Fesih için haklı sebeblermi sorduklarım?

Merhabalar,
öncelikle işimdan biraz bahsetmek istiyorum kısaca . ben tedaşta ( elektrik dagıtım kurumu) ihale usulü iş yapan özel bir şirkette 6 yıldır çalışan endeks okuma elemanıyım. bu sebebten dolayı sürekli olarak her türlü hava şartında ortalama 12 saatim günlük dışarıda geçiyor. kar,fırtına,yagmur,kavurucu sıcak hava nasıl olursa olsun işe çıkıyoruz ve bu şartlarda dağ ,bayır ,kayalık, düzlük kısaca her türlü arazi şartlarında en düşük 30 km günlük yürüme yol yapıyorum terliyorum ter üzerimde soguyor, ıslanıyorum kardan yagmurdan etkileniyorum sürekli agızdan soluyorum o kadar dolaşınca bu duruma baglı olarak 2 yıldır sünüzit ve astım hastalıgına yakalandım ve artık son noktaya geldım nefesim yetmiyor bana ve doktorum nemden , soguktan , tozdan, aşırı sıcak havadan ,rutubetten korunacaksın dıyor aşırı egzersiz yapmaktan kaçınaksın diyor benimde bu işte çalışırken kendimi bunlardan korumam imkansız sorum şuku bu durumda iş kanunun 24 cü maddesinden yararlanabilirmiyim .? yararlanabilirsem nasıl bir yol izlemeliyim şirketime nasıl bir dilekçe vermeliyim? ayrıca çalışma sistemimiz günlük 8 saat mesai 26 gün iş günü 4 gün izin iken biz günde 12 saat çalışıyoruz. sabah 6, aksam 8 veya 9 zu buluyor iş bitimi yaz gunlarinde ve 26 gunlük iş 18 günde bitiyor ve geriye kalan 8 gün calışanlar da boş ta kalmış oluyor benden once işe baslayanlar bu boş gunler için bu durumu kabul etmişler bu çalışma sistemi işe başladıgım dan beri böyle bu durumu şirket sorumlumuza ben bu şekilde calışmak istemiyorum böyle yıpranıyorum diye ilettigim de bu iş senden öncede böyle yürüyordu bundan sonrada böyle yürüyecek dedi. bu durum şirkete bazı faydalar saglıyor ör. 10 kuruş yakıt yakacagı yerde aylık 6 kuruş yakıyor 26 gun sistemin de calıştıgımız zaman iş yetişmiyor ve masaili çalıştırmak zorunda kalacak çalışanları yani baya bi cebinden cıkacak mıktar oluyor o zaman ve işin en başından kolayını bulmuş baskı altına almış calısanları bu güne kadar böyle gelmiş ve o 8 gün boş kalmamıza karşılık bizlerin yıllık izinlerini vermiyor bir seferinde izin istedim ee o kadar gün boş kalıyorsunuz daha ne izni dedi ler 6 yıldır hiç izin kullanmadım bu durumdan dolayı ve hiç birseyede imza falan atmadım bu durum işçi için haklı bir fesih sebebimidir ve izin ucretlerimide tazminatımla alabilirmiyim ?çok uzun olma kusura bakmayın ama son bir sorum daha var bunları ögrenmek istiyorum . 3 ay önce maaş bodrolarını incelerken benimle aynı işi yapan herkes endeks elemanı diye geciyor bodroda ben ise bilgisayar oparatörü diye ve herkesin ssk primleri eşit yatarken benim onlardan düşük yattıgını farkettim aynı işi yaptıgım halde bu durumu yöneticiye sordum oda evet sen bilgisayar oparatorü göründügün için bodroda senin ssk primin digerlerinden az bir miktarda olsa düşük yatıyor dedi . beni bilgisayar oparatörü olarak gösterıyorlar icerde masa başı olmam gerekirken sokaklarda dolaştırıyorlar ayrıyeten birde sigortamı düsük yapıyorlar hiç birini bana sormuyorlar bu durum haklı bir fesih sebebimidir?
Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.
Kolay gelsin arkadaşlar...

Ynt: fesih için haklı sebeblermi sorduklarım?

Sn.Yasinzengin(öncelikle Allah yardımcın olsun)
Detaya girmeden ifade etmek isterim ki;uzun süre en tabi hakkın olan y.izinlerini hiç kullanmamış-kullandırılmamış olması durumu bile,fesih için tek başına sebeb olarak yeterlidir.Bazı işgünlerinde çok çalışmanız karşısında 8 gün dinlenmiş olmanız da "denkleştirme "sözkonusu olabilir,(bu noktada H.tatili konusuda var!)İfade ettiğin sağlık sorunlarının,yaptığın işten mi yoksa başkaca nedenlerden mi kaynaklandı, şu an bunu bilecek durumda değliiz,ancak Dr.olmasakta çalışma koşullarının etkisinin olabileceğini söylemek sanırım mümkün,(bu saglık durumun hakkında m.24 önemli )(Dr.tavsiyelerine uyunuz),yaptığın iş sözleşme veya bordro nerde yazarsa yazsın bu konuda bir yere kadar, esas önemli olan ne iş yaptığın-yapıyor olduğundur,bildiğim kadariyle endeks işinde ispatıda mümkün,bu nedenle seninle aynı işi yapanlar arasındaki farkıda alabilirsin...
Gelelim saadete,anlaşılan siz sağllık nedenleri,çalışma koşullarının ağırlığı(süre-hava şartları-günlük iş süresi,h.tatili vs)y.izin kullanamama,eşit işe eşit olmayan ücret alma konusu,tüm bunlar sizi fazlaca rahatsız etmiş ve ediyor,ilerisi açısından,söylesenizde(ki kısmen konuşmuşsunuz) bu olumsuzlukların işveren tarafından düzeltilmiyeceği kanaati var,dolayısıyle ayrılmak için hukuki sebebler arıyorsunuz.
Kararlı iseniz önce noter den ihtarname,sonra fesih,vermediler mi?önce bakanlığa şikayet,sonra davacı olmanız(not.bulunduğun yerde bir hukukcu dan yardım alarak hareket etmenizi öneririm)

Ynt: Fesih için haklı sebeblermi sorduklarım?

öncelikle beni bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim.
sizin başınızı birazcık daha agrıtacagım kusura bakmayın ama şirket bu durumu kesinlikle reddedip haklarımı vermeyecek buna kesin olarak eminim işim mahkemeye kalacak yani o yuzden haksız duruma düşmemek mahkemeden hüsranla ayrılmamak için iyice kurcalamak iyice öğrenmek istiyorum
Rahatsızlıgım tamamen işimden kaynaklandı 6 yıldır calısıyorum ben bu hava şartların da once bronşit oldum tedavi gordum fakat düzelemedim çünkü her gün soguk hava sıcak hava, ter derken bronşiti tetikleyen en önemli farktörlerden doktorum korun derken ben işimi yapmak ugruna korunamadım bu işin bir parçası idi çünkü doktorun bana söyledikleri hal böyle olunca kronık astıma çevirdi şimdi raporlu astım hastasıyım ve elimde astım ilacları hava makınaları ile dolaşıyorum sorum şuki iş gücü kanunun 24/1 maddesinde yaptıgı işte saglıgını kaybetmiş veya saglık koşulları artık o işi yapmaya elverişli degilse diyor benim rahatsızlıgım bu duruma kendi kanımca giriyor ama uzmanından da duymak istiyorum acıkcası mahkemelerın bu tur davalarda verdigi sonuçları araştırdım biraz bir cogunda hastalıgı gecerli sebeb bulmamış ve mahkemeyi şirket lehine sonuçlandırmış bu yüzden benim rahatsızlıgım tamamen gecerli bir sebeb olabılırmi ? sonucta en basiti benim işim günlük her turlu hava sartında aklınıza nasıl bır hava koşulu geliyorsa çeşit çeşit havaya maruz kalıp en düşük diyorum 30 km yaya olarak yol yurumek bu her türlü arazi şartında . astım dedigimiz hastalıkta kısaca bronşların hiç kaybolmayan bir iltihap ile dolup daralması solunum yetmezli, nefes darlıgı demek degilmi . hava şartlarını ,tozu, topragı, korunmayı bir tarafa bıraktım o kadar yurume km yapmak solunum yetmezligi olan bir insana anormal degilmi ve bu durum benim bu işi yapamayacagıma bir kanıt degilmidir? heyet raporu ve ayrıyeten verilmiş olan astım raporum ile birlikte?

Ynt: Fesih için haklı sebeblermi sorduklarım?

sn.Yasin zengin
"sağlık sebebleri"ile işci tarafından fesih hakkının kullanılması,kanun da sayılı belirli şartlarla sınırlandırılmış olması durumu karşısında ,sizin sağlık durumunuz ile örtüşmeyebilir tereddütüm var yanıltmak istemem.
Benim görüşüm ,size uzun süre "6 yıl süreyle" işveren tarafından yıllık izin kullandırılmamış olması durumunun,size haklı nedenle fesih imkanı vereceği yönündedir.Yıllık izinlerinizi kullandırmak,kaydını tutmak-belgelemek,kullandığınızı kanıtlamak,ibraz etmek işverenin görevidir.
BU nedenle bir önceki mesajımdaki süreçleri izlemenizi ve yardım almanızı tavsiye ederim.