fonradar

Fiks fiyata anlaşılan aidat ödemeleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sezai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir kooperatifin müteaahidiyim.Bazı üyelerle fiks fiyata anlaşma yapıyorum.Mesela 120.000 TL ye bitecek daire 100.000 tlye peşin para anlaşıyorum. Kooperatife üyenin ödemesi gereken para olan 20.000 TL yi üye adına ben kooperatife yatırıyorum veya hakedişimden kesiliyor. Üye ile bu şekilde protokol imzalıyorum. Böle anlaştıgım 3 -4 üye var hal böle olunca diğer üyelerin parasını ben üstlendiğimden kooperatife ödenen paraları hangi hesapta cıkabilirim. Çünkü kooperatif üye adına alıyor parayı bana geri ödeme olarak cıkıyor hal böle olunca ortada olmayan bir paradan dolayı kasam şişiyor Bu konuda yardımlarını bekliyorum. Saygılarımla

Ynt: Fiks fiyata anlaşılan aidat ödemeleri

Sezai Bey, Merhaba

Öncellikle yaptığınız işlem ile ilgili olarak,

1-Kooperatifin inşaat işlerini üstlenen müteahit olarak kooperatife nasıl ortak kayıt edebiliyorsunuz ? Kooperatifle aranızdaki anlaşma yapılan konutların bir kısmının size, bir kısmının kooperatife kalması şeklinde mi dir?
2-Kooperatiflerde ortaklığa kabul için yetki merci kooperatifin yönetim kuruludur, Kooperatifin sabit fiyatla ortak kabul etmesi ile ilgili olarak genel kurul kararı var mıdır ? Eğer genel kurul kararı yok ise yönetim kurulu yetki aşımı yaparak ortak kayıt etmesi hukuki değildir. Kooperatiflerde hak ve vecibelerde eşitlik olduğu için sadece genel kuruldan karar alarak sabit fiyatlı ortak kayıt edebilirsiniz

sizin yaptığınız işlemde kooperatif kasasına 120.000,00 tl

20.000,00 sizden
100,000,00 tl si ise ortak tarafından kooperatife ödenecek değil mi ? Siz burada fazladan 20.000,00 tl öderken kasanız nasıl şişiyor ?

Merhaba üyeler zaten kooperatife ortak müteaahhit olarak biz yeniden üye yapmıyoruz. Sadece üye olan kişilerle 120 tl ye bitecekse hesaplarında yatan aidat 60 diyelim 40 daha peşin verin geri kalan 20 tl yi üye adına biz kooperatife yatırmayı garanti ediyoruz. Kooperatif te bu işleme kefil oluyor ve bizim hakedişlerimizden kesip üye adına parayı yatırıyor. Kooperatiften dahada alacagımız oldugu için bu parayı bize geri cıkıyor. Yatıran biz değildeüye gözükyor ama aslında o parayı biz yatırmıs oluyoruz kooperatife Meslek mensubu arkadas bizim yatırdıgımız parayı hiç göz önüne almadan üye girişi yapıyor ve bize o parayı tekrar cıkıyor hal böle olunca ödediğimiz gözükmüyor resmiyette giren para kasaya girmiş oluyor kasa bu şekilde şişiyor Üye adıan yatırlan parayı biz nasıl muhasebeleştireilrizki kasadan çıkışımız gözüksün Umarım anlatabilmişimdir.Kolayın cok sağlıklı olmadığın farkındayım fakat ekonomik krizin cok yuksek oldugu bu donemde peşin paraya kooperatifi bitirmek için malesef bu yola basvurmak zorunda kalıyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim Saygılarımla

Bu konuda yardımcı olacak fikir verecek arkadas yokmu şimdeden fikirlerini bekliyorum

Sezai bey
siz burada müteahit olarak başkasının borcunu üstleniyorsunuz yani borcunu üstlendiğiniz ortakdan alacaklısınız
muhasebenizde kendinizi bu ortaklardan alacaklı gösterirseniz kasanız şişmez ama bu bakiyeleri nasıl alırsınız orası biraz karışmış

Hakediş faturası
120.... kooperatif.........98
136....Kooperatif ortakları ...20
600.......100

391.............18
aklıma gelen bu
iyi çalışmalar