fatura düzenleme süresi hk.

K O N Y A L I

Katkı Sunan Üye
26.06.2005 tarihinde düzenlenen sevk irsaliyesinin 01.07.2005 tarihine fatura edilmesinde bir mahsur warmıdır. Yani fatura 7 gün içerisinde düzenlenmesine aykırı değil fakat ay değiştiği için bir sakınca olur mu? Tebliğ yada danıştay kararları ne yönde elinde olan war mı?

K O N Y A L I

Sayın, Konyalı

Merhaba,

Sözünü ettiğiniz irsaliyenin düzenlendiği tarihten itibaren yasal süresi içinde faturalaştırılması konusunda mutabıkız. Sizinde belirttiğiniz gibi ay atlaması gerekiyor.

Bende baktım fakat bununla ilgili herhangi bir şey göremedim. Buna karşın kişisel kanaatimce;

Faturayı düzenleyebilirsiniz.

Ancak unutmamamız gereken kdv yi doğuran olay malın teslimiyle meydana gelir (Dolayısıyle bu sevk irsaliyesiyle netlik kazanmıştır)

İlerleyen zamanlarda herhangi bir inceleme elemanının tespiti durumunda vergilendirme dönemi açısından dikkate alınabilir (tam 2. Geçici Vergi dönemi olması itibariyle) dava konusunun olası olduğu düşünüyorum. Ancak sizinde haklı çıkma durumunuz söz konusu.

Saygılarımla

Ayrıca tam 2. Geçici Vergi dönemi olması itibariyle

Sayın Konyalı,

26.6 da yapılan teslim için 7 gün sonra, temmuz ayında fatura kesmenin, gelir ve kurumlar vergileri açısından sakıncası yok.

Ama, KDV ve Geçici Vergi açısından vergi ziyaı doğacaktır.

Bilindiği gibi tüm vergiler dönemseldir. Belli dönemlerden matrah alırlar.

Ama, ilgili dönemler her vergi türü için değişiktir.

Gelir ve Kurumlar Vergisi için yıl söz konusudur, ama KDV için dönem aydır, geçici vergi için 3, 6, 9 ve 12 ay..

Bu durum göz önüne alındığında, ve KDV nin teslimle doğduğu düşünüldüğünde, siz haziran ayında teslim ettiğiniz malın faturasını temmuza kaydırınca, haziranda doğmuş bulunan KDV'ni temmuzda beyan etmiş olacaksınız, bu vergi ziyaıdır.

Aynı durum geçici vergi için de söz konusu.. 30 06, 2. geçici vergi dönem sonu.. Faturanın temmuza kayması, onu da etkileyecek..

Sonuç olarak, 7 günlük sürenin ay döndürmemesi gerekir, ay döndüğü anda, özellikle KDV açısından büyük sorunlar doğacaktır.