fonradar

Fatura Tarihi ve İETT Bileti

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
1- iş seyehatına gönderdiğimiz personellerimiz 3-4 ay sonra ellerindeki eski fiş ve faturalarla geliyorlar.Biz bu eski belgeleri bugünkü tarihe girebilirmiyiz?

2- İett biletini nasıl giderleştirebiliriz,kdv ayrılacak mı kkeg midir?
 
Sayınn Aday;

Dönemsellik ilkesi gereği yıl atlanmamışsa giderleştire bilir ve kdv yi indirim konusu yapabilirsiniz.

İETT biletleride giderleştire bilirsiniz ayrıca iç yüzde uygulaması ile kdv ayrıştırıp kdv yi de indirim yapabilirsiniz...
 
efendim; örnek veriyorum 50 ytl'lik paso dolumunu veya akbil dolumunu nasıl muhasebeleştireceğiz?+kulaktan dolma duymuştum stopaj uygulayacakmıyız

saygılar
 
akbil dolumu yapıldıktan sonra bize verilen fiş perakende satış fişi üzerinde kdv dahil 50,00 ytl yazıyor ben bunu yol gideri olarak gider gösteriyorum

--------------------------/------------------
770.01 yol giderleri 42,37
191.01 ind.kdv 7,63
100 kasa 50,00
-------------------------/-------------------
 
Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 16.05.1995
Sayı : B.07.0.GEL.0.42/421361/26434
Hizmet erbabının işyerine gidip gelmelerini sağlamak amacıyla, işverence vasıta temin edilmemesi halinde, toplu taşım kartı olan illerde toplu taşım bedelinin, toplu taşım uygulaması olmayan illerde personele ödenen yol parasının vergiden istisna edilmesi mümkün değildir.
Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61.maddesinde, 'Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.' hükmü yer almıştır..
Öte yandan, aynı Kanun'un 23. maddesinin 10 numaralı bendinde, 'hizmet erbabının toplu olarak işyerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri' Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.
Madde hükmü, işveren tarafından vasıta temini suretiyle hizmet erbabının işyerine topluca gidip gelmelerini sağlamak için yapılan taşıma ile hizmet erbabına sağlanan menfaatlere ilişkin istisnayı düzenlemektedir.
Bu durumda, hizmet erbabının işyerine gidip gelmelerini sağlamak amacıyla, işverence vasıta temin edilmemesi halinde toplu taşım kartı uygulaması olan illerde toplu taşım bedelinin, toplu taşım uygulaması olmayan illerde personele ödenen 140.000. TL yol parasının vergiden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu'nun 96. maddesinde, 'Vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayrisafi tutarlar üzerinden yapılır. Kesilmesi gereken verginin ödemeyi yapan tarafından üstlenilmesi halinde bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile ödemeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır.' denildiğinden, işveren tarafından hizmet erbabına sağlanan söz konusu menfaatlerin net olarak belirlenmesi halinde, bu miktarın brütü bulunacak ve brüt üzerinden hesaplanan verginin işverence yüklenilmesi suretiyle net ödeme yapılması mümkün olacaktır.
 

Benzer konular

Üst