Fatura Kesimi

Engin_ER

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Nis 2006
Mesajlar
372
kredi kartı ile alınan mobilyada kesilen faturaya kaşe ve imzanın faturanın üst kısmına atılması normalmi;
k.kartı ile alınmış olsada veresiye alınmış gibimi işlem görüyor
peşin alışverişlerde faturanın alt kısmına kaşe ve imza atılırken k.kartında böyle bir uygulamamı var acaba
 
kredi kartı slibini faturaya iliştirip acık işlem yapılması doğrusudur.
 
Normalde kapalı fatura diye birşey yoktur.
Örf adet gelenek süre gelmiştir
Faturanın Tarifi

Madde 229 - Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

Faturanın Şekli

Madde 230 - (2365 sayılı Kanunun 34'üncü maddesiyle değişen madde) Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
Faturanın Nizamı

Madde 231 - (2365 sayılı Kanunun 35'inci maddesiyle değişen madde) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturaları şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.

2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.

3. Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.

4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.
Açıkcası sizin değiminizle kapalı dahi olsa ödediğinizi ispatlamak size düşer.(Yani kanunen nasıl vadeli çek yoksa fatura da aslında imza üstte olmalıdır.)
 
Ek olarak söyleyeyim çok büyük olan ve Vergi Usul Kanuna harfiyan uyan şirketler kapalı fatura kesmezler ve vadeli çek kullanmazlar.
Ben bağımlı 15 sene çalıştığım şişe camda böyle gördüm.
Tabi sonra piyasada çalışmaya başlayınca da çok şaşırmıştım.V.U.K. hiçe sayılıyordu
 
Sn Sinangil'e kesinlikle katılıyorum.
Mevzuatımızda kapalı fatura diye bir kavram yok. Faturalar üste imza kaşe basılarak düzenlenir. Makbuz banka dekontu vb gibi ödeme araçları ile kapatılır. Faturanın altına" işbu fatura bedeli tahsil edilmiştir " gibi ifade koyarak akide edilmesi belki makbuz mahiyetinde kabul edlip, kapalı fatura işlemi yapılmaktadır ama çok sağlıklı değildir.
Vadeli çek konusu ise çok tartıştık. Temelde Sinangil haklı vadeli çek mevzuatımızda ki eksik olan bir boşluk, düzenlenmemiş, Aslında vadeli çek uygulaması senetlerdeki yüksek damga vergisi masraflarından kaçınmak için başladı. Daha sonra da senetlerden daha fazla yaptırım gücü olduğu ortaya çıktı ve kullanımı yaygınlaştı.Düşünülmemiş,ancak piyasanın da çok yaygın bir gerçeği var. Aynı kredi kartlarında taksit gibi. Bu da çok yaygın kullanılan ama yasal olarak düzenlenmemiş bir husus.
 
benim bildiğime göre faturanın ne altına nede üstüne kaşe basıldığında veresiye peşin olmuyor yani vergi usül kanununda bile böyle bir şey yok. isterseniz bakabilirsiniz.
 
Üst