Fazla Mesai Eksik Çalışma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YAZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

YAZ

--------------------------------------------------------------------------------
merhabalar,
gün içinde normal çalışma saatine 4 saat geç başlayan bir işçinin fazla mesaisinden birebir -4 saat kesinti yapılamıyor.
-4

Ynt: Fazla Mesai Eksik Çalışma

sorunuzu daha açık bir şekilde sorabilirseniz yardımcı olmaya çalışıtrım.

işçi normal çalışma saatinden 4 saat erken çıktığın da yada sabah 4 saat geç başladığı zamanlarda ay içinde kaldığı fazla mesai den kaç saat kesinti yapılır.( aylık fazla mesai saat toplamı 28 ise - 4 saat birebir kesinti yapamıyorum.)4 saat yerine kaç saat kesinti yapmalıyım.

normal mesaiden eksik çalıştığı saat kadarını daha sonraki günlerde telafi çalışması olarak yapabilirsiniz. (iş kanunu 64 md)

fazla mesai, normal mesainin 1,5 katı uygulandığı durumlarda 3 saat kesinti yapılır.

scorpıon iş kanunu 64 md okuyun.
-/-
eksik çalışma karşılığı mesai yaptırıldığında ne kadar eksik çalışılmış ise o kadar telafi çalışması yaptırılabilir.

Günde 9 veya 7,5 saat çalışma yapmak zorunda olan işçi haftada 45 saat çalışmak zorundadır.
bu saatlerin dışında her türlü çalışma fazla mesai sayılır.Bu da günde 3 saati geçemez (hafta içi) Pazar günü işveren tatil yapmak zorundadır.Bu genel tatil pazar günü olarak kabul edilir.Oysa iş yasası pazar gününü göstermiyor.Haftade 45 saat çalışan bir gün ücretli tatil yapar deniliyor.Eğer bu tatil gününde işçi çalışırsa işçi bir günlük ücret ve % 50 si fazlasını alır diyor.Buradan anlaşacağı üzere;
1)-Çalışmadan tatil ücretini işveren vermek zorundadır.
2)-Fazla mesai için çalıştığı saati verilecek,
3)-Fazla çalıştığı sürenin ayrıca % 50 si daha verilir.
örnek;tatil için normal ücret ;100 YTL
Fazla mesai 1 gün ise;100 YTL
Ayrıca % 50 si ; 50 YTL TOPLAM 250 YTL OLMAKTADIR.
Bu konuda işverenler pazar günü verilmesi gerekenin % yüzde yüzü yada 1 günlük ücretin 1 katı olmak zorunluluğu vardır.deniliyor.Bu konuya yargıtay AÇIKLIK GETİRDİ.Yukardaki örnek gibi oldu.Fakat c.tesi veya diğer günlerde mesai ücreti 1 günlük ücret kadar verilir yani işçinin ücreti 100 ytl ise fazla mesai ücreti olarak 100 ytl verilir toplam 200 ytl deniliyor.
ayrıca hafta içinde 45 saat çalışmayan işçi hafta sonu ücretini hak edemez.Saygılar.

sn. alperemin,
hafta tatili mesaisi olması için 45 saat doldurma şartı yoktur. asıl şart 7 günlük zaman diliminin tamamının çalışılmış olmasıdır. yani hafta nın ilk 6 gününde 1 er saat ücretsiz izin alan bir işçi 45 saati doldurmamıştır. bu kişi haftanın 7. günü de çalışıyorsa bu çalışılan saatin tamamı hafta tatili mesaisidir. bkz. hafta tatili yönetmeliği

YILLIK İZİN KULLANIMADIĞINDA ÜCRETİN ÖDENMESİ ?

MERHABA ARKADAŞLAR
SİZİN BU KONUDA FİKRİNİZİ ALMAK İSTİYORUM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

2006 YILINDA ÇALIŞANLARINIZA İZİN KULLANDIRTMADINIZ. BU İZİNLERİN KARŞILIĞINDA ÜCRETİNİ ÖDEYECEKSİNİZ.
BEN 14 GÜN OLARAK HESAPLADIM VE ÖDEDİK . FAKAT ÖNCEKİ ARKADAŞ BUNLARA 16 GÜN ÜZERİNDEN ÖDEMİŞ ÜCRETLERİ ,TABİKİ SORUN OLDU.
BENİM SAVUNMAM ZATEN ÇALIŞMIŞ OLDUĞUNUZ BİR AY BOYUNCA PAZAR GÜNLERİNİNDE PARASINI ALDILAR. YILLIK İZİNLERİ DE 14 GÜN OLDUĞU İÇİN 14 GÜN ÜZERİNDEN HESAPLADIM. 2.KES NEDEN 2 PAZAR GÜNÜNÜN PARASINI ÖDEYİM.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

Ynt: YILLIK İZİN KULLANIMADIĞINDA ÜCRETİN ÖDENMESİ ?

MERKÜR ' Alıntı:
MERHABA ARKADAŞLAR
SİZİN BU KONUDA FİKRİNİZİ ALMAK İSTİYORUM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

2006 YILINDA ÇALIŞANLARINIZA İZİN KULLANDIRTMADINIZ. BU İZİNLERİN KARŞILIĞINDA ÜCRETİNİ ÖDEYECEKSİNİZ.
BEN 14 GÜN OLARAK HESAPLADIM VE ÖDEDİK . FAKAT ÖNCEKİ ARKADAŞ BUNLARA 16 GÜN ÜZERİNDEN ÖDEMİŞ ÜCRETLERİ ,TABİKİ SORUN OLDU.
BENİM SAVUNMAM ZATEN ÇALIŞMIŞ OLDUĞUNUZ BİR AY BOYUNCA PAZAR GÜNLERİNİNDE PARASINI ALDILAR. YILLIK İZİNLERİ DE 14 GÜN OLDUĞU İÇİN 14 GÜN ÜZERİNDEN HESAPLADIM. 2.KES NEDEN 2 PAZAR GÜNÜNÜN PARASINI ÖDEYİM.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

İş akdi devam eden bir personele yıllık izin prasını ödeyemezsiniz.
ödeyebilmek için işçinin işten ayrılmış olması gerekir diyebiliyorum.

yasal olmamasına rağmen yapılan uygulama; izinli olacağı sürenin ücreti açıktan ve fazladan ödenir. yani izin kullansa idi ne kadar çalışmadan ücret alacaktı ise o kadar. resmi evraklarda izin kullandı gösterilir.