür. Dolayısıyla, zımni kabul suretiyle değişiklik önerisinin kabulü kural olarak mümkün değildir. Değişiklik teklifinde, işçi tarafından altı işgünü içerisinde yazılı olarak reddedilmediği takdirde, değişiklik önerisinin kabul edilmiş sayılacağına dair beyanı geçerli değildir.

İş Kanunu'nun 22'nci maddesine uygun bir değişiklik gerçekleştirlmedikçe işçinin zamanaşımı süresi içerisinde ücret farklarını ve kaldırılan ücrete ilişkin haklarını talep etmesi hakkın kötüye kullanılması olarak nitelindirilemez.

Yaptığı değişiklik taklifinde, altı işgünü içerisinde taklifin sözlü olarak kabul edilmesi halinde değişikliğin meydana geleceğini ifade ederek, işçinin hile yoluyla geçersiz bir kabul beyanında bulunmasına sebebiyet veren işverenin, değişiklik teklifinin geçerli bir şeklide kabul edilmediğinden bahisle, sözleşmeyi feshetmesi, Medeni Kanunu'nun 2'nci maddesi anlamında hakkın kötüye kullanılması teşkil eder.

Yazılı bir değişiklik sözleşmesinin varlığı halinde, İş Kanunu'nun 22'nci maddesinde öngörülen şekil şartına uyulduğunun kabulü gerekir.

4857 saylı İş Kanunu'nun gerekçesine göre, işçi, işverenin çalışma koşullarında esaslı değişiklik konusunda teklifini altı işgünü içerisinde yazılı olarak kabul ederse, iş ilişkisi değiştirilen hükümlerle birlikte yeni haliyle (yeni koşullarla) devam eder. İçeriği değişmekle berbaer, işçi ve işveren arasında en başta kurulmuş olan iş ilişkisi varlığını devam ettirir. İş Kanunu'nun 22'nci maddesinin son cümlesi uyarınca, değişiklik sözleşmesinin geçmişe etkili olarak yürürlüğe sokulması geçersizdir.



Bu beyanlardan sonra sizin;

1 - İş sözleşmesini tam süreliden, kısmi süreliye çevirmeniz gerekir,
2 - Yeni oluşturulan iş sözleşmesi (değişiklik sözleşmesi) işçiye imzalattırlıp, özlük dosyasına konulması,
3 - Kısmi süreli çalışma içeriğini (ssk, ücret, diğer haklar vs.) bildiğinizi varsayarak, işçinin hakedişlerini de bunun üzerinden hesap edip ödeyeceksiniz,
4 - Kısmi süreli çalışmadan, tam süreli çalışmaya çevirmek için yukarıdaki yazılanların aynısını tekrardan yapacaksınız.

Kolaygelsin.
 
Ynt: Esnek Çalışma Çalışma

Hergün işyerine gelerek 3 yada 4 saat çalışşma yapacak çalışanın ssk 'sı tam mı yatırılmalı?
 
Ynt: Esnek Çalışma Çalışma

Ay içindeki toplam çalışma saati/7,5= toplam çalışma gün sayısı olacaktır.
 
Ynt: Esnek Çalışma Çalışma

Kısmi zamanlı iş sözleşmesi yapılarak çalıştığı kadarı bildirilebilir.
 
Üst