fonradar

Evanterdeki araç satışı

isg

Üyelik
13 Eyl 2006
Mesajlar
68
Konum
İstanbul
Serbest meslek faaliyetimde kullandığım binek aracımı takasa vererek yeni bir araç aldım. Aracımı alan firma ne zaman müşteri bulursa o zaman satışı gerçekleştirecek. Ancak benim yeni aracı envantere dahil edebilmem için (Aralık 2009 itibariyle) eskisini çıkarmam gerekiyor. Sorum şu:

Takasa verdiğim araç için kime ne zaman makbuz kesmem gerekiyor?

(Alıcı, sıfır araç aldığım firma olmayacak, çünkü aracımı müşteri bulduğu zaman benden o bulduğu müşteriye noter satışını gerçekleştirecek.)

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Yeni aracı aldığım tarihli bir makbuz kesip alıcı kısmını sonradan doldursam uygun olur mu?
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Sayın İSG
" Ancak benim yeni aracı envantere dahil edebilmem için (Aralık 2009 itibariyle) eskisini çıkarmam gerekiyor " demişsiniz..Neden ?
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Noter satış sözleşmesi yapılıp trafikte tescil edilene kadar, araç sizde trafik tescilli olrak görüleceğinden envanterinizde görülmesi gerekmektedir.
Ne zaman trafikte başkası adına tescil edilir ozaman faturanızı keser envanterinizden çıkarsınız.
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Aranızda noter den bir sözleşme düzenlediniz mi? Noter araş satış sözleşmelerinde şöyle bir hüküm olabilir " satıcı , alıcıya satarak bedelini tamamen almıştır ve alıcı aracı halihazır durumu ile görüp beğenerek almıştır vb...
Eğer noterden satış sözleşmeleriniz var ise buradaki ifadelere dikkat edin. Tescilin ikinci dereceden önemli olduğunu düşünüyorum. İlk vergi kanunları gelir.
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Sayın Başar03
Envanterimde 2 araç birden gösteremem diye düşündüğüm ve 30.12.2009 faturalı yeni aracı dahil edebilmem için eskisini çıkarmam gerekiyor diye düşündüm.

Ancak eski aracım, sıfır aracı satın aldığım yerde satılmayı beklerken bu işlemleri nasıl yapabilirim konusu kafamı karıştırdı.

Ayrıca aracın envanterden çıkması için noter satışı ve trafik tescil işlemi zorunluluğu olmasa gerek. Örneğin eski aracımı benim adıma iken envanterden çıkarıp yine adıma kalması (eşim veya çocuğum kullanmak üzere) mümkün olabilmeli diye düşünüyorum. Sadece yukarıdaki sebeplerden dolayı bu işlemleri nasıl muhasebeleştirmem gerektiğini bilmiyorum.
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

Sayın İSG

Envanterinizde 2 araç göstermenize engel olacak kanun maddesi bulamadım.
Dolayısıyla iki veya daha fazla aracı serbest meslek faaliyetinizle ilgili olrak envanterinizde bulundurabileceğinizi düşünüyorum.Nitekim Serbest meslek kazançlarının tespitinde hasılattan indirilecek giderler sıralandığında taşıtlarla ilgili bir adet sınırlaması olmadığıda görülmektedir.

Serbest meslek kazançlarının tespitinde hasılattan indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu?nun 68? inci maddesinde bentler halinde açıklanmıştır. Söz konusu madde 5035 sayılı Kanun?la 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir. Yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde serbest meslek faaliyetinin ifası sırasında yapılan ve belgelendirilmek suretiyle gider kabul edilen ödemeler aşağıdaki gibidir.

1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).

2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27 nci maddede yazılı giyim giderleri.

3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).

4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tâbi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).

5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.

6. Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller.

7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri.

8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.

9. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.

10. Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar.Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.
______________________________________________________________________________
 
Ynt: Evanterdeki araç satışı

araç satışlarında ticari araç sahipleri bile araçlarını trafikten çekerek diğer aracı üzerine alıp, noterde diğer şahsa satış yapıldıktan sonra faturasını keserek kayıtlarından çıkarıyor. sizde aracın eğer trafikte kullanılmamasını istiyorsanız bu yola başvurup, satış noterde yapıldığı tarihtede fatura düzenleyerek kayıtlarınızdan çıkarmış olabilirsiniz....
 

Benzer konular

Üst