Fazla Mesai

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muh1111
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

muh1111

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar

fazla mesai hesaplamasında haftaiçi haftasonu yüzde kaç fazla eksik artık iyice kafam karıştı. herkes farklı bişey sölüyor. internette de araştırdım kanunu okudum ama iki yerde aynı yorumu bulmak mümkün değil. çoğunluğa uyup o şekilde hesaplayalım diyorum ama:(

Ynt: fazla mesai

İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Madde 1 ?Bu Yönetmeliğin amacı, ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle 4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık normal çalışma süresinin dışında yapılacak fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaya ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
Madde 2 ?Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 41 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 3 ?Bu Yönetmelikte geçen:
a) Fazla çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları,
b) Fazla sürelerle çalışma: Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti
Madde 4 ?Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde, fazla çalışma süresince işçinin ürettiği parça veya iş tutarının hesaplanmasında zorluk çekilmeyen hallerde, her bir fazla saat içinde yapılan parçayı veya iş tutarını karşılayan ücret esas alınarak fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma ücreti hesaplanır. Bu usulün uygulanmasında zorluk çekilen hallerde, parça başına veya yapılan iş tutarına ait ödeme döneminde meydana getirilen parça veya iş tutarları, o dönem içinde çalışılmış olan normal ve fazla çalışma saatleri sayısına bölünerek bir saate düşen parça veya iş tutarı bulunur. Bu yolla bulunan bir saatlik parça veya iş tutarına düşecek bir saatlik normal ücretin, yüzde elli fazlası fazla çalışma ücreti, yüzde yirmibeş fazlası fazla sürelerle çalışma ücretidir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde fazla çalışma ücreti, 4857 sayılı İş Kanununun 51 inci maddesinde öngörülen yönetmelik hükümlerine göre ödenir.
Fazla Çalışmada Sınır
Madde 5 ?Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.
Serbest Zaman
Madde 6 ?Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz.
Fazla Çalışma Yapılamayacak İşler
Madde 7 ?Aşağıda sayılan işlerde fazla çalışma yaptırılamaz.
a) İş Kanununun 63 üncü maddesinin son fıkrası uyarınca sağlık kuralları bakımından günde ancak 7,5 saat ve daha az çalışılması gereken işlerde,
b) Aynı Kanunun 69 uncu maddesinin l inci fıkrasındaki tanıma göre gece sayılan gün döneminde yürütülen işlerde (şu kadar ki, gündüz işi sayılan çalışmalara ek olarak bu Yönetmelikte öngörülen fazla çalışmalar gece döneminde yapılabilir),
c) Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi işlerin yer ve su altında yapılanlarında.
Fazla Çalışma Yaptırılmayacak İşçiler
Madde 8 ?Aşağıda sayılan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
a) 18 yaşını doldurmamış işçiler,
b) İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği işyeri hekiminin veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler,
c) İş Kanununun 88 inci maddesinde öngörülen Yönetmelikte belirtilen gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,
d) Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.
Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı
Madde 9 ?Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.
Fazla Çalışmanın Belgelenmesi
Madde 10 ?İşveren, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırdığı işçilerin bu çalışma saatlerini gösteren bir belge düzenlemek, imzalı bir nüshasını işçinin özlük dosyasında saklamak zorundadır. İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, 4857 sayılı İş Kanununun 32 ve 34 üncü maddeleri uyarınca ödenir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve İş Kanununun 37 nci maddesi uyarınca işçiye verilmesi gereken ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
Madde 11 ?Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 12 ?Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

sayın kavazlı
sorumda da belirttiğim gibi kanunu ezberledim artık. ancak bana bunun hesabının bir öerneği herekiyor açıkcası. çünkü uygulamada o kadar sorun çıkıyor ki açıklamakta güçlük yaşıyorum. örn.pzts akşam çalıştırısam 45 saati aşmıyor yani mesai olmuyor mu? 29 ekim de kaçla çarpılacak? 29 ekimde çalışma 45 saati aşmadı diye çalıştıracakmıyız? hesap detayı istiyorum yani kanunu gayet iyi biliyorum zate. yinede yardımınız için teşekkür ederim.

vereceğim linkteki makale süper okuyun örnekli

Güzel bir yazı ama isteyene linki özelden verin lütfen.

Ynt: Fazla Mesai

sayın kızıldereli
çok teşekkür ederim hala bir kaç soru işareti kalmasına rağmen çok yardımcı oldu.
iyi çalışmalar sağolun..

sayın kızıldereli
makaleyi inceledim ancak bişey sormak istiyorum. şimdi ben burdan şunu mu anlamalıyım. uygulamalar gerçekten çok farklı. ben 9 saat çalıştım günlük 90 lira aldım saat ücretim 10 lira 1 saat fazla çalışırsam 15 tl alıcam toplam o günlük 90+15 tl mi almalıyım. yoksa 90+5 tl mi almalıyım.
teşekkürler...

muh1111 ' Alıntı:
sayın kızıldereli
makaleyi inceledim ancak bişey sormak istiyorum. şimdi ben burdan şunu mu anlamalıyım. uygulamalar gerçekten çok farklı. ben 9 saat çalıştım günlük 90 lira aldım saat ücretim 10 lira 1 saat fazla çalışırsam 15 tl alıcam toplam o günlük 90+15 tl mi almalıyım. yoksa 90+5 tl mi almalıyım.
teşekkürler...

Eğer günlük ücret 90 ise (90/7,5 =) saat ücreti 15 TL olacak, 1 saatlik fazla çalışma ücreti ise 22,50 TL olarak hesaplanıp toplamda günlük ücret 112,50 TL olarak tahakkuk edecektir. Günlük çalışma sürenizi aşan saat ile fazla çalışmaya ait saat ücretini çarpmanız sonucu toplam tahakkukuku hesaplayabilirsiniz.

Saat ücreti 10,00 TL ise (günlük normal çalışmanızın 7,5 saat olduğunu varsayarak) 2,5 saat fazla çalışmanın karşılığı 37,50 TL olacaktır.

Tam çalışma koşullarınızı bilemediğm hatalı olabilir. (Örneğin günlük 9 saat çalışıp cumartesi-pazar çalışmıyorsanız 10 saat çalıştığınızda 1 saat fazla mesai alırken, 6 gün çalışıp bir gün tatil yapıyorsanız 2,5 saat fazla mesai hesaplanmalıdır.

sayın taner başkan
sayın kızıldereli mazars dengenin sitesinde bulunan bir makale gönderdi ve bende hesaplamayı sizin gibi yapıyordum anacak o makale aklımı fazlasıyla karıştırdı makaleye bir göz atarsanız söylemek istediğim daha iyi anlaşılacak.
Link yasak özelden veriniz.

muh1111 ' Alıntı:
sayın kavazlı
sorumda da belirttiğim gibi kanunu ezberledim artık. ancak bana bunun hesabının bir öerneği herekiyor açıkcası. çünkü uygulamada o kadar sorun çıkıyor ki açıklamakta güçlük yaşıyorum. örn.pzts akşam çalıştırısam 45 saati aşmıyor yani mesai olmuyor mu? 29 ekim de kaçla çarpılacak? 29 ekimde çalışma 45 saati aşmadı diye çalıştıracakmıyız? hesap detayı istiyorum yani kanunu gayet iyi biliyorum zate. yinede yardımınız için teşekkür ederim.
muh1111 ' Alıntı:
sayın kavazlı
sn.muh1111,
ezbere bildiğiniz kanunda sanıyorum bazı noktaları göz ardı ediyorsunuz, şöyle ki:
- 29 ekim resmi tatildir, resmi tatil günleri çalışma süresi hesabında,çalışılmış gibi kabul edilir, çalışma olmamasına rağmen o gün için ücret ödenir,
haftalık çalışma süresi 45 saattir, 45 saati aşan süre fazla çalışmaya girer.Yani 08:00-18:00 çalışıp, günde 1 saat ara dinlenmesi olan bir çalışan,günde 9 saat çalışma ile 5 günde pazartesiden cuma mesai bitimine kadar haftalık yasal çalışma süresini tamamlar.
Bu durumda örneğin pazartesi akşamı 2 saat , salı akşamı 2 saat fazla çalışma yapıp,devamındaki günlerde normal çalışma yapan kimse o hafta için toplam 4 saat fazla çalışması karşılığında %50 arttırılmış haliyle 6 saatlik ücrete hak kazanır.Fazla çalışma saat ücreti 10x1,5=15TL eder , bu da 4 saatlik fazla çalışma ücreti olarak 4x15=60 TL ödenmesini gerektirir.
Aynı işçi pazartesi devamsızlık yaptı, diğer günler 2 saat fazla çalışma yaptı ise:
Günlük çalışma süresi 9 saat, 4 günlük çalışma süresi 4x9= 36 saat, 4 günlük fazla çalışma süresi 4x 2 saat olacağına göre;
36+8= 44 saat çalışmış olacağından fazla çalışma ücretine hak kazanamayacaktır.

belediyemizde hizmet alımı yolu ile işçi çalıştırılmaktadır. Haftada beşbucuk (haftada 45 saat)gün çalışıp, Cumartesi öğleden sonra ve pazar günü olmak bir buçuk gün tatil yapıyorlar. 1 günlük işçilik bedeli 34,41 TL.dir. Bu işçiler pazar günü çalışırsa ne kadar fazla mesai vermemiz gerekir. ayrıca akşamları fazla saat ücretleri ne kadar olmalıdır.

papatya81 ' Alıntı:
belediyemizde hizmet alımı yolu ile işçi çalıştırılmaktadır. Haftada beşbucuk (haftada 45 saat)gün çalışıp, Cumartesi öğleden sonra ve pazar günü olmak bir buçuk gün tatil yapıyorlar. 1 günlük işçilik bedeli 34,41 TL.dir. Bu işçiler pazar günü çalışırsa ne kadar fazla mesai vermemiz gerekir. ayrıca akşamları fazla saat ücretleri ne kadar olmalıdır.
hafta tatili ücretini günlük kazancının ilace 1.5 katı kadar hesaplamalısınız
yani haftda 6 iş günü çalışan personelin usuluen 1 gün dinlenme hakkı var şayet personel tatil gününü çalışarak geçirir ise 34,41 e ilave olarak (34.41x1,5)=51,61 yani toplam 86.02 tl ödemelisiniz .
normal günlerde ise fazla çalılışan her saat içi kazancın % 50 sini fazla ödeyeceksiniz yani saat ücreti 34,41/7,5=4,59 % 50 zamlı olacagından 4,59x%50=2,29 saat başiına fazla mesai hesaplamalısınız .

AyAşAr ' Alıntı:
papatya81 ' Alıntı:
yani haftda 6 iş günü çalışan personelin usuluen 1 gün dinlenme hakkı var şayet personel tatil gününü çalışarak geçirir ise 34,41 e ilave olarak (34.41x1,5)=51,61 yani toplam 86.02 tl ödemelisiniz .
Yanlış hesap!
Hafta tatili ücreti zaten çalışmasa da ödeniyor.Çalıştığı hafta tatili için ayrıca 1 günlük ücrete daha hak kazanılır.Yani fazladan sadece 1 günlük ücret ödenir hafta tatili çalışmasında.

Yani fazladan sadece 1 günlük ücret ödenir hafta tatili çalışmasında.

sayın keremcem +1 günlük uygulamaya ilişkin kaynak gösterirmisiniz yargıtay karaları ilave 1.5 katı uygulanacaktır görüşünde ..