Fazla çalışma ve ücretler.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tugcem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
22 Ocak 2010
Mesajlar
1
benim sorum şu: bizler bir kamu kurumunda 01.03.2006 tarihinden beri aynı taşeron firma elemanı olarak çalışmaktayız. bu zaman zarfında 01.03.2006-31.12.2007 , 01.01.2008-20.01.2010 tarihler arası kurum yönetimi ve şirket yönetimi arasında yeni ihaleden doalyı sözleşme yapıldı.
sormak istediğim 1 . soru bizler 07:30-16:30 arsı çalışıyoruz. bizlere kurum yönetimi hafta içi ve hafta sonu olmak üzere nöbet tutturuyor. hafta içi nöbeti 07:30 - 18:00 ( ki bu da 15.12.2009 tarihinden itibaren 17:00 olarak değişti.) hatfa sonu ise 08:00-18:00 saatleri arası . hafta içi nöbeti 15 günde bir geliyor. hafta sonu nöbeti ise 1 ayda bir geliyor. sormak istediğim bu nöbetler için kurum yada taşeron firma bize mesai ücreti ödemesi gerekiyormu. eğer gerekiyorsa bunu nereye ve nasıl şikaet edebiliriz.
2 sorumda 01.03.2006 tarihinden bu zamana kadar aynı şirket nam ve hesabı altında çalışmamıza rağmen sadece 2008 yılında 7 takvim günü ve 2009 yılında da 15 takvim günü olmak üzere iki defa yıllık izin verdiler. bunu dışında ve bundan önce bizi izne göndermediler. gerekçe de kurum müdürünün dediği bizim izin hakkımız yokmuş. merak ettiğim iş kanunu ihaleli işlerde geçerli değilmi. eğer geçerli ise bizim kullanmadığımız yıllık izin ücretlerimiz ne kadar tutar. bunu almak içinde nereye başvurmalıyız.
3. sorumda yine yıl içinde almış olduğumuz saatlik ve günlük izinleri kurum yönetimi şirketle işbirliği yaparak senelik izninizden keseceğiz diye bizi tehdit ediyorlar. böyle bir hakları varmı. eğer böyle birşey olursa nereye ve nasıl şikayet edebiliriz. teşekkürler
 
Ynt: Fazla çalışma ve ücretler.

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından

Resmi Gazete : 06.04.2004 / 25425

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç ve Kapsam

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, çalışma sürelerinin uygulanmasına ilişkin esasları düzenlemektir.

Dayanak

Madde 2 ? Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Çalışma Süresi

Madde 3 ? Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.

Ara dinlenmeleri, iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, yirmidört saat içinde kesintisiz oniki saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenir. 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır.

Haftalık Normal Çalışma Süresi

Madde 4 ? Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılan işyerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle günlük çalışma süreleri belirlenir.

Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılmasında;

a) 4857 sayılı İş Kanununun 41, 42 ve 43 üncü maddeleri,

b) 79 sayılı Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanunun 6 ncı maddesi

hükümleri uygulanır.

Denkleştirme Esasına Göre Çalışma

Madde 5 ? Tarafların yazılı anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine günde onbir saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.

Denkleştirme iki aylık süre içinde tamamlanacak, bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilecektir.

Parça başına, akort veya götürü gibi yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde de bu Yönetmeliğin denkleştirmeye ilişkin hükümleri uygulanır.

Denkleştirme dönemi içinde günlük ve haftalık çalışma süreleri ile denkleştirme süresi uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri işverence belirlenir.





Kısmi Süreli Çalışma

Madde 6 ? İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.

Telafi Çalışması

Madde 7 ? Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine 4857 sayılı İş Kanunu, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile öngörülen yasal izinleri dışında izin verilmesi hallerinde, işçinin çalışmadığı bu sürelerin telafisi için işçiye yaptırılacak çalışma, telafi çalışmasıdır.

Telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır.

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.

Günlük Çalışma Süresinin Duyurulması

Madde 8 ? Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere uygun araçlarla duyurulur.

Yapılan işlerin niteliğine göre, işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.

Çalışma Süresinin Belgelenmesi

Madde 9 ? İşveren, işçilerin çalışma sürelerini uygun araçlarla belgelemek zorundadır.

Günlük Çalışma Süresinden Daha Az Çalışılacak İşler

Madde 10 ? Sağlık kuralları bakımından, günde, ancak 7,5 saat ya da daha az çalışması gereken işlerde çalışan işçiler hakkında, iş süreleri yönünden, İş Kanununun 63 üncü maddesinin son fıkrasında öngörülen yönetmelik hükümleri uygulanır.

Sınırlandırma

Madde 11 ? Çalışma süreleriyle ilgili olarak öngörülen sınırlamalar, işyerleri ya da yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

Madde 12 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
 
Ynt: Fazla çalışma ve ücretler.

Bize böyle bir yazı gönderdiler ve bunun el yazısı ile yazmamızı istediler.
Kanunda böyle bir yazının yeri ve yazılması isteği varmıdır.

*****************ünvanlı firmamızın, işlerinin yoğun olması hallerinde İş Kanunu?nun ilgili hükümleri çerçevesinde, bağlı bulunduğum departman amirlerinin emirleri doğrultusunda istenildiği zaman ve şartlarda (İç ve Dış Piyasa imalatlarında) mesaiye kalarak haftalık çalışma saatini aşan sürelerde, hafta tatili ve genel tatillerde çalışacağımı kabul ve beyan ederim.

Gereği bilgilerinize arz olunur.
Personel Adı ? Soyadı ? imza:


11 saat lik çalışma süresi bu yazıdan sonra kapsam dışı bırakılabilirmi?

İyi çalışmalar.
 
Ynt: Fazla çalışma ve ücretler.

coden ' Alıntı:
Bize böyle bir yazı gönderdiler ve bunun el yazısı ile yazmamızı istediler.
Kanunda böyle bir yazının yeri ve yazılması isteği varmıdır.

*****************ünvanlı firmamızın, işlerinin yoğun olması hallerinde İş Kanunu?nun ilgili hükümleri çerçevesinde, bağlı bulunduğum departman amirlerinin emirleri doğrultusunda istenildiği zaman ve şartlarda (İç ve Dış Piyasa imalatlarında) mesaiye kalarak haftalık çalışma saatini aşan sürelerde, hafta tatili ve genel tatillerde çalışacağımı kabul ve beyan ederim.

Gereği bilgilerinize arz olunur.
Personel Adı ? Soyadı ? imza:



benim bildiğim kadarı ile kanunda böyle bir yazı yok eğerki bu yazıyı yazar ve imzalarsanız işverniniz çok rahat birşekilde sizi çalıştırabilir. işveren kednini sağlama alabilmek için bu yazıları imzalatyor.
burda fazla mesai ödiyecekleirni yazmamışlar ..
size kalmış bir durum..

iyi çalışmalar


11 saat lik çalışma süresi bu yazıdan sonra kapsam dışı bırakılabilirmi?

İyi çalışmalar.
 
Ynt: Fazla çalışma ve ücretler.

Hiç bir yazı ile İş Kanunda yer alan bir madde kapsam dışı olamaz. Tabi bu yazı yeni bir kanun değilse :D Fazla mesai ile ilgili yazıyı imzalamanızda sakınca yoktur. Çünkü mesai Kanunda yazan sınırlarda ve karşılığı ücret verilerek yapılmalı. İşçinin rızası olmadan mesai yaptırmak yasak olduğu için işyeriniz mecburen bu yazıyı imzalatıyor. Yazıda da Kanuna atıfta bulunulmuş. Hepsi bir tarafa ne imzalarsanız imzalayın kanuna aykırı ise geçerli olan kanundur. hakkınızı arayacağını mercide mahkemedir.
 
Üst