Finansal Kiralama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan melikem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

melikem

Ziyaretçi
Euro para biriminde şirketimize aldığımız üretim tezgahlarını izlediğim 401 (Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar) hesabını yılsonunda kur değerlemesi yapmalımıyım? Tezgahların aktife girişinin 2.yılındayız . Değerleme yaparsam oluşan rakam 646 veya 656 olacaktır, maliyetle ilişkilendiremem diye düşünüyorum. Doğru mu?
Bilgilerinizi aktarırsanız sevinirim.

Üretim tezgahını neden maliyetlere yansısın.
Üretim yapmak için tezgah alıyorsun.

265 Finansal Kiralama Konusu Kıymetlerde kayıtlı tezgahlar. Maliyetten kastım Tezgahların maliyeti 265 hesap yani. İlk yıl için maliyete kaydedeniliyoruz ya.

Firmamız da finansal kiralama ile alımlar yapmaktadır.Biz her ay sonunda 301/302-401/402 hesaplarımızı kur değerlemesine tabi tutuyoruz.Oluşan kur farkı karını veya zararını ise 656/646 hesaba atıyoruz.

Merhaba ,

3 er aylık dönemlerde de kur değerlemesi yapabilirsiniz,

evet finansal kiralamaya konu iktisadi kıymetin aktife girdiği ilk sene kur değerlemelerinin maliyetle ilişkilendirilmesi gerekiyor(265), fakat takip eden yıllarda 646/656 hesaplarla ilişkilendirilmesi gerekiyor.

kolay gelsin.

Arkadaşların fikirlerine biraz eklenti biraz da düzeltme yapayım.

Finansal Kiralama Yöntemiyle aynı zamanda bir hak "satın alma hakkı" alındığına göre "260-Haklar" hesabında izlenmesi gerekir.

Ayrıca, yabancı para cinsinden borçlanmalarda borç tutarı ve borçlanma maliyetleri dönem sonlarında döviz değerlemesine tabi tutulmaktadır.

Söz konusu satın alma hakkının alındığı yılın sonuna kadar oluşan faizler ve kur farkı giderleri maliyete eklenmek zorundadır. Kur farkı gelirlerinin ise maliyetten düşme veya direkt gelir yazma konusunda mükelleflerin seçimlik hakkı bulunmaktadır.

Sonraki yıllarda oluşan kur farkı gelirleri direkt gelir yazılmak zorunda, faizler ve olumsuz kur farklarının ise maliyete eklenme veya direkt gider yazma konusunda mükellefin seçimlik hakkı bulunmaktadır.

Sayın A.B.G

260-Haklar ya da 26-Maddi Olmayan Duran Varlıklar grubunda boş bir hesabın finansal kiralama işlemlerine ayrılarak kullanılması gerekir.

Ama şimdi genelde çoğu muhasebe programlarında ve makalelerde de 265- finansal kiralama hakları hesabı kullanılıyor.

Evet sayın rahmi başol,

Dediğiniz doğrudur. Kaldı ki hepsi 26 grunda yer almaktadır. Sonuç itibariyle bir şey değişmez.

Ancak, kiralama konusunun bir hak olduğu düşünülürse 260- daha uygundur diye düşünüyorum.

Saygılar,