fonradar

Finansal Kira İşlemlerindeki Faiz Giderlerin Durumu

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar MErhaba,

Sitemizde, Konuyla ilgili hayli fazla bilgiler, yorumlar, yazılar, örnekler mevcut.. Hala net olarak yanıtını bulamadığım bir meseleyi sizlerle paylaşmak istedim... Kiracı tarafından ödenen faizlerin durumu... Yine sitemizde sayın M.Ali Aktaş'ın bir yazısında, finansal kiralama şirketi tarafından ilk dönem faturanın kiracaıya ulaşmasında muhasebe kaydı örneğinde; aynı dönem içinde (Temmuz -2004) ödenen faizi 780 finasman giderlerinde göstermiştir... Diğer bazı üstadların yorumlarında ise aynı yılda ödenen faizlerin sabit kıymetin maliyetine atılmasından yana.... Konuyla alakalı görüşlerinizi beklerim...

Kolay gelsin....
 
Sayın halilcan-28,

Maliye Bakanlığı finansman giderleri ile ilgili görüşlerini;163, 234 ve 334 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile 187 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde açıklamıştır. Bu Tebliğlerde yapılan açıklamalara göre, maliyet bedeli ile değerlenmesi gereken iktisadî kıymetlerin iktisabı ile ilgili faiz ve kur farklarından, aktifleştirme işleminin gerçekleştiği dönemin sonuna kadar doğanların maliyet bedeline dahil edilmesi gerekmekte, aktifleştirme döneminden sonraki dönemlerde doğanların ise seçimlik hak olarak doğrudan gider yazılması veya maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması mümkün bulunmaktadır.
VUK’un 290. maddesinde finansman giderleri ile ilgili özel düzenleme yapılmadığı için bu konuda genel kuralın geçerli olması gerekir. Başka bir ifadeyle, kiracı tarafından aktifleştirilen finansal kiralamaya konu iktisadî kıymetle ilgili olarak aktifleştirme yılının sonuna kadar doğan faizlerler ile yine aktifleştirme yılının sonuna kadar hem anapara hem de faiz borcundan doğan kur farklarının maliyete eklenmesi gerektiği düşünüyoruz. Aktifleştirme yılından sonraki yıllarda doğan faiz ve kur faklarının ise gider yazılması veya aktifleştirilmesi konusunda mükelleflerin seçimlik hakkı vardır.
 
Kod:
b) Kiracı Açısından Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi

i) Finansal Kiralama

Madde 12-

Bir finansal kiralamanın başlangıç tarihinde işlemi kiracının aktifinde bir varlık pasifinde ise bir borç olarak gözükür. Bilançoda varlık ve borç olarak yer alan kiralama işleminin tutarı, varlığın gerçek değeri ile minimum kira ödemelerinin bugünkü değerinden küçük olanıdır. Kira ödemelerinin bugünkü değerini hesaplamak için kullanılan iskonto oranı, kiralamanın faiz oranıdır.Bunu saptamak olanaklı değilse kiralayanın borçlanma maliyetidir.

Madde 13-

Özün önceliği kavramı gereğince muhasebeye konu olan işlemler sadece hukuki şekilleri dikkate alınarak değil, özleri ve ardındaki finansal gerçekler gözönüne alınarak muhasebeleştirilmeli ve sunulmalıdır. Finansal kiralama işleminde kiracı malın mülkiyetini hukuken devralmamakla birlikte, esas olarak gerçeğe uygun değerine yakın bir fiyat ve faiz ödeyerek ekonomik ömrünün büyük bir bölümünde o varlığın ekonomik yararlarının kullanım hakkını satın almaktadır.

Madde 14-

Finansal kiralama işlemlerinin kiracının bilançosunda yansıtılmaması durumunda varlıklar ve borçların seviyesi olduğundan az gösterilmiş olur. Bu durumda finansal oranlar gerçeği yansıtmaz. Bu nedenle finansal kiralamanın kiracının bilançosunda hem bir varlık hemde gelecekteki kira ödemelerinden dolayı bir borç olarak tahakkuk ettirilmesi gerekir. Kiralamanın başlangıcında gelecekte ödenecek kira tutarları aktifte varlık pasifte borç olarak sunulur.

Madde 15-

Kiralanan varlıklarla ilgili olarak ortaya çıkan borçların, finansal kiralama varlıklarında bir indirim olarak bilonçoda gösterilmesi uygun değildir. Borçların pasifte kısa ve uzun vadeli yabancı kaynak olarak sunulması durumunda, kiralamadan doğan borçların da bu ayrıma uygun olarak bilançoda raporlanması gerekir.

Madde 16-

Belirli finansal faaliyetlerle ilgili olarak kira sözleşmelerinin yapılması veya güvenceye alınması için bazı direkt giderler yapılır. Bu giderlerden finansal kiralama işlemiyle ilgili olan tutarlar finansal kiralama yoluyla edinilen varlıkların maliyetine eklenerek aktifleştirilir.

Madde 17-

Kiralama tutarı, hem kiralamadan doğan borçlanma maliyetleri hem de sözkonusu varlığın tutarının o döneme isabet eden kısmını içermelidir. Kiralamadan doğan borçlanma maliyetleri, kiralama süresi boyunca sabit bir faiz oranı oluşturacak şekilde dönemlere yayılmalıdır.

Madde 18-

Dönem boyunca yapılan toplam minimum kira ödemeleri ile başlangıçta muhasebeleştirilen borç arasındaki fark, borçlanma maliyetlerini gösterir. Bu borçlanma maliyeti, borcun kalan tutarı üzerinden sabit bir faiz oranı yaratacak biçimde dönemlere yayılmalıdır
 

Benzer konular

Üst