Fazla Çalışma Ve Yemek

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan boi_uns
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Haz 2012
Mesajlar
74
Konum
KONYA/AKŞEHİR
değerli meslekaşlarım;2 sorum olacaktı
1) İŞÇİNİN YEMEK İSTİKAKI NEDİR?BELİRLENEN MEBLAĞ NE KADARDIR?(işverenin bu konuda bi zorunluluğu olmadığını biliyorum)

2) İŞÇİNİN HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NEDİR? HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ AŞILMASI DURUMUNDA ( ÖRNEĞİN NÖBETLER )




Büyük harf yazamak kurallara aykırıdır. Düzeltin lütfen
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1) Dediğiniz gibi zorunlu olmayıp, 2012 için yemek yardım muafiyet üstlimiti 11,70 TL'dir
2) İş kanunları doğrultusunda haftalık 45saat'tir ( Eğer ki iş sözleşmenizde daha aşağıda belirlemediyseniz ) Nöbetler ise bu süre aşılıyor ise fazla çalışma gereklilikleri uygulanır. İş sözleşmenizde haftalık 45 saatin altında süre belirlediyseniz o süreyi aşan durumlar için de fazla süreli çalışma doğrultusunda hareket etmelisiniz.
 
Evet işverenin çalışanlarına kanunen öğle yemeği-yemek verme zorunluluğu bulunmamamaktadır.Ancak işveren isterse mümkündür.
İşverenin sunduğu bu hizmeti alanlar doğrudan yemek hizmetinden yararlanır ,işin gereği alamayanlara ise yemek bedellerinin ödenmesi gerekecek ,bu hizmet verildiği andan itibaren de işci yönünden kazanılmış hak dır,daha sonra işveren tek taraflı olarak bu hakkı ortadan kaldıramaz.
Bu hizmetin haftalık çalışma süresiyle doğrudan ilgisi bulunmayıp,iş günleri üzerinden gidilmelidir.Haftalık çalışma süresi aşıldığında fazla çalışma doğacak,genel de işci fazla çalışma yaptığında yemek bedeli ödenmiyor-yemek verilmiyor ama işveren isterse verebilir,zorunluluk yok,iş günü değil normal günlük çalışma sonrası "nöbet"durumu ise ve bu süre günlük iş günü süresi kadar ise(1,2,3 saat değise) verilmesi isabetli olacaktır.Bu noktada şu sorulabilir,yemek verilen bir işyerinde,işcinin nöbet tuttuğu süre de işveren yemek hizmeti vermek-yada bedelini ödemek zorundamıdır?Evet yada hayır demek kolay değil ama "nöbetçi personel de yemek hizmetinden yararlanır"hükmü konulur ise ihtilaf doğmaz.Hafta tatili,bayram ve genel tatil günlerinde de çalışma olabilir,aynı şekilde bu durumlara istinaden de benzer hüküm konulabilir.
 
Üst