Fason.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kolay gelsin arkadaşlar.İçinden çıkamadığım bir sorum var.Mükellefimiz tabak.Sevk irsaliyesiyle ham deriyi almış.Yardımcı malzemelerini ve işçiliğini kullanarak işlemiş.Ve yine aynı firmaya fatura ediyor şimdi.Bildiğim kadarıyla bu fason bir iş ve tevkifatlı olması gerekiyor.Ama karşı tarafın muhasebecisi malzemelerin parasını bizim mükellef vermiş ama fatura sizin adınıza kesilmiş aralarında anlaşmışlar diyor.Ve tevkifatsız ft kesmemi söylüyor(Bu arada muhasebeci bey bu işten de emin değil siz yinede bi araştırın diyor)Benim şimdi bu faturayı nasıl düzenlemem gerekiyor.Şimdiden cevap veren arkadaşlara çok teşekkürler.

Ynt: fason

Resmiyette ham deri ve malzeme sizin mük.adına kesildi ise karşı taraf sadece tabaklanmış deri almış görüneceğinden ft tevkifatsız mal satış ft olması gerekir.

Ynt: Fason

sayın turko biz fason yapmış olmuyormuyuz bu durumda.Eğer fasonsa mutlaka tevkifatlı olması gerekmiyor mu?

Ynt: Fason

Kolay gelsin. 51 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/A) bölümünde de belirtildiği üzere, fason işin şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir. Sizin olayda tabak deri anlaşıldığı kadarıyla sizin adınıza kesilmiş, siz hammaddeyi kendiniz almış oluyorsunuz. Parasını işi yaptıran versede mal sizin envanterinize girmiş bulunmaktadır. siz mal alımınızın karşılığında kasa/banka kullanmayıp parasını ödeyen firmanın carisini kullanacaksınız. fason faturanızı mal bedeli artı fatura edinki işi yaptırandan alacaklı olun, işi yaptıranda kasa/banka hesabını kapatabilsin. biraz uzattım galiba.
sonuç; sizin olayınız işlemlerinize göre idare tarafından bakıldığında fason olarak yorumlanacaktır.

Ynt: Fason.?

cevaplarınıza çok teşekkür ederim olayın özünü anladım nihayet.iyi çalışmalar

Ynt: Fason.?

canal ' Alıntı:
Kolay gelsin arkadaşlar.İçinden çıkamadığım bir sorum var.Mükellefimiz tabak.Sevk irsaliyesiyle ham deriyi almış.Yardımcı malzemelerini ve işçiliğini kullanarak işlemiş.Ve yine aynı firmaya fatura ediyor şimdi.Bildiğim kadarıyla bu fason bir iş ve tevkifatlı olması gerekiyor.Ama karşı tarafın muhasebecisi malzemelerin parasını bizim mükellef vermiş ama fatura sizin adınıza kesilmiş aralarında anlaşmışlar diyor.Ve tevkifatsız ft kesmemi söylüyor(Bu arada muhasebeci bey bu işten de emin değil siz yinede bi araştırın diyor)Benim şimdi bu faturayı nasıl düzenlemem gerekiyor.Şimdiden cevap veren arkadaşlara çok teşekkürler.

Benim Fikrim Tevkifat uygulanmamasıdır. Çünkü Burada Ham Deri size irsaliye ile verilmekte. Siz sadece kaç adet deri almışsanız, Bunun Zig deriye tekabul eden kısmını %8'den fatura edeceksiniz.

Olayı bir başka iş kolundan bakalım. İplik boyamada Tevkifat yok. İplik başkasından, boya malzemesi başkasından