fonradar

Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Merhabalar,

Kurumların iki tam yıl aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkullerin satışlarından elde ettikleri kazancı ,%75'i bildiğiniz gibi istisna kapsamındadır.

İstisna şartları içerisinde;

***İstisna satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur.
***İstisna edilen kazanç sermayeye ilave dışında herhangi bir başka hesaba nakledilemez ve işletmeden çekilemez. Aksi halde vergi ziyaına sebebiyet verilmiş sayılır. Aynı süre içinde işletmenin tasfiyesinde de bu hüküm uygulanır (devir ve bölünme hariç).

Hükümleri yer almaktadır.

Burada, "işletmeden çekilemez" ibaresinin nasıl yorumlanması gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Kâr dağıtımı yoluyla ya da ortaklara ya da 3.kişilere bu kaynağın kullandırılmaması mı anlaşılmalıdır yoksa işletme, faaliyet konusuyla ilgili olarak bu kazancı istediği gibi kullanabilir mi?

Sözgelimi turizm firması elindeki turizm arazisini satışı ndan kazanç elde ederse bu kazanç ile başka bir gayrimenkul alamaz mı, ya da otel inşaatını finanse edemez mi?

Ayrıca sözkonusu şirket başka bir grup şirketine devredilirse durum ne olur?

Saygılar,
 
Ynt: gayrimenkul satış kazancı istisnası

Sayın Odabaşı,

Sorunuzun yanıtı 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu' nun Gerekçelerinde belirtilmiştir. İlgili maddenin gerekçesinde :

"İstisnanın temel amacı kurumların mali yapılarının güçlendirilmesinin teşviki olduğundan, ekonomik açıdan firmalara ilave imkan sağlamayan işlemler istisna kapsamı dışında kalacaktır. Bu bağlamda, kurumların yönetimini etkileyecek şekilde birbiriyle ilişkili kişi veya kurumlar ya da gruba dahil şirketler arasında yapılacak taşınmaz ve iştirak hissesi satışlarından elde edilecek kazançlara istisna uygulaması söz konusu olmayacaktır.

Aynı şekilde, elden çıkarılan taşınmaz veya iştirak hissesinden sağlanan likiditenin yine atıl hale dönüşmesine neden olacak şekilde fonksiyonel olarak benzer sabit kıymetlere kanalize edilmesi durumu, istisna uygulaması ile sağlanması öngörülen amaca uygun düşmeyecektir. Örneğin şehrin bir bölgesindeki kullanılmayan bir arazinin satılıp başka bir bölgesinden bir süre sonra rant sağlamak amacıyla yeni bir arazi alınması durumunda, firmanın faaliyetleri açısından sağlanmış ekonomik katkı söz konusu olamayacağından, istisna amacına ters düşmektedir. Diğer taraftan, şehrin kenar mahallesinde bulunan bir binanın satılarak, şehir merkezinde faaliyet göstermek amacıyla merkezde bir bina alınması durumunda ise firma faaliyetleri açısından açık bir ekonomik katkı söz konusu olduğundan istisna uygulamasının amacına uygun bulunmaktadır."

denilmektedir.

İyi çalışmalar.

Şermin Kandemir
SMMM
 
Ynt: gayrimenkul satış kazancı istisnası

Sn. Kandemir,

Çok teşekkür ederim.
Ancak kafama takılan bir hususu sizinle palaşma istiyorum. Örneğini verdiğim firmanın gerçek durumu şöyle. Turizm sektöründe faaliyette bulunmak üzere firma kurulmuş ve turizm imarlı bir arazi alınmış. Firmanın aktifinde sadece bu arsa var. Şimdi ise iyi fiyata bir alıcı çıktığı için yatırım yapmaktan ziyade satış tercih ediliyor. Satış yapılacak ve para firmanın bankasında duracak. Sorun şu ki, aynı gruba bağlı başka bir turizm firması var ve esas faaliyetler orda yürütülüyor. Diğer firmada başkaca hiçbir faaliyet olmadığından ve olmayacağndan elde edilen gm satış kazancını bir şekilde esas firmaya geçirmek istiyorlar.

Firma birleştirme işleminin yapılması mümkün müdür sizce? Birleştirme yapıldığını varsayarsak istisnaya konu olan kazancın yine de 5 yıl boyunca devralan şirket aktifinde kalması gerekir mi? Sözgelimi Başka yatırımlardan kaynaklanan kredi borçlarını bu kazanç ile ödeyemez mi?

Saygılar.
 
Ynt: Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası

Sayın Odabaşı,

Yinelenen sorunuzun birinci paragrafına, ilk cevabım açıkca yol göstermektedir.

Birleşme yapılması halindeki durumu ise şöyle yanıtlayabilirim:

5520 Sayılı Kanunun İstisnaları düzenleyen 5. maddesinde, istisna maddesi hükümlerinden faydalanma imkanının ortadan kalkma durumları sayılarak "bu kanuna göre yapılan devir ve bölünmeler hariç" denilmiştir.

Maddede bahsi geçen devir ve bölünmenin, 5520 sayılı Kanunun 19. maddesinde hüküm altına alınan birleşmeyi referans gösterdiği açıktır.

Bilindiği üzere; K.V.K.' nun 19. maddesi kapsamında gerçekleştirilen birleşmeler devir hükmündedir ve münfesih kurumun devir tarihindeki bilanço değerleri, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde alınarak bilançoya geçirilir.

Dolayısıyla kül halinde gerçekleşen birleşmelerde, aynı şartlar birleşmenin gerçekleştiği firma içinde geçerli olmaktadır.

Ancak birleşme nedeniyle devralınan istisnadan kaynaklanan ve 5520 sayılı Kanunun ilgili maddesinde sayılarak şarta bağlanan gayrimenkul ve iştirak kazançlarının fon hesaplarına aktarılan kısmı, başka yatırımlardan kaynaklanan kredi borçlarının ödenmesinde kullanılması durumunda istisna uygulaması amacından çıkmış olacaktır.

İyi çalışmalar.

Şermin Kandemir
SMMM
 
Ynt: Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası

SMMM Sermin Kandemir ' Alıntı:
Ancak birleşme nedeniyle devralınan istisnadan kaynaklanan ve 5520 sayılı Kanunun ilgili maddesinde sayılarak şarta bağlanan gayrimenkul ve iştirak kazançlarının fon hesaplarına aktarılan kısmı, başka yatırımlardan kaynaklanan kredi borçlarının ödenmesinde kullanılması durumunda istisna uygulaması amacından çıkmış olacaktır.

İstisnanın amacı; kurumların sermaye yapılarının güçlendirilmesi, finansman sıkıntılarının giderilmesi ve bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerinde daha etkin bir şekilde kullanılmasına imkan sağlamak ve işletmelerin finansal bünyelerini güçlendirmektir. 1 Seri nolu KVK GT ilgili bölüm.

Dolayısıyla yapılması düşünülen işlemin tam amacına uygun olduğu kanaatindeyim..
 
Üst