Faiz Gideri Hk.

K O N Y A L I

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
354
Eczacı mükellefimiz kirada oturmakta olduğu işyerini 7 yıllık kredi kullanarak satın almak istemektedir. Bu işlem için yapmış olduğu kredi faizlerini gider yasabilirmiyiz. (İşletmeye tabi)
 
Kredi faizi gayrimenkulun aktife alındığı yılın sonuna kadar işleyen kısmı binanın maliyetine eklenebilecektir. Bundan sonraki yıllarda işleyen faizler ise ilgili oldukları yıllarda binanın maliyetine eklenebileceği gibi doğrudan gider yazılmaları da mümkündür.
Aktife kayıttan sonraki yıllarda işleyecek faizler açısından mükelleflere doğrudan gider yazma ya da maliyet bedeline ekleyebilme gibi seçimlik hak tanınmıştır.

--------------------------------------------------------------------------------------
163 Seri No.lu VUK Genel Tebliğinde bu konuya ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
--------------------------------------------------------------------------------------
163 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 18648
Resmi Gazete Tarihi 27/01/1985
Kapsam
Bakanlığımıza yapılan çeşitli müracaatlardan, yatırımların finansmanında kullanılan kredilere ilişkin faiz giderleri ile yurt dışından döviz kredisiyle sabit kıymet ithal edilmesi nedeniyle ortaya çıkan kur farklarının, sabit kıymetin maliyet bedeline mi intikal ettirileceği yoksa doğrudan ilgili yılın giderleri arasında mı gösterileceği hususlarında tereddütler bulunduğu anlaşılmış ve bu konularda aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
1. Yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili faizlerden kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerekmekte; işletme dönemine ait olanların ise, ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması,

2. Döviz kredisi kullanılarak yurt dışından sabit kıymet ithal edilmesi sırasında veya sonradan bu kıymetlere ilişkin borç taksitlerinin değerlemesi dolayısıyla ortaya çıkan kur farklarından, sabit kıymetin iktisap edildiği dönem sonuna kadar olanların, kıymetin maliyetine eklenmesi zorunlu bulunmakta; aynı kıymetlerle ilgili söz konusu dönemden sonra ortaya çıkan kur farklarının ise, ait oldukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilerek amortisman konusu yapılması,

mümkün bulunmaktadır.

Bu tebliğle, 104 ve 121 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uygulamadan kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.
 
Üst