Fazla çalışma itirazı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan broken
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Çalıştığım firmada her yıl fazla çalışma belgesi imzalatılıyor. Fakat fazla mesailer asla yatırılmıyor. Haftanın 3 günü Sabah 9:30 kapanış 22:00 bayram +özel günlerde tamamen full şekilde çalışıyorum. Bir arkadaşım ve ben fazla mesailerimizin yatırılmadığına dair itirazda bulunarak bordroyu imzalamadık. Bölge müdürümüz bizi tazminatsız işten çıkaracağına dair tehdit etti. İmzalamadığımız o bordro belgenin bizim tarafımızdan imzalanmadığına dair bir tutanakla merkeze gönderildi. Şu anda zorlu bir döneme girdiğimizin bizde farkındayız. Çok fazla yıldırma çalışması olacak. Bordroyu imzaladığımızda onların bize uygulayacağı yöntem en fazla ne kadar sürer? Biz imzalamadığımız halde daha fazla bizi orada tutabilirler mi? Amacımız asla tazminatımızı bırakmamaktır. Bu şekilde çok yıpranarak çalıştık. Hakkımızın kalmasını istemiyoruz. Tazminatımızı alıp gitmek istiyoruz. En son çare hukuki yol olsun diyoruz. Yorumlarınızı bekliyorum.

Ynt: fazla çalışma itirazı

Fazla mesai için onayınızı almasına bir şey diyemem.. ama onay almak demek kafasına göre saat düzenleyip.. sizi istediği gibi çalıştıracağı anlamına gelmez..

İşvereninizin kulağına uygun bir dille su kaçırın.. size hakkınız olanı vermemesi durumunda.. onlar ne gibi sıkıntılar yaşayacaklarını çok iyi bilirler.

Siz bu sıralar biraz daha dikkatli olun.. işe gitmemezlik yapmayın.. fazla mesailere bir süre riayet etmeye çalışın... bu zaman içerisinde.. fazla mesai yaptığınıza dair bir evrak temin etmeye çalışın.. işyerinizde çalışan bir kaç arkadaşınızla beraber..bağlı bulunduğunuz bölge müdürlüğüne bizzat gidip.. durumunuzu anlatın ve şikayetçi olun..Ama kesinlikle işvereninize karşı fevri davranışlar sergilemeyin..

broken ' Alıntı:
Çalıştığım firmada her yıl fazla çalışma belgesi imzalatılıyor. Fakat fazla mesailer asla yatırılmıyor. Haftanın 3 günü Sabah 9:30 kapanış 22:00 bayram +özel günlerde tamamen full şekilde çalışıyorum. Bir arkadaşım ve ben fazla mesailerimizin yatırılmadığına dair itirazda bulunarak bordroyu imzalamadık. Bölge müdürümüz bizi tazminatsız işten çıkaracağına dair tehdit etti. İmzalamadığımız o bordro belgenin bizim tarafımızdan imzalanmadığına dair bir tutanakla merkeze gönderildi. Şu anda zorlu bir döneme girdiğimizin bizde farkındayız. Çok fazla yıldırma çalışması olacak. Bordroyu imzaladığımızda onların bize uygulayacağı yöntem en fazla ne kadar sürer? Biz imzalamadığımız halde daha fazla bizi orada tutabilirler mi? Amacımız asla tazminatımızı bırakmamaktır. Bu şekilde çok yıpranarak çalıştık. Hakkımızın kalmasını istemiyoruz. Tazminatımızı alıp gitmek istiyoruz. En son çare hukuki yol olsun diyoruz. Yorumlarınızı bekliyorum.

Anladığım kadarıyla fazla çalışma yapıldığına dair belge mevcut. Böyleyse zaten sizin açınızdan ispat sorunu yok. Hem her zaman belge de aranmaz... Bunları ödemeleri gerekmesi bir yana, fazla mesainin de bir sınırı var ve görünen o ki bunlar o sınırı da aşıyor; yani parasını ödüyor bile olsalar kanunda belirtilen azami süreleri aşacak şekilde fazla mesai yaptıramazlar. Bu bilgilere de sahip olmaları beklenir. Hem suçlu, hem güçlüler.

İşten çıkarırlarsa haklı veya geçerli bir sebep gösteremezler, ama bu konuyla ilgisi olmayan ve kanuna uydurulan başka sebepler bulmaya çalışabilirler. Genellikle performans düşüklüğü gibi muğlak gerekçeler öne sürerler, ancak o kadar saçma şekilde yapanlar var ki bunu, üç ay önce terfi ettirdiği kişiyi bile performansı düşük diye işten çıkarmaya yelteniyorlar.

Haksız veya kanunen geçersiz sebeple işten çıkarırlarsa, bu mesaileri ödemeleri bir yana, kıdem tazminatınızı da öderler ve hatta işe iade davası açıp kazanmanız halinde işe geri almak zorunda kalırlar, almazlarsa da bunun için de tazminat öderler.

Bütün yazdıklarım, hem İş Kanunu'ndan, hem de uygulamadan (avukat yakınımın takip ettiği ve bazıları da arkadaşım olan davacılardan dolayı) bildiğim şeylere dayanıyor.

Peki bu bordroyu imzalamamamızın bir hükmü var mı ? Bordro imzalamamanın firmaya zararı olmadgını söylüyorlar. Hiçbir hükmü yok diyorlar. imza şartı aranmıyorsa sizce yanlış zamandamı biraz sivrilmiş olduk.