fonradar

Feshanede Açılan Standın Vergilendirilme Boyutu Hk.

Üyelik
28 Nis 2011
Mesajlar
29
Konum
istanbul
değerli meslektaşlarım limited şirketi olan bir firma ramazan ayında feshanede stand olarak takım elbise satışı yapıcak buradaki faaliyetimiz vergisel boyutu nedir tam olarak neler yapması gerekir bilgisi olan varsa sevinirim?
 
Selamlar
Bilgimiz dahilinde yardımcı olmaya çalışalım.Fakat tabiki konuyu bağlı bulunduğunuz daireye ve ticaret odasınada danışmanızda fayda var.Netice de uygulamalar farklılık gösterebilmektedir.
Öncelikle faaliyetin sadece ramazan ayı boyunca yapıldığını düşünürsek bana göre bu adresin ek işyeri veya şube olarak düşünülmemesi lazım.Yani genel kurul kararı almak ve sadece noterden onaylatmak suretiyle vergi dairesine bildirmenin yeterli olacağını düşünmekteyim.
Ayrıca vergi dairesi ile görüşerek her ne kadar satışınızın perakende sınırlarına dahil olsada hepi topu 1 ay süreceğini ve bu 1 aylık süre zarfında da satışların perakende satış fişi ve fatura kullanmak suretiyle belgeleneceğini ve yine bu anlamda ödeme kaydedici cihaz kullanmak istemediğinizi daireye bildirmelisiniz.Kanımca dairenin size ökc'yi zorunlu tutmayacağını düşünmekteyim.
Dairenin onay vermesi halinde perakende satış fişi tastiklemeniz gerekecektir.Bu arada daireye yaptığınız bildirim dilekçesi,genel kurul kararı ve vergi levhasının bir sureti de kiralanmış olan standda bulunması icab edecektir.Vergisel anlamda da faaliyet kazancı ve kdv,zaten merkez işyeri ile birleştirilip beyan edilecektir.
Görüşüm böyledir.
Yine ayrıca konunun maliye ayağı hakkında,aramıza yeni katılan maliyeci arkadaşlarda görüşlerini esirgemezse memnun olurum.Hazır kendileri ile aynı ortamı paylaşıyorken ilk elden,uygulama hakkında mali idare açısından olayı değerlendirirlerse sevinirim.
Saygılar
 
değerli meslektaşlarım limited şirketi olan bir firma ramazan ayında feshanede stand olarak takım elbise satışı yapıcak buradaki faaliyetimiz vergisel boyutu nedir tam olarak neler yapması gerekir bilgisi olan varsa sevinirim?

Sayın adem5385,

Ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılanlar VUK 206 sıra no lu genel tebliğinde belirtilmiş hep birlikte bir bakalım ne diyor,

F - ÖDEME KAYDEDİCi CİHAZLARI KULLANMA MECBURİYETİ DIŞINDA BIRAKILANLAR:
Bilindiği üzere, 3100 sayılı Kanunun 1. maddesinin 3. fıkrasında "ödeme kaydedici cihazların kullanılması mecburiyeti Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilen faaliyetlerle uğraşanlar hakkında uygulanmaz." hükmü yeralmaktadır.
Anılan maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak münhasıran aşağıda belirtilen faaliyetlerle uğraşan mükelleflerin Vergi Usul Kanununun 232. ve 233. maddelerinde belirtilen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmaları uygun görülmüştür.
a) Demirciler (tornacı, tesfiyeci, frezeci ve kaynakçılar dahil, süs eşyası yapanlar hariç olmak üzere, demiri ve demirden mamul maddeleri, sıcak veya soğuk olarak dövmek, doğramak, kaynak yapmak veya sair şekillerde işlemek suretiyle faaliyet gösterenler)
b) Alüminyum doğramacıları, (alüminyumu kesmek, bükmek gibi veya sair şekillerde bilfiil işleyerek eşya haline getirip satanlar)
c) İnşaat müteahhitleri (Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleri ile uğraşanlar)
d) Emlak komisyoncuları (Gayrimenkullerin alım, satım ve kiralanmasıyla ilgili işlere tavassut edenler)
Şu kadar ki mükelleflerin, söz konusu madde uyarınca ödeme kaydedici cihazları kullanma nıecburiyetinin dışında bırakılmaları, Bakanlığımızca gerek görülen hallerde bilahare mecburiyet kapsamına alınmalarına engel değildir.


Görüldüğü gibi siz bu kapsama girmiyorsunuz yani açaçağınız stand'da ödeme kaydedici cihazınızı kullanmanız gerekiyor.
Stand açmak için sanırım stand'ın açılacağı yere ait belediye başkanlığı ile bir sözleşme yapmış olmanız gerekir bu sözleşmeyi bağlı bulunduğunuz vergi dairenize bildirmeniz gerekiyor.

İyi Günler.
 
Merhaba ;

Olaya sadece Ö.K.C açısından bakar isek (diğer yapılacakları Sn.twolf özetlemiş ) aşağıdaki özelgelere göre
ÖKC kullanma mecburiyetiniz yoktur.

Bazı arkadaşlar belki bu konuda özelgeler olaya münhasırdır diyecektir ama 425 sıra nolu VUK tebliği ile artık özelgelerin ne kadar önemli olduğunun göz ardı edilmemesi gerekir.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü


TARİH
:
27.08.2012
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2681
KONU
:
Bir aydan az bir süreyle kurulacak çadırda yapılacak satışlar için şubeye ait yazarkasanın kullanılıp kullanılamayacağı ile vergi dairesine bildirim zorunluluğu bulunup bulunmadığı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; kurumunuzun ... otoparkında 10 ila 30 gün arasında geçici süreyle kurulacak olan çadırda satış yapmayı planladığı belirtilerek, söz konusu satış yeri geçici olarak kullanılacağından Vergi Usul Kanunu'nun 159'uncu maddesi kapsamında vergi dairesine bildirimde bulunulup bulunulmayacağı ve bu işyerinde ayrı bir ödemekaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz olup olmadığı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 153 ve müteakip maddelerinde, mükelleflerin vergi dairesine bildirmekle zorunlu tutuldukları hususların işe başlama, adres ve iş değişiklikleri ile işyeri sayısındaki değişiklikler, işi bırakma, bina ve arazi değişiklikleri olduğu belirtilmiştir. Anılan Kanunun 159'uncu maddesinde ise mükelleflerin aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında meydana gelen artış veya azalışları vergi dairesine bildirme yükümlülükleri düzenlenmiştir.

Buna göre, ... otoparkında geçici süreyle satış yapma amacıyla kurulacak olan çadır iş yerleri, işyeri sayısında meydana gelen artış olarak değerlendirileceğinden söz konusu değişikliğin vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Öte yandan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 Sayılı Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında "Maliye Bakanlığı belirleyeceği esaslar dahilinde, gerekli şartları taşımayan cihazlar kullanılarak veya elle doldurularak satış fişi düzenlenmesine izin verebilir" denilmiştir.

Söz konusu hükümle Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, 233 sayılı Kararnameye göre kurulan kamu iktisadi teşebbüsleri, Türkiye Ticaret Sanayi ve Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından veya bunların iştiraki ile organize edilen ve belirli zamanlarda açılan fuar, panayır, sergi veya benzeri adlar altındaki yerlerde "geçici bir süre faaliyette bulunulması (azami bir ay) bu kısa süre içerisinde yapılan satışlar için cihaz kullanılmasının mükelleflere büyük mali külfete neden olması" dolayısıyla söz konusu yerlerdeki geçici faaliyetlere istinaden Vergi Usul Kanununun belge düzenine ilişkin hükümleri gereğince fatura veya perakende satış fişlerinin düzenlenmesi uygun görülmüştür.

Bu nedenle, ... otoparkında 10 ila 30 gün arasında geçici süreyle kurulacak olan çadırların, yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından veya bunların iştiraki ile organize edilmesi ve azami bir ay faaliyet gösterilmesi halinde, bu süre içerisindeki satışlarınızı ödemekaydedici cihaz kullanmaksızın Vergi Usul Kanununda geçen fatura veya perakende satış fişleriyle belgelendirmeniz mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü)


TARİH
:
26.07.2012
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.26.15.02-195[1-2012/1]-136
KONU
:
Bir ayı geçmemek kaydıyla fuar vb. yerlerde satış yapanların ödemekaydedici cihaz kullanma mecburiyetlerinin bulunup bulunmadığı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, organizasyon hizmeti faaliyetinden dolayı mükellef olduğunuz, ... İl'indeki Tarım Teknolojileri fuarında 4 gün süre ile çay ve su satışı yapacağınız, bu satışlarınızı perakende satış fişleri ile belgelendirmek istediğiniz belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Bilindiği üzere,
Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 Sayılı Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında "Maliye Bakanlığı belirleyeceği esaslar dahilinde, gerekli şartları taşımayan cihazlar kullanılarak veya elle doldurularak satış fişi düzenlenmesine izin verebilir" denilmiştir.

Anılan hükümle Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, 233 sayılı Kararnameye göre kurulan kamu iktisadi teşebbüsleri, Türkiye Ticaret Sanayi ve Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile Vakıflar tarafından veya bunların iştiraki ile organize edilen ve belirli zamanlarda açılan fuar, panayır, sergi veya benzeri adlar altındaki yerlerde "geçici bir süre faaliyette bulunulması (azami bir ay) bu kısa süre içerisinde yapılan satışlar için cihaz kullanılmasının mükelleflere büyük mali külfete neden olması" dolayısıyla söz konusu yerlerdeki geçici faaliyetlere istinaden Vergi Usul Kanununun belge düzenine ilişkin hükümleri gereğince fatura veya perakende satış fişlerinin düzenlenmesi uygun görülmüştür.

Buna göre, ... düzenlenen Tarım Teknolojileri fuarının, yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından veya bunların iştiraki ile organize edilmesi ve azami bir ay faaliyet gösterilmesi halinde, bu süre içerisinde gerçekleştirilecek satışlarınızı ödemekaydedici cihaz kullanmaksızın Vergi Usul Kanununda geçen fatura veya perakende satış fişleriyle belgelendirmeniz mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 
müşterimizin beltur a.ş kapsamında kira sözleşmesi oldu ilgili yere ait karar aldım vergi dairesi bildirimini yaptım ayrıca kira kontratın damga vergisini yatırıp vergi dairesi boyutunu hallettim şubemizde kullanmış olduğumuz yazar kasayıda standa getirdik sizlerde bu konuda ilgili mevzuat paylaşmıssınız bir sıkıntı çıkmaz inşaallah verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
Selamlar
Şubede bulunan ökc'yi standa getirdiniz.Şubeyi 1 aylığına kapattınız mı? Açıksa,şube satışlarında ne kullanacak?
 
Siz bilirsiniz ama,ben olsam,stand için perakende fiş bastırır,şubedeki ökc'yi aynı adresinde kullanmaya devam ederdim.
Karar sizin tabiki.
 
Sayın muhasebe,

Kusura bakmayın ama ben öyle diyeceğim :)

Yalnız dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama özelgelerde ÖKC kullanılmayacaktır diye açık ve net bir ifade mevcut değil dolayısı ile ÖKC kullanılabilir.
Benim şahsi görüşüm bu özelgelerden ziyade itibar ettiğim VUK 206 sıra no lu genel tebliğidir.
Tebliğ'de hangi şartlarda ÖKC kullanılmayacağı belirtilmiştir (3100 sayılı kanun 1/3)

Özelgelerde ise 3100 sayılı kanunun 2/3 maddesine değinilmiş ki daireye sorulan sorular ve forumda sorulan soruya karşılık uzaktan ve yakından bir ilgili yoktur nedeni ise özelgedeki 3100 sayılı kanunun 2/3 maddesine yapılan gerekli şartları taşımayan cihazlar diye belirtilmiş.
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]3. Maliye ve Gümrük Bakanlığı belirleyeceği esaslar dahilinde, gerekli şartları taşımayan cihazlar kullanılarak veya elle doldurularak satış fişi düzenlenmesine izin verebilir.[/FONT]

Oysa daireye sorulan sorular ve forumdaki soru ÖKC uygun olup olmaması ile alakalı değildir.
Daha öncede dediğim gibi her özelgenin doğru olduğunu kabul etmek imkansız özelge soruyu soran mükellefi bağlar bir başka mükellef bunu örnek alamaz.
Dairedeki her memurun her şeyi dört dörtlük bilecektir diye bir anlamda çıkarmak olmaz.

İyi Günler.
 
Merhaba ;

Sn.demiral, tüm görüşlere saygılı olduğumu özellikle belirtmek isterim.
Yalnız dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama özelgelerde ÖKC kullanılmayacaktır diye açık ve net bir ifade mevcut değil
diyorsunuz ,bunun aksini bile zaten düşünemeyiz.Eğer mükellef isterse orada ÖKC tabi ki kullanır.

Özelgelerdeki dilekçe konuları ile başlık altındaki sorunun pek de farklı olmadığını düşünüyorum.

Evet daha önce de bahsettiğiniz gibi bundan önce özelgeler soruyu soranı bağlar 'dı .Sözünü ettiğim tebliğden sonra durum biraz farklılaştı.Ben düşüncelerimi ve bulduklarımı paylaştım. Bu arada soruyu soran arkadaş olayı da çözmüş zaten. Ama yine de her zamanki gibi fikir jimnastiği yapıyoruz,iyi de oluyor.
 
Merhaba ;


Özelgelerdeki dilekçe konuları ile başlık altındaki sorunun pek de farklı olmadığını düşünüyorum.

Özelgedeki sorular ile başlık altındaki soru pek farklı değil fakat benim bahsettiğim durum özeldege 3100 sayılı kanun 2/3 maddesine atıf yapılmış hem özelgedeki sorular hemde başlık altındaki sorularla uzaktan yakından bir bağlantısı yoktur hatta özelgede belirtilen bu kanun maddesine atıf hatalıdır.

Evet daha önce de bahsettiğiniz gibi bundan önce özelgeler soruyu soranı bağlar 'dı .Sözünü ettiğim tebliğden sonra durum biraz farklılaştı.

Yalnız belirttiğiniz tebliğ'de durumun farklılaşması tamamen özelgelerin paylaşılması yönünde x mükellefi için hazırlamış bir özelgeyi y mükellefine maalesef bağdaşlaştıramayız her iki mükellefin sorusu aynı bile olsa özelge sadece muhattap mükellefi bağlar diğer kimseyi değil.
Sayın muhasebe,

Tabii bulduklarınızı ve paylaştıklarınızı paylaşabilirsiniz ve paylaşında.

İyi Günler.
 
Üst