Fazla Mesai

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cossmer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
öncelikle iyi günler benim sorum iş yerine girişde fazla mesai oldukca kalırız diye sözleşme imzaladık ancak bizi 8 saat fazla mesai bırakıyorlar yani 8+8 16 saat calısmıs oluyoruz soz zamanlarda aşıırı bel agrısı nedeni ile bu sekilde mesai ye kalamıyorum gecen gün aynı bu sekilde mesai bırakmak istediler bende kabul etmedim için mesai kalmadıgım diye tutanak tutmuşlaqr ve benden savunma istediler bende savunma yazmadım iş kanunlarına göre 8 saat mesai yasak diye şimdi sorum su işe girişde fazla mesai kalırız diye imzamız var bende 8 saat mesai kalamıyorum bu şekilde devam edersem tazminatsız olarak işden cıkaracaklarını söylediler böyle bişey varmı yardımlarınızı bekliyorum

Keşke savunmanızı yazsaydınız, günlük 8 saat fazla çalışma nedeniyle sağlık sorunları yaşadığınızı ve bu sebeple fazla çalışma yapmadığınızı belirtseydiniz savunmanızda.

Fazla mesai yapacağınızı bildirdiğiniz için fazla mesaiyi yapmanız gerekir. Ancak İş Kanunu gereği günde 8+3=11 saatten fazla yapılamaz.

Ve yıllık topamda 270 saati aşamaz, işverenler genelde buna dikkat etmiyorlar. Mesai deyince sınırsız zannediyorlar :)

Fazla mesai yapmadığınız için kimse sizi işten çıkaramaz, İmzalamış olduğunuz yıllık fazla çalışmaya muvafakat ettiğinize dair yazı olabilir.
İş kanuna göre başka bir şey imzalatılamaz, kanunsuz olur. Fazla mesaiye kalmamanızdan dolayı tüm iş ortamı etkileniyor ve işyeriniz zarar görüyor ise
fesih son çare olmasına rağmen yine de tazminatlı olarak çıkışınızı yapabilirler.

Bu olayda günlük;
-İş süresi 16 saat ise(tabi çalışma süresi 16 saat ise durum daha farklı olacaktır)
-ara dinlenme 16-2=günlük(fiili)çalışma süresi 14 saat
-buna göre haftanın 5 yada 6 işgünü çalışılan işyerlerinde haftalık fazla çalışma süresi belirlenir
-ancak haftalık çalışma süresi aşılmamış ols dahi, günlük 11 saati aşan çalışma süreleri f.çalışma sayılır
Diğer yönlerden;
-Ücreti ödenmeyen çalışmalar angarya demektir(angarya yasak)kabül edilemez,ücreti ödenmelidir
-Ödenmiyor ise,4857/M.24-e bendin de ifade edilen ücret geniş anlamda ücret olarak değerlendirileceğinden, bu kapsama ücretin ekleri de dahil olup,ödenmemesi işciye sözleşmeyi fesih hakkı verir.
-Hemen belirtelim ki bu durumda,fazla çalışma yaptığının ispatı istemde bulunan işciye ait,bu noktada ücret bordroları/pusulalarının varlığı ve içeriği çok önemlidir
-bu şekil çalışma düzeni yani yapılan işin de mahiyetine bağlı olarak çalışma süresinin uzunluğu iş kazası ve meslek hastalığı yönünden de işveren aleyhine sonuçlar doğurabilir
-aylık maktu ücretle çalışanlar açısından,(yani aylık ücrete fazla çalışmanında dahil olduğu sözleşmede belirtilmişse)270 saati aşan fazla çalışmaların da ücreti ödenmelidir
-işcinin onayı alınmadan, işverence yaptırılacak fazla çalışmaya işcinin katılmadığı gerekçesiyle iş sözleşmesi feshediğinde koşulları uyuyorsa işci kıdem tazminatına hak kazanır
-işci onay vermiş olsa da,yılda 270 saati aşan fazla çalışmalara katılması için zorlanmamalı diye düşünüyorum