fonradar

Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Üyelik
14 Ağu 2011
Mesajlar
6
Bir mağazadan 2010 yılında mobilya aldım. faturasını postayla göndeririz dediler gelmedi. 2 ay sonra ürünü aldığım tarihten 7 gün sonrasına fatura kesmişler. postayla gönderdik diyorlar yıl 2011 hala yok. ben öğretmenim vergi mükellefi değilim. faturamın aslı onlarda mevcut bana gösterdiler. ben noter onaylı örneğini istiyorum. aslı gibidiri kabul etmiyorum dedim. ister al ister alma biz postayla gönderdik ulaşmamış bizi ilgilendirmez deyip noter onaylı faturayı vermeyi kabul etmiyorlar.
sorum şu: noter onaylı fatura istemeye hakkım yok mu ? illa ki vergi mükellefi mi olmam gerekiyor noter onaylıyı istemem için?
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

hiç bir vergi mükellefi noter onaylı fatura örneği vermek zorunda değil. zaten ticari hayatta hiçbir vergi mükellefi, başka bi vergi mükellefinden noter onaylı bi fatura istemez. adama deli gözüyle bakarlar. aslı gibidir yapılması yeterlidir. aslı gibidir yapılmış fatura suretin garanti belgesi yerine geçer kimse bu belgeyi kabul etmiyorum demez diyemez.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

bence öğretmen istediği için noter onaylı da olur valilik onayı da olur....
ama en şık olanı bence milli eğitim onaylasın o faturayı...
daha da güzel olur...
:D
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

"ilgili" arkadaşım sorumla dalga geçileceğini bilseydim bu siteye üye olmazdım. Dalga geçmemişsen espri yaptıysan ben özür dilerim. Ben sadece birşeyler öğrenmeye çalışıyordum. Öğretmen olduğumu belirtmem ticaretle uğraşmadığımı belirtmem içindi. Bu işlerden anlamıyorum anlamında da düşünülebilir. Anlasaydım soru sormazdım zaten.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Arkadaslar Asli gibidir yapılması yeterli mı sizce ?

Sayı: B.07.1.GİB.4.99.16.01/01/MUK-35 17.09.2007/17820

Konu: Kaybolan fatura asılları yerine, faturayı
düzenleyen firmada bulunan ve firma
yetkilileri tarafından onaylanan örneğinin
veya noterce aslı gibidir şerhi düşülen
fatura örneğinin şirket kayıtlara intikal
ettirilip ettirilmeyeceği





???????????????



İlgi : ?/?./2007 tarih ve ??. sayılı dilekçeniz.


İlgide kayıtlı dilekçeniz ile şirketinizin yurt çapında 3400 bayisi aracılığıyla petrol ürünlerinin dağıtımı faaliyetinde bulunduğu ve geniş bayi ağı ile çalışmanız nedeni ile zaman zaman tedarikçileriniz veya bayileriniz tarafından düzenlenen faturaların şirketinize ulaşmadan kaybolduğu belirtilerek; kaybolan fatura asılları yerine faturayı düzenleyen firmada bulunan ve firma yetkilileri tarafından onaylanan örneğinin veya noterce aslı gibidir şerhi düşülen örneğinin şirket kayıtlarına intikal ettirilip ettirilmeyeceği ile söz konusu faturalarda yer alan Katma Değer Vergilerinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229?uncu maddesinde fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 231/3?üncü maddesinde, ?Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.? hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca; faturaların bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenmesi mecburiyeti bulunmakta olup, söz konusu faturaların aslı ile örneğinin aynı bilgileri içermesi gerekmektedir.


Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV?ni indirebileceği 29/3?üncü maddesinde ise; indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hüküm altına alınmış olup;

Ayrıca aynı Kanunun 34/1?inci maddesinde KDV?nin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmek ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedilmek suretiyle indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.

Buna göre yukarıda belirtilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; kaybolan faturanın yerine kayıtlara uygun noterden tasdikli bir örneğinin (Bu örnek üzerine, ?Zayi olan aynı tarih ve sayıyı taşıyan fatura aslı yerine kullanılmak amacıyla tasdik edilmiştir.? şeklinde noterce şerh düşülmesi gerekir.) kullanılması mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan muhtelif sebeplerle kaybolan faturanın yerine geçen noter onaylı örneğinin kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla söz konusu faturada bulunan KDV?nin indirim konusu yapılacağı da tabiidir.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

bugün ticari hayatta çok mükellef bilinçsizce veya denetimlerde pek sorun çıkarılmadığı için noter onaysız suret kullanabilmektedir. İşin içine girmeden bu tür sorunları yaşamadan noter onaylı olmaz ... onaylı olsun demek kolaycılıktır ve yukarıda gösterilen özelgeden ve daha başka nicesinden habersiz olmak demektir. Vergi mükellefi isterse kaybolan aslı yerine noter onaylı isteme hakkı vardır burada sorun noter onay ücretinin kimin tarafından ödeneceğidir buda faturayı kim göndermemişse veya kaybetmişse konularının cevabıyla halledilebilir.

Diğer taraftan bu öğretmenin de acaba noter onaylı surete ihtiyacı var mı yoksa sureti bir işe yaramaz d ondan mı istemektedir burası tartışılır.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Benim başıma gelen olayda değişiklikler oldu. Daha önce belirttiğim gibi 02.10.2009 tarihinde evime teslim edilen mobilyanın faturasını iş yeri bana göstermişti. Fatura tarihi 09.10.2009 gözüküyordu. aslı gibidir yapayım vereyim demişti ama almamıştım. Dün eşim faturayı almaya gitmiş ona verilen örnekte fatura tarihi 11.10.2009 gözüküyor. Bana gösterilen fatura ile eşime verilen fatura örneği farklı. Bu olaylarla ilgili bilgim olmadığı için sizlere soruyorum. Böyle birşey mümkün mü? Eşime verilen fatura örneği doğruysa; mal tesliminden 9 gün sonra fatura kesmiş. Bu durumda fatura geçerli midir?

DİNLESOR ve Ant Z cevaplarınız için teşekkürler. Ben, aldığım ürün karşılığında zamanında fatura verilmemesi, 4. kez yanlarına gidip fatura istememe rağmen, bana oranın müdürünün "Yalan söylüyorsun, daha önce bir kez geldin fatura istemeye" demesi, beni iş yerinden çalışanlarına kovdurtması, ürünümde olan bir kusur için servisi çağırmama rağmen belirttiği gün gelmemesi ve daha sonra niye gelmediğini sorduğumda kaydımın gözükmediğinin söylenmesi gibi sorunlarla karşılaştığım için sorunlarımın herbirini ayrı ayrı ilgilendiren makamlara şikayet etmek istiyorum. Bu yüzden noter onaylı fatura istemekte diretiyorum.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

02.10.2009 tarihinde teslim aldığınızda sevk irsaliyesini verdiler mi?
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

lightmare ' Alıntı:
"ilgili" arkadaşım sorumla dalga geçileceğini bilseydim bu siteye üye olmazdım. Dalga geçmemişsen espri yaptıysan ben özür dilerim. Ben sadece birşeyler öğrenmeye çalışıyordum. Öğretmen olduğumu belirtmem ticaretle uğraşmadığımı belirtmem içindi. Bu işlerden anlamıyorum anlamında da düşünülebilir. Anlasaydım soru sormazdım zaten.

Sayın formdaşım


Yukardaki yazışmaları okudum.Yukarıda size espri yapamaya çalışan arkadaşımız gerekli uyarıyı moderatörlerden alacaklardır.Bundan şüpheniz olmasın !!!! Ayrıca Formdaşlarımızdan DİNLESÖR arkadaşımızın cevabı anlayanlar içindir.......

Gelelim sorununuza faturayı noter onaylı isteminiz en doğru olanıdır.


ferhat
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

g705 arkadaşım mal tesliminde sevk irsaliyesi verilmedi. Sevk irsaliyesinin ne olduğunu bile bilmiyordum. Bilip alsaydım teslim alma tarihini kanıtlayabilirdim sanırım. Ürünün parasını ödediğim gün sipariş formu verildi. Üstünde ürünün fiyatını nakit olarak ödediğim, 02.10.2010'da teslim edileceği belirtilmiş, altında da hem benim hem de mağaza müdürünün imzası var. Sipariş formu resmi bir belge değil sanırım. Maliye tarafından dikkate alınır mı? Sevk irsaliyesini geç de olsa mağazanın bana verme zorunluluğu var mı? Sevk irsaliyesi iş yeri tarafından saklanması gereken bir belge midir?

DİNLESOR'un yanıtında anlamadığım tek yer var. İnternette de aradım yanıtını bulamadım. "Vergi mükellefi isterse kaybolan aslı yerine noter onaylı isteme hakkı vardır..." demiş DİNLESOR. İlk mesajımda belirttiğim gibi vergi mükellefi değilim. Vergi sorumlusuyum sadece. Bulabildiğim okuduğum yasalarda hep vergi mükellefi sözü geçiyor. Vergi mükellefinin, vergi mükellefine verdiği faturanın kaybolması durumlarından bahsediyor.

Vergi mükellefinin, vergi sorumlusuna yolladığı fatura (postada) kaybolursa ne olur hiç bir yerde bulamadım. Müşterinin faturayı aldıktan (faturanın hazırlandığı tarih önemli değil) sonra 8 gün içinde faturaya itiraz hakkı vardır. Eline geçmeyen bir belgeye itiraz edemez.

Neyse, dün faturamın aslı gibidir örneğini almış eşim. Notere, bununla itiraz edebilir miyim diye sordum. "Beni postacı gibi düşün, herşeye itiraz edebilirsin. Geçerli olup olmaması konusunda birşey diyemem. İtiraz et diyorsan ederiz." dedi.

Vergi mükellefliğinden şikayetçi olanlara, vergi sorumlusu olmak da zor derim.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Siz nasıl vergi sorumlususunuz?
Yaptığınız ödemelerden stopaj mı kesiyorsunuz?
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Sayın lightmare,

Almış olduğunuz ürünün faturası tarafınıza teslim edilmediyse bu faturayı isteme hakkınız doğal olarak var.Noter onaylı olup/olmaması tartışmalı bir konu.

Ben size bilgi mahiyetinde şunu söyleyeyim,
Almış olduğunuz ürünün faturasını satıcı size teslim etmekle mükellef.Yani satıcının "postayla görderdik" demesi satıcıyı kurtarmaz.Postayla iadeli taahhütlü olarak gönderdiyse o ayrı.Yani kısaca faturayı size teslim ettiğini/teslim edildiğini tevsik etmek zorunda.

Ama faturanın tarafınızca noter onaylı olarak istenmesini yersiz bulduğumu da belirteyim :) Firmanın yapmış olduğu Aslı Gibidir uygulaması yeterli.

Faturanın size teslim edilmediğini 189 no'lu Alo Maliye Hattı'nı arayarak bildirebilirsiniz.

Selamlar
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

nguroy, vergi sorumlusuyum dediğimde, yaptığım alışverişler sonucunda fatura yada fiş alarak vergimin ödenmesini sağlayan kişiyim demek istedim.

PoSeiDoN, Bana verilecek olan faturanın ASLI GİBİDİR olmasına itirazım yok aslında. Firma bana vereceği belgeye "ilk kez müşteriye verilmektedir" benzeri bir ibare yazmayı reddediyor. Ben sana daha önce (normal) postayla yolladım diyor. Yazarsam suç işlemiş olurum diyor. Ben de, yollamakla vermek aynı şey değilki bana ulaşmadı ilk defa alacağım diyorum.

Sonuçta faturayı bana bu şekilde verirse eğer "8 gün içinde faturaya itiraz etme hakkımı" engellemiş oluyor.
Ben hakkı kısıtlanmış bir fatura almayı reddediyorum.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Sn.lightmar yazılarınızdan amacınızın üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğu anlaşılıyor. Madem her şeyi çok biliyorsunuz niçin burada soruyorsunuz. Arkadaşlar gereken cevapları vermiş, halen ukalaca yazılar yazıyorsunuz.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

bulent249 ' Alıntı:
Sn.lightmar yazılarınızdan amacınızın üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğu anlaşılıyor. Madem her şeyi çok biliyorsunuz niçin burada soruyorsunuz. Arkadaşlar gereken cevapları vermiş, halen ukalaca yazılar yazıyorsunuz.
üstadım oruç kafaya vurdu anlaşılan, sinirlenmişsiniz :). Yine de sakin olmakta fayda var. Sayın lightmare yapılabilecek herşeyi arkadaşlarımız sizinle paylaşmışlar bundan sonrası sizin uygulamanıza kalmakta.
saygılar;
bil_gin
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Ukalalık yaptığım yer neresi? Nerede hata yaptığımı bilmek isterim. Herşeyi çok bilmediğim için soruyorum. Bağcıyı dövmek konusuna gelince... Maliye en çok 160-170 tl ceza verecek sanırım o da verirse.

Benim şimdiye kadar harcadığım yol parası, telefon parası 80 TL'nin üzerinde ve bu miktar artıyor. Benim kazandığım para aylık 2000 TL' den az. O şirketin aylık kazandığı paraya bakılırsa ki peynir ekmek gibi mobilya satıyor 160-170 lira hiçbirşey. Cezayı kestirdim diye zafer çığlıkları atacak değilim yani.

Haklarımı yanlış olarak da biliyor olabilirim. Bu konuda sizin gibi "özel üyelerden" özellikle ve diğer üyelerden yardım bekliyorum. Mesela maliye ceza kesse bile tarafıma faturanın ilk kez verildiğinin belirtileceği şekilde verilmesini sağlayacak mı yoksa bunun için savcılığa başvur mu diyecek onu "bilmiyorum".

Vergi mükellefi olsaydım ve bu faturayı defter-kitaplarımda (böyle mi deniliyor onuda bilmiyorum) göstermek zorunda olsaydım kaybettiği faturayı noter onaylı vermesi gerektiğini söylüyor kanun ama ben sadece nihai tüketiciyim bununla ilgili bir kanun bulamadım yani "bilmiyorum".

ASLI GİBİDİR'i verirken de üstüne ilk kez verdiğini belirtemezmiş suçlu duruma düşermiş. Çünkü postayla (normal) göndermiş. Göndermekle vermek aynı şey değil demek mi ukalalık oldu "bilmiyorum".

http://www.sikayetvar.com/sikayetoku/k/485/f/13715/g/Ider+Mobilya adresini "bilmediğim" için bunlar başıma geldi zaten.

Özel üye olarak sayfayı kilitler misin, siler misin, beni üyelikten çıkartır mısın onu da "bilmiyorum".

Öğrencilerime, mutlaka alışverişlerinizde fişinizi alın demem yanlış değil onu "biliyorum".

Bağcıyı dövsem de dövmesem de bağcı son model araca binmeye devam edecek, ben de minibüse binmeye devam edeceğim, bunu "biliyorum".

Bu site sadece vergi mükelleflerine özel değildir diye "biliyorum".

Yazdığım sorulara yanıt alarak, hem kendimin hem de benzer sorunlar yaşayanların sizlerden yararlandığını "biliyorum".

"Bazı" vergi mükelleflerinin faturalarını kesmeyerek müşterilerine "yine bekleriz, sağolun, teşekkürler" diyerek çocukların 60-70 kişilik sınıflarda okumasına sebep olduğunu da "biliyorum".

"Hoca, bu benim çocuk senin yüzünden her müşteriye fiş kesmemi istiyor" diyen veliler de "biliyorum" .

"Fiş kesmiyorum çünkü müşteri alıp çöpe atıyor diyen süper zeka "ukala olmayan ! " vergi mükelleflerini de "biliyorum" .

Fiş istediğimde "Bak arkandaki müşteriyi bekletiyorsun 1 liralık çayın fişi istenir mi, biraz önceki müşteri istedi mi utanmıyor musun?" diyen yazar kasayı sadece kasa olarak kullanan, z raporu (deniliyor sanırım) için kafasına
göre fiş kesen, kesmesi gerektiğini söylediğimde "vereyim ulan ne kadarlık istiyorsun" deyip önceden kesilmiş eski tarihli fiş vermeye kalkan ve beni tansiyonunu çıkarmakla suçlayan kişileri de "biliyorum" .

1 liralık dondurmaya fiş istediğimde "o külahın kaç para olduğunu biliyor musun?" diyenleri de "biliyorum" .

5 yaşındaki oğluma bu sorunlardan dolayı fiş-fatura almayı öğretemediğimi "biliyorum" .

Fiş fatura vermemenin, ukalalıktan kötü bir şey olduğunu da "biliyorum".

Sadece fatura alamadığım gerekçesiyle danışmaya ve şikayete gittiğim bir ilçenin vergi müdürlüğünün müdür yardımcısının bana "ne sorun yaşadın da faturayı bahane ediyorsun, maliyeyi alet ediyorsunuz sorunlarınıza ayıp be" dediğini "biliyorum" .

Böyle müdür yardımcılarıyla, böyle vergi mükellefleriyle, böyle fiş fatura istemeyen nihai tüketicilerle beraber olmayı sevmediğim, onları küçümsediğim, onları aşağıladığım doğrudur. Bunun ukalalık olmadığını "biliyorum" .

Ve....

Müşteriye iyi davranıp davranmaması başka türden forumların konusu, fişini veya faturasını istenmeden her müşteriye kesen dürüst, vergi yükünün ağırlığını bilse de vergisini ödeyen vergi mükelleflerini de "biliyorum" .

Bu konuyu uzatmaya ve mesaj yazdıkça en üst sıraya taşımaya gerek yok sanırım.

Bağcıyı dövmek istediğimi düşünen de, üzüm yemek istediğimi düşünen de konuyla ilgili yorumlarını ve bilgilerini
benimle özel mesajlardan paylaşırsa sevinirim.
 
Ynt: Faturanın noter onaylı örneğini almaya hakkım yokmu?

Bu yazdıklarınıza göre doğru işler yapmaya çalışan bir vatandaş olduğunuz kesin.
Ancak size gelen tepkinin sebebi yapabileceğiniz herşey size cevaben yazılmışken hala faturanın üzerinde "ilk kez veriliyor" ifadesi olmaması yüzünden konuyu uzatıyor olmanız.

Farz edelim ki faturanın üzerinde istediğiniz ifade var.Ne yapmayı düşünüyorsunuz ve de ne elde etmeyi planlıyorsunuz?

Bahsettiğiniz mükellef size satmış olduğu ürünün faturasını kesmiş mi?Kesmiş.Yani vergi kaybı var mı?Yok.
Ha neyi yanlış yapmış,faturayı size teslim ettiğini tevsik edemiyor,burada yanlış yapmış.Bunun cezasını sizin şikayetiniz üzerine maliye keser mi?Keser.

Faturada "ilk kez veriliyor" ifadesinin olması herhangi bir hukuki platformda size bir çıkar sağlamaz.

Mükellefin size satmış olduğu ürün ayıp ya da satın aldığınızın dışında bir ürün ise zaten 2010 senesinde gerçekleşmiş bir olay için faturanın şimdi veriliyor ifadesiyle size teslim edilmesi,ya da faturanın üzerinde değil noterin cumhurbaşkanının imzasının olması size hiçbir yarar sağlamaz.
 
Üst