Fabrika Yapımındaki Kdv

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
367
Limited şirketiz, fabrika yaptırdık buraya aldığımız inşaat malzemelerine ait kdv yi ne yapmalıyız, kdv yi indirim konusu yapabilrimiyiz yani satışlarımıza ait kdv de mahsubu yapılabilirmi ypksa maliyetemi atmamız gerekir
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

İndiremezsiniz.Amortismana tabi bir iktisadi kıymetin iktisabından doğan katma değer vergisi ilgili kıymetin maliyetine dahil edilir.
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

merhaba,

fabrika yapımıyla ilgili olarak ödemiş olduğunuz kdv yi indirim konusu yapabilirsiniz. 4369 sayılı kanunda yapılan düzenlemelerden sonra bu konu 71 seri no.lu kdv genel tebliğinde de açıklanmıştır. aşağıda tebliğin konu ile ilgili kısmını inceleyebilirsiniz.

6. AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERDE KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
6.1. İndirim

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde, amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait katma değer vergisinin 3 yılda 3 eşit taksitte indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmış, Bakanlar Kuruluna teşvikli yatırımlarda kullanılacak olanlar için indirim süresinin azaltılması konusunda yetki verilmiştir.

4369 sayılı Kanunun 82/5-d maddesi ile 3065 sayılı Kanunun sözü edilen 31 inci maddesi 01/01/1999 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmaktadır.

Bu düzenlemeye göre, 31/12/1998 tarihinden sonra iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen vergiler genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır. Bu tarihten önce iktisap edilenlere ait vergilerin ise 3 yıllık süreye bağlı olarak indirimine devam edilecektir.

6.2. İşletmede Kullanılmak Üzere İmal Veya İnşa Edilen Amortismana Tabi İktisadi Kıymetler

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

- 3/d ve 10/f maddelerinde işletmede kullanılmak üzere imal ve inşa edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin, kullanılmaya başlanması veya aktife alınması "teslim sayılan hal" kapsamında verginin konusuna alınmış,

- 20/3 üncü maddesinde ise bu işlemlerde verginin matrahının, işletmede kullanılmak üzere imal ve inşa edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin Vergi Usul Kanununa göre tespit edilen değerleri olacağı hükme bağlanmıştır.

4369 sayılı Kanunun 82 nci maddesinin 5 inci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile 3065 sayılı Kanunun sözü edilen 3/d, l0/f ve 20/3 üncü maddeleri 01/01/1999 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmaktadır.

Bu düzenlemeye göre, işletmede kullanılmak üzere imal ve inşa edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin 31/12/1998 tarihinden sonra aktife alınması veya kullanılmaya başlanması halinde, vergi hesaplanıp beyan edilmeyecektir. İmal ve inşa dolayısıyla yüklenilen vergilerin ise eskiden olduğu gibi harcamaların yapıldığı dönemlerde ve genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

saygılar.
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

Bir iktisadi kıymetin demirbaş sayılabilmesi için işletmenin sermayesine dahil olması gerekir. Bilindiği gibi Limited şirketlerde kayıtlı sermaye esastır. Yapılan binanın işletmenin sabit kıymetlerine dahil edilebilmesi için sermaye artırımına gidilmesi gerekir. Çünkü fabrika inşaatı gibi yüksek miktardaki harcamalar şirketin mevcut likiditesi ile karşılanamaz. Eğer bu işlem yapılmışsa veya şirketin likiditesi buna müsait olup, inşaat bitiminde bu sabit kıymet bilançoya dahil edilmiş ise bu taktirde demirbaş veya sabit kıymet olarak ona harcanan giderlerdeki KDV indirim konusu olur. Aksi taktirde indirim konusu olmaz.
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

merhaba Osman Bey,

bu tür harcamalarda kdv nin indirim konusu olmasında sermaye ile ilişkilendirme hakkında herhangi bir düzenleme var mı? benzer işlemleri uyguladık kdv yi indirim konusu yaptık fakat sermaye ile ilişkilendirme hakkında bir düzenlemeyle karşılaşmadık. acaba gözümüzden kaçan birşey mi var diye aklıma geldi.

saygılar.
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

?bu tür harcamalarda KDV nin indirim konusu olmasında sermaye ile ilişkilendirme hakkında herhangi bir düzenleme var mı??

sorusuna;

Önce 71 sayılı tebliğin konusunun, daha önce işletmede imal veya inşa edilen sabit kıymetlerin aktife alınması veya kullanılmaya başlanmasının teslim sayılıp vergilendirildiği dönemin kapanması ile ilgili olduğunu belirtelim.

Sabit kıymet dışarıdan satın alınıyorsa aktife kaydolunur ve ödenen KDV defaten indirilir. Eğer işletme tarafından imal ve inşa ediliyorsa yapılan harcamalar bunun için ayrılan hesapta aktifleştirilerek takip edilir ve harcamanın yapıldığı dönemde indirilir.

Sabit kıymet her iki halde de işletmenin sermayesine dahil edilir. Tabii burada sermaye derken kayıtlı sermayeden söz ediyoruz. Bu da sermaye şirketleri için söz konusu olur. Şahıs işletmelerinde kayıtlı sermaye olmadığı için bunu sermayeye değil, aktife dahil olma şeklinde düşünmek gerekir. Bunun aksi düşünce, başkasına ait olan bir sabit kıymeti için ödenen KDV nin sırf biz kullanıyoruz diye bizim hesabımıza indirime tabi tutulması demek olur ki bu mümkün değildir.
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

Sayın OSMAN EROL,

Son yazınızda konuya ilişkin ne ne demişsiniz hiç anlamadım. Lütfen biraz dikkat..
 
Ynt: Fabrika Yapımındaki Kdv

Merhaba Osman Bey,

açıklamalarınızdan anladığım kdv indirimi için işletmelerin yapacakları her sabit kıymet yatırımını sermayeleri ile yapmaları gerektiği sermayeleri bunu karşılamıyorsa ve sermaye artışı yapmıyorlarsa kdv indirimi yapamayacakları.

işletme bu harcamalarını uygun şartlarda borçlanmak suretiyle de yapabilir.(satıcı veya banka) sabit kıymet harcaması sadece inşaat değil, işletmede kullanmak üzere değeri yüksek makina da olabilir. bunun bedelini ödemek işletmenin sorunu. ileride borçlarını çeviremezse, sermaye artışına gerek duyarsa yapar. gerekirse aktifinden başka bir değeri satar borcun finansmanında kullanabilir vs.

kdv indirimi konusunda düşündüğüm ve uyguladığım konu ile ilgili olarak dikkatimizden kaçan bir husus olup olmadığından emin olmak için tekrar size sormak istiyorum bu tür harcamalarda KDV nin indirim konusu olmasında sermaye ile ilişkilendirme hakkında herhangi bir düzenleme var mı?

saygılar.
 
Üst