Faiz Geliri Hk.

Üyelik
20 Eyl 2005
Mesajlar
17
Merhabalar

Çalıştığım firmada repoyu 112 nolu hesapta izliyorlar repo gelirlerinin bir kısmını faiz gelirlerind ebir kısmınıda menkul kıymet satış karlarında izliyorlar.Bana göre faiz geliri vadeli mevduattan elde edilen gelirlerdir 112 ye işlenmez 102 bankalar hesabında vadeli mevduat hesabı altında izlenir faiz geliri 642 ye atılır repoyu bilmiyorum.repoyu menkul sermaye iradı olarak mı düşünmek gerekir? repo gelirlerini 645te mi izlemekmi doğru olur?

Teşekkürler
 
Merhaba,
Bence doğru düşünüyorsun. Bende aynı şekilde düşünüyorum. Repo netice olarak bankanın belirlenen süre sonunda geri alım vaadiyle size bir menkul kıymet satması ve bu menkul kıymeti belirlenen süre sonunda tekrar geri almasıdır. Bu nedenle Repo işleminden elde edilen gelirlerin 645 no'lu hesapta izlenmesi doğru uygulamadır.
 
Sayın hakanatacan,
642-FAİZ GELİRLERİ;Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.Bu nedenle repo gelirleri 642 hesapta izlenir.Repoyuda 118-DİĞER MENKUL KIYMETLER hesabında takip edebilirsiniz.
 
Davut Beye katılıyorum.
Repo işlemini şahıslar yada şirketler yapamazlar onların adına bankalar yapar. Yani aslında repo işlemini banka yapar. Ayrıca repoda Hazine Bonosu daha çok kullanılır. Hazine Bonosu gelirleri de 642 hesabı kapsar.
Saygılarımla.
 
Merhaba,
Polemik yaratmak ve konuyu uzatmak istemiyorum. Ama aşağıdaki tanımları foruma aktarmayı uygun buldum. Neticede repo geliriniN 642 hesaba veya 645 hesaba yazılması nedeniyle ceza uygulandığını hiç görmedim.

Ayrıca eğer repo işlemi bir faiz ise neden 102 hesap altında değilde "118- DİĞER MENKUL KIYMETLER" hesabında izlemek gereği duyuluyor?



Kod:
REPO  :
Repo, sabit getirili menkul kıymetlerin, belirli bir süre sonunda geri alma taahhüdüyle yatırımcılara satılmasıdır. Sabit getirili menkul kıymetlerin, belirli bir süre sonunda geri satma taahhüdüyle alınması işlemine de Ters Repo denilmektedir.


Kod:
     642- FAİZ GELİRLERİ
     Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.

    645- MENKUL KIYMET SATIŞ KARLARI
     Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır.
     İşleyişi:
     Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
 
Merhaba,

Aslında repo konusunda kavramlar birbirine karışmış durumda..

Evet, parası olanlar bankada bir takım işlemler yapıyorlar, bunun adına repo diyorlar ama, o kişilerin yaptığı işlem aslında repo değil. Repoyu yapan bankanın kendisi.. Kişiler, repo yapmıyor, bankaya belli gün sonunda ödenecek belli faiz tutarı alabilecek biçimde para yatırıyorlar. Elde edilen nema, menkul kıymet satış karı değil, doğrudan doğruya faiz oluyor.

Bu nedenle, bankaya yatan paranın 102 hesapta izlenmesi daha doğru. (Ben de başlangıçta 118 öneriyordum ama, elde edilen getirinin niteliğini irdelediğimde, 102 hesabın daha doğru olduğunu kabul etmek durumunda kaldım.)

Elde edilen getiri ise, kesinlikle menkul kıymet satış karı değil. Parayı yatıran kişinin hükmedeceği bir menkul kıymet ok ortada.. Hükmeden bankanın kendisi.. Parayı yatıran kişinin elde ettiği getiri, oranı belli, tutarı belli bir faiz geliri.. Bu nedenle, bu gelirin de 642 hesapta izlenmesi daha doğru..

642 veya 645 hesapta izlenmesi ceza getirir mi? Bana göre bu önemli değil.. Önemli olan mali tablonun doğruyu yansıtması..
 
Merhaba,
Sayın Kurdoğlu aslolan işlemin hangi kategoriye girdiğidir. Siz gidin (atıyorum Garanti Bankasında ) 100.000,00 YTL ile repo yapmak istediğinizi belirtin işlem yapıldığı zaman banka hesabınızdan (yine atıyorum) 99,997,98 YTL repo işlemi yapıldığını göreceksiniz. Çünkü bankanın elindeki kağıtların iskonto edilmiş fiyatı ile bulunan bedel budur. Yani size gerçekten gerçekten hazine bonosu satmaktadır. Fakat kağıt sizin elinize geçmemektedir. Ayrıca alacağımız dekontta işlemin repo işlemi olduğu yazmaktadır. Aslında bankadan bir hisse senedi alıyorsunuz ve bu hisse senedide hiç elinize geçmeden satıyorsunuz. Ama elde edilen gelir, faiz geliri değil hisse senedi satış karı (değer artış kazancı) olmaktadır.
Neticede kağıt üzerinde olsa bile işlemlerin mümkün olduğu kadar kitabına uygun olmasına özen gösteriyorum.

İkimizinde hemfikir olduğumuz gibi, sonuç hesapları değişmemekte sadece geliri yazdığımız satır değişmektedir.
 
Sayın Başkan,

Bu konuda söyleşiyi uzatmamak için konuyu kapatmıştım.

Ancak, bu gün başka bir konuyu araştırırken, 67 sayılı KVK Genel Tebliği gözüme ilişti, konu orada "Repo işleminin Vadeli Mevduat" olarak kabul edileceği biçiminde bağlanmış. Yani 102 hesapta izlenmesini öngörüyor.

Bunun sonucunda da, yıl sonu değerlemesinde işlemiş faizin göz önünde tutulması gerekiyor.
 
Sayın başkanın ve Kurdoğlunun da dediği gibi önemli olan sonuç hesaplarıdır.

Yani gelir tahakkuku yapılmalıdır.

Ayrıca

Gelirin brüt olarak yazılıp bankanın kestiği stopajın kayıtlara alınıp, banka kayıtları ile tevsik edilerek vergisel avantaj yaratacağı hususu unutulmalıdır.
 
Üst