Fazla Mesai

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ekmek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar,

Pazartesi: sabah 09:00'da iş başı akşam daha doğrusu sabah 03:00'da çıktım.
Ertesi gün,
Salı: Öğlen 12:00'da iş başı ettim akşam 18:00'da mesai sona erdi.
Çarşamba: sabah 09:00'da mesai başladı ve akşam 23:30'da bitti.

Sorum, ertesi gün olan salı günü 12:00'da işe gelmiş olmam o gün yarım gün çalıştığım anlamınamı gelir. Çok komplike bir durum var. Mesailerimi hesaplamaya çalışıyorum ve bir ortalama çıkartmaya çalışıyorum. Acaba bu tarz durumlarıda yani salı günki işe öğlen 12'de gelmem ve iş başı etmem bir etki ediyormu onu merak ediyorum.

umarım anlatabilmişimdir eğer cevaplamak isteyipte anlayamadığınız bir şey olursa sorduğunuz sorularla açabilirim. Teşekkür ederim.

Ynt: Fazla Mesai

Günlük olarak kaçta çıktığınız değil, haftalık 45 saati aşıp aşmadığı önemlidir fazla çalışma ücretine hak kazanmak için.
18:00 de çıkmanız gerekirken, 03:00 te çıktığınızda 9 saat fazla çalışma yapmış olmanıza rağmen, ertesi gün 9:00 de işbaşı yapmanız gerekirken 12:00 de işbaşı yapmış olmanız, bir önceki akşamki çalışmanızdan 3 saati o geç geldiğiniz sabah için yapmış olmanız demek oluyor. Yani geç gelişiniz, fazla çalışma sürenizden düşülür .

sn.keremcem kolay gelsin,

fazla çalışılan 3 saatin karşılığı 4,5 saat işe geç gelme olmazmı ?

iyi çalışmalar..

aşkınbulduk ' Alıntı:
sn.keremcem kolay gelsin,

fazla çalışılan 3 saatin karşılığı 4,5 saat işe geç gelme olmazmı ?
keremcem ' Alıntı:
Günlük olarak kaçta çıktığınız değil, haftalık 45 saati aşıp aşmadığı önemlidir fazla çalışma ücretine hak kazanmak için.
Aşmıyor ise evet sorun yok.Doğrudan f.çalışmaya hükmetmemek gerekir.Ama aşıyor ise tabiki aşan kısım(3%50=4.5)

FAzla çalışmanın karşılığında fazla çalışma ücreti ödenir, çalışan isterse ücret yerine serbest zaman olarak ta kullanmayı TALEP EDEBİLİR., ama akşam 3 saat fazla çalıştım, sabah 4,5 saat geç gelebilirim şeklinde insiyatif kullanarak geç gelmeyi seçme hakkı yok.

Peki arkadaslar bunun tespiti için bir bilirkişimi atıyor olacak hakim. Tespiti nasıl gerçekleşir.

Ekmek ' Alıntı:
Peki arkadaslar bunun tespiti için bir bilirkişimi atıyor olacak hakim. Tespiti nasıl gerçekleşir.
Fazla çalışma ücretlerinin ödendiğinin ispat yükü işverene,f.çalışma ücret alacağının ispatı ise işciye ait olup,öncelikle fazla çalışma yapılmış olduğunun ispat olunması gerekir.
F.çalışmaların ispatında tanık beyanları,ücret bordroları,yemin,personel takip sistemi var ise elektronik sistem(bilgisayar)ve saat olarak yazılı olan günlük imza çizelgeleri,kamera görüntüleri,mal teslim ve alım belgeleri,vardiyalı çalışma var ve bu konuda ki yazılı talimatlar,işyerinde bilgisayar ortamında görülen sörwır kayıtları,kısaca her türlü bilgi belge kayıt dikkate alınırarak oluşan kanaat sonucu karar verilir.

Şeref bey şimdi benim elimde iki muhtemel ispat argümanı söz konusu.

1. Şirket içi yazışmalar.
2. Şahit
3. Kamera kayıtları

Öncelikle şahitler şirket içinde halan aktif olarak çalışan kişiler ve bu çalışan kişiler tanık olmaktan; işlerini kaybetme tehlikesinden dolayı çekiniyorlar. Fakat isimleri sadece hakimler tarafından bilinmesi ve şirkette çalıştıklarına dair bir bilgiyle gizli tanık sıfatıyla mahkemeye katılmaları mümkünmüdür. Bunu merak ediyorum.

Şirket içi yazışmalar ve kamera kaydı görüntülerine ise ulaşmam mümkün değil. Ulaşmam mümkün olsa dahi veri hırsızlığına gireceğinden kuşkulanıyorum.

Tüm bunların neticesinde benim iddiam üzerine hakimin müfettiş atayıp tüm bunları kanıtlama imkanı var diye biliyordum.

Halen çalışmaya devam etmekte olan kişilerin işyerine karşı şahitlik etme konusu, her zaman sıkıntı yaratan durumlardandır, sizin de belirttiğiniz üzere işi kaybetme riski nedeniyle her zaman sıkıntı yaratmaktadır.
Gizli tanıklık konusunda ise,
davadaki diğer tarafın, üstelikte bir kusurla suçlanan tarafın, kendisini KİMİN hangi konuda NE ŞEKİLDE suçladığını öğrenme hakkı vardır.