fonradar

Gayrimenkul Satış Karı

asiye780

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Ağu 2012
Mesajlar
139
Konum
istanbul
herkese iyi çalışmalar..gayrimenkul satış kazanç istisnası raporunu YMM düzenlemesi için gerekli olan belli bir istisna haddi varmıdır..örneğin 2trilyon olan kazanç karı için gerek varmıdır.bu kazancın da yüzde 75 i KV kazancından istisna...KDV si ise muaftır değilmi...rapor doğrultusunda..başka yapmak gereken bişey varmııdır acaba.birde paranın yarısı şimdi yarısı da 3 ay sonra tahsil edilecektir.tahsilata göre muafiyetlikte farklı bi durum varmıdıır acaba...bilgilerinizi acil olarak paylaşırsanız çok memnun olurum...
 
Sayın asiye

**gayrimenkul satış kazanç istisnası raporunu YMM düzenlemesi için gerekli olan belli bir istisna haddi varmıdır..örneğin 2trilyon olan kazanç karı için gerek varmıdır.

--yok

**bu kazancın da yüzde 75 i KV kazancından istisna...KDV si ise muaftır değilmi

--Hayır değil. Şartlar sağlandığında durum sizin dediğiniz gibi olur.

**rapor doğrultusunda..başka yapmak gereken bişey varmııdır acaba

--yok

**birde paranın yarısı şimdi yarısı da 3 ay sonra tahsil edilecektir.tahsilata göre muafiyetlikte farklı bi durum varmıdıır acaba...

Satış kazancının istisnaya isabet eden % 75 ‘ lik kısmı Satışın yapıldığı dönemde Şirket bilançosunun pasifinde Özel bir Fon hesabına alınmış olması,· Satışın yapıldığı hesap dönemini izleyen takvim yılından itibaren Pasifte Fon hesabına alınmış olan tutarın 5 yıl süre ile bu fonda tutulması,
· Satışın vadeli yapılması halinde satış bedelinin tamamının satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci yılın sonuna kadar tahsil edilmiş olması,
 
Ferhat Üstad, vergiden istisna g.menkul satış kazancını (genelde 679 hsp.)ticari karımıza dahil edip, yıllık beyannamenin istisna kısmında göstermeyecekmiyiz. Sizin, "satışın yapıldığı dönemde özel bir fon hesabına alınmış olması" ifadeniz gelir tablosunu bozmuyor mu? Benim böyle bir işlemim var, bu soru kafama takılıyor. Muhasebe kayıtlarıyla örnek verirseniz, doğrusunu öğrenmiş oluruz.
 
Satışın yapıldığı dönemde Şirket bilançosunun pasifinde Özel bir Fon hesabına alınmış olması,

bu şart yok.

679 hesaba karın tamamını alacaksınız.

gelir tablosuna kazancın tamamını dahil edeceksiniz.

izleyen yıl özel fon hesabına alacaksınız.
beşinci yılın sonuna kadar söz konusu fon hesabında tutulması gerekmektedir.

yıllık beyannamenin istisna kısmında göstereceksiniz.

istisna kapsamında 100.000 tl gayrimenkul satış kazancınız olsun

252 Binalar 500.000
257 Amortismanlar 500.000
679 G.M.S.K. 100.000
102 Bankalar 100.000

gelir tablonuzda yer alacak beyanname üzerinde istisnalarda 5/1-e maddesinde 75.000 tl beyan edeceksiniz.

01.01.2015

590 Dönem net karı 75.000
549 G.M. S.K 75.000

2 yıl içinde nakite tahsil edilmek zorundadır.

 
Sn.Yılmazçelik bende sizin açıklamanızdaki gibi yapmayı düşünüyorum. Ancak Sn.Ferhat ve görüştüğüm bir YMM satışın yapıldığı yıl fona alınması gerektiğini söylüyorlar. Tereddütte kaldım.
 
Sayın Arkadaşlar,

Birkaç satır karalmamda yarar var. Aslında her iki görüş de doğru, peki neden ? Yasa ile 1 sayılı tebliğ arasındaki çelişkiden dolayı.

Yasa maddesinde ; KVK’nun 5/1 (e) bendinde, istisna kapsamındaki varlıkların satış bedelinin satışı izleyen ikinci yılın sonuna kadar tahsil edilmesi, satıştan elde edilen kazancın istisnadan yararlanan kısmının pasifte özel bir fon hesabına alınması ve satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar özel fon hesabında tutulması gerektiği belirtilmiştir. Yasanın gerekçesinde ise " satışın yapıldığı hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihe kadar " hükmü yer almaktadır.

Tebliğde ise ; Tebliğde verilen (2) no’lu örnekte satışın yapıldığı yıl olarak belirtilmektedir.

Bu iki ayrıklık nedeniyle tereddütler doğduğu açıktır. Peki;

1. Öncelikle yöntemi nasıl uygularsanız uygulayın karın oluştuğu yılda vergi muafiyeti olduğu ( diğer şartların varlığını kabul ederek ) kesindir.
2. Hangi yılda yaparsanız yapın bu tutarı dönem karı içinden geri çekerek yapacağınız da açıktır. ( Yasa maddesinin gerekçesinde yazılı olan kuralın ben beyanname verilene kadar bu işlemi kayıtlarınızda gerçekleştirin olarak algılıyorum o ayrı )
3. Burada uygulanan yöntem de ayrıca bir muafiyet değil esasen "Erteleme" yöntemidir, Kar gerçekleşti demek için ek şartlar yada avantajlar sunulmaktadır.
4. Tebliğde ise uygulama açıkça belirtilmiştir bu da apayrı. ( Bundan dolayı yasa maddesini farklı yorumluyorum )
5. Elde edilen doğrudan kar addedilse Gelir Tablosu esasları açısından sıkıntı doğar gibi görülsede bu kar esasen ileriki bir tarihte meydana gelirse ( şartlar gerçekleşmedi ve bir kısım kar vergilendirilecek ) o zaman aynı kar kısmen yeniden elde edilmiş gibi görülebilir.

Sonuç,
5. madde esası Vergi Konusu dışında kalacağından muhasebe tekniği ve sistem uygulaması açısından mer'i olan kurala göre uygulanmalı ve Tebliğdeki Esasa göre işleme tabi tutulmalıdır. Aslında ben bu tür bir kaydın kar tutarını hiç 600 hesaplarla ilişkilendirmeden doğrudan 549 hesapta bir fon hesabına aktarırım. ( böyle uyguluyorum beraberinde yaptığım başka bir işlem daha var ona girmiyorum ) Böylece esasen KV Beyannamesini hiç ilgilendirmeyen bazı işlemlere de girişmem. Bu işlemin Tespit raporuna ihtiyacı da yok ancak KV beyannamesine dahil ederek işlem yaparsanız YMM raporuna da ihtiyaç duyarsınız, bilginize.
 
Sevgili kardeşim bülent

Sevgili dostum kevork benden önce açıklamış, Sayın yılmaz çelik muhasebe kaydını yapmış (ki bende böyle yapıyorum hatta sermaye şirketlerinde karar bile aldırıyorum.Bir keresinde çok ünlü bir giyim markasının böyle bir işini yapmıştım.Millet birbirine girdi.İyi ki karar almışım kar'ın özel fona alınması ile ilgili) bana da bu yazıyı keyifle okumak düşer
 
fehat beyin dediği gibi karar aldırmakta fayda var.

kârın yüksek çıkmasını ve dolayısıyla kar dağıtımı beklentisi olan ortakların da bu konuya onay verdiğini belgelemek daha sağlıklı olur.

iyi çalışmalar.
 
Sayın asiye

**gayrimenkul satış kazanç istisnası raporunu YMM düzenlemesi için gerekli olan belli bir istisna haddi varmıdır..örneğin 2trilyon olan kazanç karı için gerek varmıdır.

--yok

Üstat 37 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği’nde belirtilen hadler bu istisna için rapor düzenlenmesini gerektirmiyor mu?
saygılar;
bil_gin
 
Gayrimenkul satış kazancı istisnasını uygulamak (fon hesabına almak) için rapor gerektiğini düşünmüyorum. Ancak fonun sermayeye ilave edilmesi durumunda bunun detayına inilip şartların (aktifte 2 tam yıl beklemesi, bedelinin süresi içerisinde tahsil edilip edilmediği gibi) oluşup oluşmadığının tespit edilmesi gerekir.
 
Sayın bil_gin,

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu bir istisna değil erteleme yöntemidir işlem Kurumlar Vergisi beyannamesine de intikal etmeyecektir, ancak rapor düzenlenmesi gerekiyor. Bu raporlar 2014 yılı için 212.000,-- 2015 yılı için ise 233.000,-- TL'yi aşarsa düzenlenmek zorundadır. KV beyannamesinden sonra 30.06 tarihine kadar hazırlanıp YMM tarafından Vergi Dairesine teslim edilmelidir.
 
Satışın yapıldığı dönemde Şirket bilançosunun pasifinde Özel bir Fon hesabına alınmış olması,

bu şart yok.

679 hesaba karın tamamını alacaksınız.

gelir tablosuna kazancın tamamını dahil edeceksiniz.

izleyen yıl özel fon hesabına alacaksınız.
beşinci yılın sonuna kadar söz konusu fon hesabında tutulması gerekmektedir.

6. ya da 7. yılda bu özel fondaki değeri ne yapacağız?
 
Fondaki tutarları istediğiniz zaman sermayeye ilave edebilirsiniz veya 6. veya sonraki yıllarda ortaklara dağıtabilirsiniz.(%15 stopaj yapılması gerekir.)
 
Üst