fonradar

Fesih Bildiriminin Geç Yapılması

Üyelik
25 Ara 2014
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhaba,
6 yıldır çalıştığım iş yerinden 19 aralık cuma günü çıkarılacağımı öğrendim. Patronum 31 aralıkta işten çıkarılacağımı söyledi. Neden olarak piyasanın kötü olmasını ve küçülmeye gideceklerini söyledi.
Maaşım 3850 ancak resmi olarak 1600 görünüyor ve kalan kısım elden ödeniyor (işe girerken sözlü olarak bu konuda onayım alındı) şimdi patronum tazminatımı resmi olan üzerinden hesaplarsa ben bir hak idda edebilirmiyim.
8 hafta önceden yapılması gereken bildirimi bana 8 iş günü önceden yaptığı için bir hak talebim olabilir mi. Kısacası yaptırımda bulunabileceğim haklarım nelerdir?
 
6 yıllık çalışan olarak, sözleşmenizin feshedileceğinin size 8 hafta önceden yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
8 haftalık ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
Kıdem ve ihbar tazminatınız gerçek ücretiniz üzerinden (veya eğer ücretiniz kıdem tazminatı tavan ücretini aşıyorsa,kıdem tazminatı tavan ücreti üzerinden ) hesaplanıp ödenmezse dava açıp gerçek ücretinizi ıspatlamanız durumunda ödenmeyen kısmı almanız mümkün olur.
 
cevap için teşekkürler, peki ıspat için aynı işyerinde aynı şartlarda işten çıkarılan arkadaşımın şahitliği yeterlimidir.
 
Şahitle ispatlama mümkündür. Ancak elden aldığınız tutara ilişkin bir belge olursa daha iyi olur. Bir de mahkeme emsal ücrete bakar. Yani sizin durumunuzda benzer pozisyonlarda çalışanlar ne kadar alır. Bunu inceler.
 
Elden alınan ücretle alakalı bir belge yok, sadece üzerinde firmanın logosu ve adres bilgileri bulunan içindeki miktar yazılı bir zarf ile veriliyor. Bunun delil niteliği varmıdır.
İhbar tazminatı ya da mahkemeye vermem için fesih belgesini imzalamamam mı gerekiyor?

Mahkemeyi kazandığımda sadece aradaki farkmı ödenir yoksa ek bir tazminat olurmu?
 
Son düzenleme:
Sözleşmenizin bildirimsiz olarak, haklı bir sebep olmaksızın feshedilmesi durumunda açacağınız kıdem ve ihbar tazminatı davasında alabileceğiniz tazminat sadece kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı olur.
 
Sn.nizam bey ve sn.keremcem beylere katılıyorum,
Ayrıca gerçek ücretin ispatı noktasında ispatı işciye ait,bu çerçevede tanık beyanları tek başına yeterli olmasa da ispat noktasında en önemli faktörlerden biridir,mahkemece tanık beyanları gözetilir,gerçek ücretin tespiti noktasında,başkaca işcinin yetkinliği,mesleği,meslekte geçirdiği süre,kıdemi,iş in mahiyeti,iş yerinin özellikleri,emsal işci ücretinin meslek örgütlerinden araştırılması,ücret bordroları,bu nokta ile ilgili her türlü bilgi,belge vs. araştırılır ve değerlendirilir,
Tabi işveren mevcut/resmi ödenen ücret üzerinden hesaplamalar yapacak,bu çerçevede gerek fesih bildirimi,gerekse ibraname önünüze konulur,illaki ve illaki imzalamzsan ödeme yapmayız,git hakkını mahkemede ara diyecek olurlarsa, "fazlaya dair haklarım saklı kalmak kaydıyle" ibaresini yazıp/şerh düşüp imzalayabilir ve işyerinden ayrıldıktan sonra yine dava açabilir ve ispatlamanız halinde de fark ücretleri alabilirsiniz.
 
Aşagıda sunduğum kararı görmedim ama ibraname de ihtirazı kayıt bulunması noktasıyla ilgili olarak;
"Davacının imzasını taşıyan 08.02.2002 tarihli ibranamede davaya konu hakların ödendiği belirtilse de davacı işci "dava ve itirazlarım saklı kalmak kaydıyla "sözcüklerini eklemek suretiyle ibranameyi imzalamıştır.Dairemizin kararlılık kazanmış olan uygulamasına göre ihtırazı kayıtla imzalanan ibranamenin borcu sona erdirdiğinden söz edilemez."Yarg.9.HD.E.2005/24106-K.2005/37492

Burada esaslı noktanın, ihtirazı kayıt düşüp,düşmemek değil,esaslı noktanın İSPAT edebilme meselesi olduğunu düşünüyorum,tabiki ihtirazı kayıt düşülmüş olmasının işci lehine bir durum olduğu açık.(bu arada 1 aylık süre geçmeden ibraname imzalanır ve yanına tarih de belirtilir,örneğin 31.12.2014 yazılırsa bu durum Borçlar kanunu(6098)madde 420 hükümlerine aykırılık oluşturacak,dolayısıyla ibranamenin kesin hükümsüz sayılmasına sebebiyet verecektir.)
 

Benzer konular

Üst